A Hezbollah bejelentette: készen állnak az Izrael elleni harcra

2023. október 14. 10:43

Egymásnak üzenget az Egyesült Államok és a libanoni siíta milícia.

2023. október 14. 10:43

A libanoni Hezbollah készen áll arra, hogy a megfelelő időben beavatkozzon a zsidó állammal szemben az izraeli-palesztin konfliktusban – figyelmeztetett pénteken az Iránnal szövetséges síita szervezet helyettes vezetője, Naim Kasszem egy bejrúti palesztinpárti tüntetésen. „Nincsenek ránk hatással a háttérből érkező – közvetlen vagy közvetett – megkeresések a nagyhatalmak, az arab országok vagy az ENSZ küldöttei részéről, hogy ne avatkozzunk bele a harcokba” – jelentette ki Kasszem.

Hozzátette: „a Hezbollah figyelemmel kíséri az ellenség mozgását.

Teljes mértékben készen állunk, és cselekedni fogunk a megfelelő pillanatban”.

Naim Kasszem Bejrút déli külvárosában beszélt nagyjából ezerfős tömeg előtt. A síita milícia összegyűlt hívei palesztin zászlókat lengettek, és a Hezbollah vezetőjének, Haszan Naszrallahnak címezve azt skandálták: „Naszrallah, sújts le Tel-Avivra!”.

Eközben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken Tel-Avivban újságírók előtt kijelentte, 

az Egyesült Államok bármilyen támogatást megad Izraelnek önmaga megvédéséhez.” 

 „Most nem semlegesnek kell lenni, hamis összehasonlításokat tenni vagy felmenteni a megbocsáthatatlant” – tette hozzá nyilatkozatában, amelyet izraeli hivatali kollégájával, Joáv Galanttal közösen tartott a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. „Semmi sem igazolhatja a terrorizmust, és ez különösen igaz a Hamász vérengzésére” – tette hozzá Austin a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezetre utalva, amely múlt szombaton kegyetlen támadást indított Izrael ellen. „Aki tartós békét és biztonságot akar ebben a térségben, annak el kell ítélnie és el kell szigetelnie a Hamászt, mert a szervezet nem a palesztin nép nevében beszél, és nem annak a méltóságra, biztonságra, államiságra és békére vonatkozó jogos vágyát fejezi ki” – hangsúlyozta az amerikai védelmi miniszter.

Ha bármely ország vagy szervezet, vagy bárki fel akarná használni saját hasznára ezt a konfliktust, annak csak annyit mondunk, hogy ne tegye”

– jelentette ki Austin az Iránból irányított és pénzelt libanoni síita milíciára, a Hezbollahra utalva.

Galant köszönetet mondott az Egyesült Államoknak azért a második amerikai lőszerszállítmányért is, amely pénteken érkezik légiúton Izraelbe. „Az izraeli-amerikai együttműködés és az Egyesült Államok általi támogatás biztosítja számunkra a szabadságot, és erősíti képességeinket” – mondta Gallant. „A Hamász a szabadságot és közös értékeinket támadta meg, de megnyerjük ezt a háborút” – fogadkozott az izraeli védelmi miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az izraeli hadsereg soha nem lő szándékosan civilekre, ezért kéri a Gázai övezet lakosaitól, hogy menjenek az övezet déli részébe. Austin korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, akinek azt hangsúlyozta, hogy szerinte a Hamász tettei rosszabbak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tetteinél. „Emlékezhetnek arra, hogy én állítottam össze az Iszlám Állam elleni hadműveletet, emiatt sokat tudok erről a szervezetről. Amit a Hamász elkövetett, az sokkal rosszabb annál, mint amit a dzsihadisták elkövettek” – mondta Austin Netanjahuval közös nyilatkozatában. „Önnel vagyunk, miniszterelnök úr, amint azt Biden elnök is mondta” – hangsúlyozta. „Szörnyű hét ez. undorítóak a cselekedetei ennek a terrorszervezetnek” – tette hozzá Austin.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ANWAR AMRO / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 14. 15:54
Megjelentek a zsigeri USA-gyűlölők, deig az USA célja világos: az eszkaláció megakadályozása. Az USA - bár a hidegháború idején voltak hibás lépései, ( Chile, Nicaragua ), de azokat a kommunizmus világuralma elleni fellépés motiválta - jelenleg a világban az agresszió áldozatait segíti, ( Korea, Kuwait, Kosovo, Ukrajna, Izrael, stb.) ami elismerésre méltó. Nem mellesleg HAZÁNK legfontosabb katonai szövetségese, és biztonságunk egyetlen záloga. Ugyanis a magyar honvédség (egyedül) még egy szomszéd állam által indított támadásnál is pár nap alatt kapitulálna.
Tommaso
2023. október 14. 15:41
Lehet, hogy készen állnak a harcra (és a halálra), de jobban teszik, ha csak állnak. Az USA nem viccel. képes szétlőni Dél-Libanont és ha kell, meg is teszi. Nagyon sajnálom a libanoni népet, hogy olyan gyenge kormánya van, amelyik nem tudja a Hezbollah-ot felszámolni.
Király Kávéház
2023. október 14. 12:35
Izrael ha most nem vág vissza keményen = Akkor a jövőben mégjobban fogják támadni az arabok Izrael ha most visszavág = Akkor a jövőben mégjobban fogják támadni az arabok. Ti mit tennétek ha Izrael helyében lennétek ? húnyjunk szemet minden felett, és nyújtsunk inkább segítséget az araboknak ? = Akkor a jövőben mégjobban fogják támadni az arabok Izraelt.
Málaga21
2023. október 14. 12:22
Egy hét múlva meg Libanonban is megy majd a sírás-rívás, mint most Gázában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!