Viva España! – Spanyolország az Európa-bajnok, Yamalék 2–1-re legyőzték Angliát a döntőben

2024. július 14. 23:45

A 2024-es labdarúgó Eb-n végig brillírozó spanyolok domináns játékkal legyőzték a Gareth Southgate vezette angol csapatot, amely zsinórban másodszor lett ezüstérmes.

2024. július 14. 23:45
14 July 2024, Berlin: Soccer: European Championship, Spain - England, final round, final, Olympiastadion Berlin, Spain's players cheer with the trophy.

Nyitókép: Michael Kappeller / DPA / AFP 

Spain             England

Spanyolország – Anglia

(2 – 1)

Eb-döntő

Helyszín: Berlin, Olimpiai Stadion, 

Vezeti: Francois Letexier Videobírók: Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni 

SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Morata 

Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Foden, Bellingham – Kane 

Szövetségi kapitány: Gareth Southgate 

Gólszerzők: Nico Williams, Cole Palmer illetve Mikel Oyarzabal 

A torna legjobb fiatal játékosának járó díjat Lamine Yamal kapta, az európa-bajnokság legjobb ladarúgója címet Rodri nyerte, egyik sem nagy meglepetés. 

England's defender #05 John Stones reacts as Spain's players celebrate winning the UEFA Euro 2024 final football match between Spain and England at the Olympiastadion in Berlin on July 14, 2024.
Öröm az egyik, szomorúság a másik odalon - Spanyolországé a győzelem!
Forrás: Odd Andersen / AFP

94. perc: Vége! Spanyolország megnyerte a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságot !

93. perc: Szabadrúgást lőhetnek az angolok, Pickford felívelését kifejelik oldalra, de Saka pofonveri Cucurelliát, aki elesik. 

91. perc: SÁRGA LAP! Ollie Wtkins rúgott bele teli rüszttel Nacho hasába. 

90. perc: ÓRIÁSI HELYZET (ek), az angol szögletet követően Unai Simon védi az erős fejest, majd az újabb próbálkozást kifejelik a gólvonalról, a harmadik pedig fölément. 

89. perc: CSERE mindkét együttesben, Phil Foden helyén Tni, Yamal helyett pedig Merino fog pályára lépni. 

87. perc: GÓÓÓL!!! Oyarzabal! Dani Olmo előteszi neki a labdát, ő kigurítja a szélre Cucrurelliához, az pedig ügyesen gurít vissza középre, és a térdsérülését követően két évig nem futballozó támadó Pickford mellett belövi. 

85. perc: Spanyol szöglet lesz. Lamine Yamal tekeri be, de Stones kifejeli. A megint előreívelt labdát Yamal a levegőből szinte az alapvonal magasságából lövi be középre, de Pickford jól jön ki, és kiüti. 

83. perc: CSERE Robin Le Normand megy le, Nacho jön be. 

81. perc: Williams és Olmo kényszerítője után utóbbi Yamalhoz gurít, aki ballal a középmagasan középre lövi, de Picford védte. 

79. perc: A spanyol szögletet kivédekezik az angolok, de megint a spanyoloké lesz a labda. 

78. perc: Nico Williams beadását Oyarzabal elől szögletre fejelik. 

77. perc: Az ellenfél nyomása alól kiszabaduló spanyolválogatott megint átveszi a kezdeményezést. 

73. perc: GÓÓÓL! Támad az angol csapat, Bellingham visszagurított passzából a cserejátékos, Cole Palmer lő 21 méterrről a jobb alsó sarokba. (1 – 1)

70. perc: Nagyjából 30 méter távolságból próbálkozik Fabián Ruiz, de fölé lőtte. 

69. perc: Lamine Yamal rúgja a nyolcadik spanyol szögletet (az angol csapat egyet lőhetett eddig). 

68. perc: CSERE! Morata lemegy, Oyarzabal bejön, a csapatkapitányi kaszalag Carvajal karjára kerül. 

66. perc: Az angolok többet birtokolják a labdát a meccs kétharmadánál, de egy kontrából spanyol elehetőség alakul ki – Dani Olmo passzával Yamal megy egy az egyben majd betolja és bal lábbal a hosszúra lövi, ám Pickford védeni tudott. 

