„Nálunk a képzőművészet nem pusztán díszlet, hanem a koncepció maga, ami köré egy komplett világot építettünk úgy, hogy az ételeknek megvan az erre rímelő, saját esztétikája” – fogalmazza meg a lényeget a számos más érdekeltséggel bíró Costes Group kortárs műgyűjtőként ugyancsak jól ismert tulajdonosa, Gerendai Károly. Felidézve azt a nem mindig sima utat is, amin eljutottak idáig a Costes Downtown 2015 júniusi megnyitása óta. Akkor az volt a cél, hogy a magyarországi fine dining éttermek sorát egy olyan kuriózummal bővítsék, amely azokhoz hasonló csúcsminőséget nyújt,
de a szélesebb közönségnek is megfizethető áron, illetve kevésbé feszengős környezetben.
Az elképzelés helyességét nemcsak a közönség, hanem a szakma is villámgyorsan visszaigazolta; alig telt egy év, és megkapták a Michelin-csillagot. A nyitó csapatot Miguel Vieira irányította, és hogy azóta is milyen értékes műhelymunka folyik itt, igazolják az őt követő nevek – Tiago Sabarigo, Kaszás Kornél vagy Szántó István is a „Costes-istállóból” nőttek ki.
„Ezért is ért minket hideg zuhanyként három éve, amikor minden előzetes jel és figyelmeztetés nélkül elvesztettük a csillagunkat. Mivel az okokat nem igazán értettük, komoly mélypont következett, aminek az aljára érve döntenünk kellett: bezárjuk az egészet, vagy megyünk teljes gőzzel tovább. Teljes egyetértésben döntöttünk a folytatás mellett, megegyezve abban is, hogy ha kitartunk a fine dining vonal mellett, a jövőben nem elsősorban a csillag, hanem a vendégek visszaszerzésére kell hajtanunk. A korábbiakhoz képest megváltoztatott keretrendszerben, annál is inkább, mert a fine dining iránti elvárások szintén nagyon megváltoztak mostanra. Az órákig tartó degusztációs menük helyett
a többség spontaneitásra, vibráló ötletekre, impulzív találkozásokra, passzivitás helyett aktivitásra vágyik”