Kairó bejelentette: Mindent megtesznek, hogy a segélyszállítmányok eljussanak Gázába

2023. október 18. 21:11

Egyiptom szeretne közreműködni a tűzszünet megkötésében és a túszok szabadon engedésében is.

2023. október 18. 21:11
null

Egyiptom az ENSZ-szel és az Egyiptomi Vörös Félhold Társasággal közösen fogja felügyelni a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányok érkezését – közölte szerdán Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter az al-Hadasz helyi televízió műsorában.

A tárcavezető hozzátette, Kairó törekedni fog a humanitárius szállítmányok felgyorsítására, és mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a segélyeket célba juttató teherautók átlépését a Gázai övezetbe.

Sukri beszélt arról is, hogy Egyiptom az adományozó államokkal, a nemzetközi szervezetekkel és ügynökségekkel átfogó segélyezési terven dolgozik. Martin Griffiths-szel, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetőjével tartott megbeszélésén arról is szólt, hogy a segélyezést azonnal megkezdik, amint „Izrael elhárítja a rafahi határátkelő működése elé gördített akadályokat”. Hozzátette, hogy amint megjavítják, illetve megnyitják az átkelőt, a külföldiek és a kettős állampolgárok elhagyhatják a Gázai övezetet Egyiptom felé.

Az egyiptomi diplomácia vezetője kiemelte, hogy Kairó a konfliktus rendezésének minden vetületében részt fog venni, ideértve a tűzszüneti megállapodást és a túszok kérdését is.

 Hozzátette, hogy jelen pillanatban is folynak megbeszélések a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász szervezet azon tagjaival, akik hajlandók a tárgyalásokra.

Korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is bejelentette, nem fogják akadályozni a Gázába szállított segélyek szállítását Egyiptomon keresztül. Ugyanakkor a Háárec című izraeli lap arról számol be, hogy Izrael saját területéről nem engedélyezi a segélyek szállítását, amíg a szélsőségesek szabadon nem engedik az elhurcolt izraeli túszokat.

Izrael egyebek között sürgeti, hogy a Vörös Félhold és Vöröskereszt meglátogathassa a Hamász által elhurcoltakat. Ezenfelül az izraeli vezetés leszögezte, hogy a humanitárius szállítmányok nem kerülhetnek a Hamász kezére. 

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
borgia
2023. október 18. 21:17
Let's hope they don't overdo it with the supply of water pipes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!