64. perc: Egy jobbról belőtt passzt átvéve Bellingham fordul le a védőjéről, majd 20 méterről laposan lövi, de mellé, a labda a jobb kapufa mellett ment megy ki a pályáról.  

62. perc: Némi feszültség a pályán Williams óvatlan odalépését követően, de a két csapatkapitány végül békésen megbeszéli a helyzetet. 

61. perc: CSERE! Watkins jön fel Harry Kane helyére.  

60. perc: Az angol csapat támadna, de a spanyol együttes jól védekezik. 

56. perc: Lamine Yamal indításával Morata megy a kapu felé és az 5-ösről elgurítja a kapus mellett, de Stones kfelé rúgja a labdát. A spanyolok visszaszerzik, majd Williams próbálkozik, de mellémegy a lövés. 

54. perc: Morata megy be középre, de nem passzol a szélen üresen futó Williamshez, inkább kapura rúg, de blokkolják a lövést.  

53. perc: SÁRGA LAP! Stones a mezénél fogva visszahúzza a Morata passzával középen lendületből szabadon induló Zubimendit. 

51. perc: Az angolok érzik, hogy támadni kell, feljebb is tolják a csapatot, és köreb játratják a labdát a spanyol térfélen. 

49. perc: Duplázhatott volna Dani Olmo – Williams passzát követően azonban a kapu mellé ment a lövése. 

46. perc: GÓÓÓL!!! Lamine Yamal a szélről befelé indul, majd a balszélen üresen érkező Nico Williams elé gurít, aki a tizenhatos sarkától laposan a hosszú sraokba rúgja a labdát, ezzel pedig vezet a spanyol együttes. (1 – 0)

Kényszerű cserével kezdi a második félidőt Spanyolország, Zubimendi érkezik Rodri helyére. 

***

45+2. perc: A játékvezető véget vet az első játékrésznek. 

45+1. perc: Rice beívelését követően Rodri fejeli kifelé, de Foden még eléri is kapura tudja tenni. Unai Simon védi a próbálkozást, majd kontrázik a spanyol együttes, de a labda az angol kapusnál köt ki. 

45. perc: Kane lő középről, de Rodri blokkolja, Williams pedig ellöki Walkert. Szabadrúgás az angoloknak. 

43. perc: Laporte indításával Morata megy el, de Stones végül épp a kapu előtt kirúgja a labdát. A szögletet megszerzik az angolok. 

40. perc: Az angolok jó ideje először lépik át a labdával a felezővonalat, de a támadást a túlerőben lévő spanyolok megállítják, és kontrával próbálkoznának de nem jött össze. 

BERLIN, GERMANY - JULY 14: Alvaro Morata of Spain and Guehi of Englan during the UEFA EURO 2024 final match between Spain and England at Olympiastadion in Berlin, Germany on July 14, 2024.
Alvaro Morata
Forrás: Hesham Elsherif / Anadolu via AFP

37. perc: Egyre nagyobb a spanyolok dominanciája, de gól még nem született eddig. 

35. perc: Laporte és Rice birkózik. A védelem kifejeli, megint szöglet lesz. A kisszögletet követően középre gurított labdát Olmo próbálja laposan kapura rúgni, de gyengére sikerült próbálkozását megállítja Harry Kane. 

34. perc: Yamal megy el a szélen, de Shaw résen volt, és szerelte; spanyol szöglet következik. 

33. perc: Bellingham tartja meg három spanyol között, akik nem tudják szabályosan megállítani. 

31. perc: SÁRGA LAP, Dani Olmo óvatlanul próbálta elhúzni Rice mellett a labdát, és megrúgta ellenfelét. A két játékos kezet fog az esetet követően – szerencsére békésen zajlik mérkőzés. 

30. perc: Kane próbálkozna középről, de három védő körülveszi és megakadályozzák a lövést. 

28. perc: A spanyol csapat támad, de Dani Olmo lövését sikerül blokkulnia az angol védőknek. 

