Tízezrek tüntettek világszerte a Gázai övezet bombázása ellen (VIDEÓ)

2023. október 13. 16:50

Bagdadtól és Ammántól kezdve Jakartán át Iszlámábádig nagy tüntetéseket tartanak az arab világban palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

2023. október 13. 16:50

Világszerte emberek tízezrei vonultak utcára a palesztinok támogatására, miközben Izrael a Gázai övezet esetleges szárazföldi inváziójára készül. A tüntetők elítélték az izraeli bombázásokat, amelyek eddig több mint 1500 ember halálát okozták. Izrael bombázásai azután történtek, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász csoport példátlan támadásában több mint 1300 ember halt meg Izraelben.

Bagdadban nagy tömegek töltötték meg a Tahrir teret az iraki főváros központjában a befolyásos síita vezető, Muqtada al-Sadr által szervezett tüntetéseken. Jemen fővárosában, Szanaában a tüntetők jemeni és palesztin zászlókat lengetve vonultak az utcára. Iszlámábádban, Pakisztán fővárosában a pénteki ima után a hívők amerikai és izraeli zászlókat tapostak a megvetésük jeleként.

A malajziai Kuala Lumpurban mintegy ezer muszlim gyűlt össze a pénteki ima után, hogy szolidaritását fejezze ki a palesztinokkal. „Szabad Palesztinát” és „Zúzzátok szét a cionistákat” skandálással vonultak fel, izraeli zászlókat égettek.

India kasmíri régiójában is utcára vonultak a tüntetők, bár a régió fővárosában, Srinagarban a főmecsetben tartott pénteki ima a zavargások elkerülése érdekében elmaradt. Banglades fővárosában, Dakkában muszlim aktivisták a pénteki ima után a Baitul Mukarram Nemzeti Mecsetben Izrael fellépése ellen tiltakoztak.

Állami szervezésű gyűléseket tartottak Irán-szerte is – amelynek kormánya a Hamász fő támogatója és Izrael egyik fő ellensége – a militáns csoport támogatására és a Gázai övezet izraeli bombázása ellen.

„Le Amerikával!” „Halál Izraelre! Halál a cionizmusra!”

– kiabálták a tüntetők, akik közül sokan palesztin zászlókat és a Hezbollah zászlóit vitték magukkal.

A jeruzsálemi Templom-hegyen az izraeli rendőrség csak idősebb férfiakat, nőket és gyerekeket engedett fel az al-Aksza mecsethez imádkozni, így próbálták megakadályozni a tömeges tüntetésnek még a lehetőségét is. Az AP hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a megállított fiatal palesztin férfiak az Oroszlános Kapu közelében gyűltek össze, de a rendőrök később kiterelték őket az egész óvárosból. A zsidók és muszlimok közötti status quo szerint a Templom-hegyet, amelynek tetején van a Mecsetek tere, a muzulmánok felügyelik, és ott csak ők gyakorolhatják vallásukat, de a hely biztonságáért az izraeli rendőrség felel.

A Jeruzsálem történelmi óvárosának délkeleti részén található Templom-hegy a zsidók és a muzulmánok számára egyaránt szent hely. A hegy nyugati oldalán van a zsidók számára szent Siratófal. Az al-Aksza az iszlám vallás harmadik legszentebb helye a mekkai és medinai szent helyek után.

(MTI/ Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Murtadha J. A. Al-sudani / ANADOLU via AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. október 14. 02:01
A rendezőket nem hiszem hogy meghatja. Azok tőröl metszett sátánok.
need-info
2023. október 13. 23:13
A tömegbe pottyantjunk egy pár keresztényt és máris élőben menne a lincselés, felakasztás.
Szerintem
2023. október 13. 20:29
"5m007h 0p3ra70rneed-info 2023. október 13. 18:45 1. nem basz szét mindent, csak önmagán kívül mindent 2. ha ismernéd a koránt, elfogadnád hogy miért az az életük és nem tartanád sötétnek őket 3. az értelem hangját is képesek ők is befogadni, a hamasz és társaik nem azon beszélnek" ---------------------------------------------- Miféle értelem az, ami saját magán kívül mindent és mindenkit kiirtani akar? Pont ebben találtak egymásra a libsikkel, ezzel a közös mentalitásukkal.
Tommaso
2023. október 13. 19:42
iszlamisták szolidárnak iszlamistákkal, mi ebben a hír? keresztények és zsidók pedig szimpatizálnak a megtámadott Izraellel. és elitélik a kegyetlen csecsenmőgyíilkosokat. ez sem meglepő A tájékozott keresztényekről beszélek. Ők tisztában vannak azzal, hogy a HAMASZ halállistáján a zsidók után ők következnek. Hiszen a szemükben mi gyaurok, azaz hitetlenek vagyunk. Kiirtandók.l
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!