Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A főzés számomra szeretetnyelv – Li Mengyi a Mandinernek

2024. június 28. 00:39

Megfontolt üzletasszony, pörgős gasztroblogger vagy családcentrikus anya? Li Mengyi sokáig vívódott, melyik is valójában. Végül rájött, nem kell választania – ez mind ő. Pekingi gyermekkorról, családi örökségről, kínai és magyar gasztronómiáról, politikai kapcsolatokról, itthonról és otthonról beszélgettünk.

2024. június 28. 00:39
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

 

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Miben különbözik a mai Peking attól, amit gyermek­korában látott?
Építészetileg például teljesen más volt, a globalizáció Kínára is nagy hatást gyakorolt. Főleg a 2008-as olimpiára való előkészületek során változott meg Peking karaktere, akkor nőttek ki azok a felhőkarcolók, amelyek manapság jellemzik a várost. Mikor kicsi voltam, még biciklivel át tudtunk menni a Tienanmen téren, ma viszont már csak gyalog, biztonsági átvilágítás után lehet bejutni, foglalt időpontra. Gyermekkoromban sokkal lazább volt minden, pedig már akkor nagyon sok ember élt a fővárosban. Most még több ember él ott. Akkoriban Peking még csak egy nagyváros volt, mára viszont metropolisszá nőtte ki magát.

Mi voltunk Tatán a második kínai család, eleinte nagyon megnéztek minket”

Mit lehet tudni a családjáról?
A szüleim Pekingben születtek. Apukámnak hat, anyukámnak két testvére van, és mindkettőjük legfiatalabb gyermek volt. Én a teljes rokonságon belül a legkisebbnek számítottam, mindenki engem próbált védeni. A szüleim egy állami cégnél dolgoztak. Édesapámnak voltak barátai Magyarországon, akik kereskedelemmel és étterem-üzemeltetéssel foglalkoztak, és kicsalogatták. Akkoriban egyértelmű volt, hogy a nyugati életminőség sokkal színvonalasabb, Európában több pénzt lehetett keresni; apukám úgy érezte, ha Magyarországon szerencsét próbál, jobb jövőt tud majd teremteni nekünk édesanyámmal. Bátor ember volt. Az első hullám idején indult el, 1992-ben, amikor még nem élt ennyi kínai Magyarországon. Kölcsönkért némi pénzt a rokonoktól, és nekivágott. Nagyon ritkán láttam a következő négy évben. Szorgalmas, céltudatos tanuló voltam, küzdöttem azért, hogy én is vigyem majd valamire.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?
Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-101
2024. június 28. 12:59
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­k­e­­­l­­d­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­x­i­­ ­­­p­­­u­­­n­c­­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!