25. perc Az angolok támadását a tizenhatoson belül semlegesíti a spanyol védelem, de mintha vérszemet kaptak volna megint próbálkoznak. Kane azonban kap egy sárga lapot, mert talpal találta el Ruiz bokáját egy párharcnál. 

23. perc: Lamine Yamal ívelt középre, de ez is az angol kapusé. Az ifjú spanyol azonban még egy szögletet ki tud küzdeni a spanyoloknak, de ez már a védőké lett. 

19. perc: A spanyolok türelmesen játszanak, majd a Real Madrid játékosa, Dani Carvajal próbálkozik egy beadással, de Pickford lehúzza Moratát megelőzve. 

17. perc: Luke shaw 50 méteres keresztlabdáját Saka gurítja középre az érkező Rice lövésébe azonban Rodri lép bele. 

15. perc: Walker hihetetlen sebességgel megy el a jobbszélen egy indítást követően, de beadását az alapvonalon túlra rúgják a spanyol védők, a szögletet pedig szintén sikerül kivédekezniük. 

14. perc: A spanyolok láthatóan a balszélen, Nico williams területén próbálkoznak és legtöbbször eljutnak a beadásig, de azt semlegíesíti a védelem. 

12. Williams szépen megy el a szélen, de hiába mutatott be egy lövőcselt, az angol védő jól ismerte fel, hogy mit szeretne és szép becsúszással mentett. A spanyol szélső szögletét a túlsó oldalról Rodri fejeli középre, és Olmo próbálja kapura löni, de mellémegy. 

11. perc: Rice ível be a tizenhatoson belülre egy szabadrúgást, de Saka Lökött, így a spanyolok jöhetnek.  

9. perc: Az angolok ellentámadásba kezdenének, de már a félpályán elakadnak a spanyolokban. Most többet van Southgate együttesénél a labda, de a spanyolok feljebb tolták a védelmüket, és ez láthatóan megnehezíti az angolok dolgát. 

8. perc: A spanyolok szép kényszerítőkkel próbálkoznak a bal oldalon, de az utolsó pillanatokban mindig jól lép közbe az angol védelem. 

7. perc: Feljebb merészkedik a spanyol válogatott, az angolok térfelén járatják körbe a labdát. 

5. perc: Dani Olmo ível be jobbról, de Morata két védő között nem tud fejelni. Jön az első szöglet, az angol védelem kifejeli Nico Williams tekerését. 

4. perc: A váratlanul a kezdőbe nevezett Luke Shaw már másodszor állítja meg sikeresen az ifjú spanyol tehetséget, Yamalt. 

3. perc: A spanyolok türelmesen passzolgatnak hátul, Anglia hiába próbálja megszerezni a labdát, nem megy nekik. 

1. perc: Ebben a pillanatban útjára indult a labda, kezdetét vette a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság döntője. Visszakerül Pickfordhoz, aki olyan erővel küldte előre, hogy Saka sem érte el, kiment az alapvonalon. 

Anglia kezdi a mérkőzést. 

***

Június 14-én vasárnap este kezdetét veszi a 2024-es Európa-bajnokság döntője, amelyben a kontinentornán eddig talán a legjobb játékkal előrukkoló spanyol labdarúgó-válogatott az eddig azért gyengébben játszó, de kitartással és némi szerencsével végül a döntőbe jutó Angliával küzd majd meg az Eb-trófeáért. Két eltérő stílus találkozik

mindkét csapatban vannak rutinos világklasszisok – mint Nacho és Harry Kane, pályájuk csúcsán lévő labdarúgók, mint Declan Rice és Dani Olmo valamint ifjú sztárok mint például Jude Bellingham és Lamine Yamal, aki szombaton ünnepelte a 17. születésnapját, és amennyiben nyer, minden idők legfiatalabb Eb-győztese lesz.  

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy mérkőzésre van kilátás, hiszen az angolok az elődöntőre már összeszedték magukat, és a hollandok ellen időnkénet egészen a labdarúgásra emlékeztető dolgot műveltek a pályán. A viccet félretéve, az angol válogatott kiváló játékosokból álló együttes, nem véletlen, hogy inkább az eddig látott gyenge játékuk volt a meglepetés. 

