Szakértőt kérdeztünk a közel-keleti helyzetről: „Beláthatatlan következményei lennének az egyensúly felborításának”

2023. október 25. 09:24

Hiába a nagy szavak egyes országok részéről, egyik hatalom sem borítaná fel a kényes egyensúlyt a térségben.

2023. október 25. 09:24
Irán, Közel-Kelet, térkép
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Az elmúlt hetekben évtizedek óta nem látott feszültség alakult a Közel-Keleten a Hamász október eleji Izrael elleni terrortámadását követően. A világpolitikában

mindenki azt figyeli, hogy a nagyhatalmak, valamint a regionális dominanciára törő országok hogyan reagálnak egymás lépéseire. 

A helyzet jobb megértésében Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakértője volt a segítségünkre.

Kína igyekszik kibékíteni a feleket

Kína diplomáciai befolyása folyamatosan növekszik a térségben – Zhai Jun, Kína közel-keleti ügyekért felelős különmegbízottja nemrég Iránban járt, valamint több másik országot is felkeresett a térségben, ezzel kapcsolatban a szakértő azt emelte ki, hogy Peking békéltető szerepet kíván betölteni a konfliktusban.

Hozzátette, erről beszélt a kínai külügyminiszter is, miután telefonon tárgyalt izraeli kollégájával. Ennek fő oka Tárik Meszár szerint azt, hogy Pekingnek számos érdeke van a Közel-Keleten, amelyet sért a konfliktus eszkalálódása. Példaként említette, hogy Kína számos nyersanyagot a térségből szerez be, például olajimportjának mintegy 40 százaléka innen érkezik.

„Tehát Kínának semmiképpen sem jó, ha felfordulás van a térségben, és most az van”

– fogalmazott. A helyzet eszkalálódása súlyos következményekkel járna a kínai gazdaságra. A szakértő azzal is egyetértett, hogy a nyugati gazdaság szintén beláthatatlan következményekkel szembesülne ebben az esetben.  

Éppen ezért tárgyalnak folyamatosan Iránnal, valamint a térség többi államával.

Oroszország is hasonló álláspontot foglalt el, és az sem véletlen, hogy éppen a héten tett látogatást Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter is Teheránban. Zhai katari látogatása során is arról beszélt, hogy Kína Oroszországgal együtt kész a helyzet békés rendezését elősegíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

A közvetlen háború Iránnak sem lenne jó  

Irán viszont ezzel szöges ellentétet képvisel. 

Irán a konfliktus kirobbanása óta számos alkalommal fenyegette meg Izraelt, valamint annak a szövetségeseit

a helyzet eszkalálásával, annak ellenére, hogy a Hamász támadását követően azt állította Irán, hogy nincs semmi köze a támadáshoz. Az ugyanakkor ismert, hogy Teherán támogatja a Hamászt, főként fegyverrel, Szírián keresztül. A határozott kijelentések ellenére viszont Iránnak sem áll érdekében Izraellel egy közvetlen konfrontáció, hiszen egy ilyen háború túlmutatna a regionális kereteken és világméretűvé szélesedne a szakértő a szerint. Egy nagyobb háborúba való belesodródást pedig mindenképpen elkerülne Irán is, amellett, hogy

igyekeznek úgy kommunikálni, amellyel megmutathatják, hogy nem lehet őket „csak úgy lenyomni”,

és „mutogatják a karmaikat”.

Az Egyesült Államok megígérte, hogy belép a konfliktusba Izrael oldalán, ha Irán is közvetlenül belép – de Washington szintén nem érdekelt a jelen helyzetében egy közvetlen nyílt konfliktusban szembeszállni Iránnal – mondja a szakértő.  

Az utóbbi napok hírei, miszerint az Egyesült Államok késlelteti az izraeli szárazföldi offenzívát, szintén ezt mutatják. 

Ezt is ajánljuk a témában

A regionális hatalmak is megőriznék az egyensúlyt

A térség többi országa szintén nehéz helyzetben van. Nyílt konfliktust és háborút valójában egyik országnak sincs szándékában folytatni, ugyanakkor

komoly az államok vezetésén a belpolitikai nyomás.

Ez megmutatkozik abban is, hogy korábban nem látott nagyságú palesztinpárti tüntetéseket tartottak Nyugat-Európában, valamint az iszlám világban is – mondja a szakértő.

Törökország ugyanezzel a dilemmával néz szembe. Főleg, hogy az elmúlt években nyitott Izrael felé, és ezeket a kapcsolatokat most sem adná fel szívesen; viszont a török ellenzék eközben igyekszik kihasználni a tüntetéseket, hogy Erdogan elnököt támadja. Ezért Ankara is leginkább a feszültségek csökkentését hangsúlyozza, valamint részt vesz a Hamász által túszul ejtett izraeliekről szóló tárgyalásokban is.

A helyzet kettőssége megmutatkozik Egyiptomban is, amely 1979-ben rendezte viszonyát Izraellel, jó kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal és a Nyugattal is.

Másik szempontból viszont Egyiptom szintén regionális hatalom szeretne lenni, valamint a palesztin ügyet sem engedheti el. Ez legjobban a palesztin menekültekkel való bánásmódban jelentkezik – Egyiptomnak van közös határa a Gázai övezettel. 

Ahogy több másik térségbeli állam, úgy Egyiptom sem engedi be a menekülteket.

Egyrészt arra hivatkoznak, hogy nem tudják őket ellátni, az egyiptomi elnök pedig azt is hangoztatja: amennyiben a palesztinok elhagyják azt a területet, akkor azt el is fogják veszíteni, Izrael bevonul, és a palesztin ügy végérvényesen elveszik.

Látható tehát, hogy mind Kairó, mind Ankara igyekeznek a kommunikációjukban kiállni a palesztinok mellett, ezzel párhuzamosan viszont igyekeznek megtartani a térség kényes egyensúlyát.

Ezt is ajánljuk a témában

Netanjahunak nagyon nem jött jól a konfliktus 

Azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi válságnak milyen belpolitikai következménye lehet Izraelben, a szakértő elmondja, hogy

a Netanjahu-kormánynak semmiképpen sem jött jól ez a konfliktus.

Egyrészt amennyiben a konfliktus elhúzódik, akkor az jelentős erőforrásokba fog kerülni és még több halálos áldozat lesz. Másrészt pedig a bűnbakok keresése is el fog kezdődni – annak kiderítése, hogyan történhetett meg egyáltalán a Hamász támadása.

Izraelben már megjelentek olyan hangok, amelyek szerint a Netanjahu-kormány túlságosan a hatalma megszilárdítását helyezte előtérbe, és eközben elhanyagolta az ország biztonságának a fenntartását. A szakértő szerinte ha meg is oldódik a konfliktus, kérdés, hogy mennyi jövője lesz még Netanjahunak az izraeli politikában ezek után.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / abzee

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2023. október 25. 10:22
Tehát a lényeg, hogy mindenki békét akar, kivéve az usát, mert neki jó az egyedül, ha a többi ország szétveri egymás gazdaságát és a kereskedelmi útvonalakat...
koronaszepe
2023. október 25. 09:52
Az USA jelenléte visszatartja ezeket a koszlott rezsimeket.
korona.2.0
2023. október 25. 09:38
Ha egyensúly lenne, nem lenne háború.
chief Bromden
2023. október 25. 09:34
Pro és kontra. Hol maradt a kontra? Kiknek és miért érdeke az egyensúly felborítása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!