A spanyolok pedig eddig szinte minden mérkőzésen egyértelművé tették, hogy jelenleg Európa egyik legjobb nemzeti együttese a Furia Roja. 

16 June 2024, North Rhine-Westphalia, Gelsenkirchen: Soccer, UEFA Euro 2024, European Championship, Serbia - England, preliminary round, Group C, match day 1, Arena auf Schalke, the players of the English national team have been lined up for a team photo
Az angolok nagyon szeretnének nyerni végre
Forrás: David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A két válogatott labdarúgói egyébként más a stadionban melegítenek – itt nézheti meg őket élőben!

Érdekesség, hogy a meccset dirigáló bíró, Francois Letexier mindössze 35 éves, ezzel pedig ő a legfiatalabbjátékvezető, aki Eb-döntőn szerepel!

Örökmérleg, statisztikák

Az angol válogatott nagyon régóta vár nagy trófeára, hiszen az 1966-os világbajnoki címük óta nem sikerült nyerniük nemzetközi tornán. A legutóbbi Eb-n, 2021-ben azaz három éve nagyon közel voltak hozzá, de végül az olasz válogatott diadalmaskodott a döntőben, és nekik maradt az ezüstérem. Nagy kérdés, vajon megtörik-e végre az átok, amely miatt Kane eddig nem nyert trófeát... 

Spanyolország negyedik Eb-győzelmére készül, hiszen 1964-ben nyertek először, majd hosszú szünetet követően az igazi spanyol aranygeneráció (Casillas, Ramos, Piqué, Xavi, Iniesta, Silva, Navas, Villa, Torres és még sorolhatnánk a válogatott klasszisok neveit) egyeduralma idején 2008-ban és 2012-ben is elnyerték a Henri Delaunay trófeát – közben pedig megnyerték a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot. 

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség, hogy közülük egy labdarúgó még ma is ott van a keretben – és pályára is lépett az Eb-n, ez pedig a 38 éves Jesús Navas. 

Jesus Navas right-back of Spain and Sevilla FC during the UEFA EURO 2024 semi-final match between Spain v France at Munich Football Arena on July 9, 2024 in Munich, Germany
A világ- és európa-bajnok Jesús Navas 
Forrás: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az egymás elleni eredményeket tekintve jelenleg Anglia vezet, 13-szor nyertek az egymás elleni mérkőzéseken, míg a Spanyolok 10 alkalommal kerültek ki győztesen, és 4 meccsük lett döntetlen. 

Újabb érdekesség, hogy Spanyolország nemzeti együttesének mezén egy szegfű, az ország egyik nemzeti jelképe szerepel.  – írta meg az AS cikkére hivatkozva a Nemzeti Sport.  A virág a játékosok és a szurkolók közötti szeretet szimbóluma, ezért van a mezre hímezve. 

A stadionban és a stadionon kívül szurkoló drukkerek körében már nagyon jó a hangulat, az angolok először egy rendőrrel fényképezkedtek...

majd az út közepére toltak egy söröshordókkal megpakolt Trabantot! 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagycsaba
2024. július 15. 06:06 Szerkesztve
58 éve nem nyertek semmit csak tapasztalatot hiába ölnek bele ennyi pénzt,tehetségtelelen ,lusta,buta nép. hiába van usa-nak is a legmodernebb fegyvere ha ostobák és baráti tűzben többen vesztek oda mint elkenségtől. Csak szerencsések,svájci idióta is a 91 .percben szabalytalankodik örőkre eltíktanám.hogy lehet ilyen miatt kikapni ?
h040183
2024. július 15. 01:21
Leszarom az eredményt! Engem az érdekel, LETÉRDELTEK-E AZ ANGOL FOCISTÁK a meccs előtt? És utána?
2024. július 15. 00:21 Szerkesztve
Jobb ez így. Angolok nem tudnak méltósággal nyerni, megnyerték volna lebontják egész Londont. 🤪 Így simán hazaballagnak enyhén csalódottan. Veszteni tudnak méltósággal. Kellenek nekik ezek a kijózanító pillanatok.
Atti bá
2024. július 15. 00:13
Szerencsére most a játék számított, és nem a bíró. Viva Espana.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!