Így választott Lengyelország: pürrhoszi jobboldali győzelem, vagy baloldali falkataktika?

2023. október 16. 05:57

Összefoglalónk mindenről, amit a vasárnapi sorsdöntő választásokról tudni érdemes!

2023. október 16. 05:57
Polish Television Bans Media From Election Debate
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Az eredményről egyelőre nincs mit mondani. A lengyelországi választásokra október 15-én került sor, az urnákat (kisebb fennakadások mellett) este 9-kor zárták, mi pedig azóta várjuk lélegzetünket visszafojtva az eredményeket, eseményeket.

A jelenlegi állás és a legutolsó, Ipsos-féle exit poll felmérés alapján úgy nézünk ki, hogy:

  • PiS: 36,8 százalék (200 mandátum)
  • KO: 31,6 százalék (163 mandátum)
  • Lewica (baloldal): 8,6 százalék (30 mandátum)
  • Harmadik Út: 13,6 százalék (55 mandátum)
  • Konföderáció: 6,2 százalék (12 mandátum)

A 460 fős szejmben 231 képviselő kellene a kormányalakításhoz,

amire a hagyományos politikai törésvonal mentén felosztott Lengyelország egyik tömbje sem képes önmagában, akárhogy is matekozzunk:

egy PiS-Konföderáció 212 mandátuma kevés, a KO-Harmadik Út 218 voks, ami szintén nem elegendő. Mégis, ha minden kötél szakad, a legvalószínűbb orrbefogós forgatókönyvnek mindezek alapján egy KO-Lewica-Harmadik Út hármas összefogás tűnhet, aminek azonban számos akadálya van még.

Nyerni, de nem győzni

„A PiS megnyerte a választást, de nem biztos, hogy győzött” – foglalta össze a helyzetet frappánsan Mráz Ágoston Sámuel a Mandiner eredményváró élő adásában. A Nézőpont Intézet alapítója arra célzott: hiába kapta a szavazatok – és a mandátumok – többségét a jelenlegi lengyel kormánypárt, a választási matek alapján nem igazán bizakodhat abban, hogy kormányt is alakíthat.

Amit viszont látunk, legalább részben, az a külföldön leadott levélszavazatok megoszlása. Ahol a PiS finoman szólva sem áll annyira jól.

Itt a jelenlegi (hajnali 3 óra 1 perc) feldolgozottság 31 százalékos.

Akinek kedve-ideje van, végigkattintgathatja országok szerint is az állást, jelenleg azonban úgy áll a helyzet, hogy a Polgári Koalíció vezet csaknem 38 százalékkal, a Jog és Igazságosság pedig valamicskét lemaradva 35 százalékkal megy utána, vagyis az országos exit poll eredmények ellentétét láthatjuk.

Sokan azért bizakodóak maradtak így is a PiS háza táján.

Ezt is ajánljuk a témában

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen még csak az exit poll eredményeket ismerjük. Ami nem csoda. 

Innen szép nyerni

A lengyel választási rendszer sajátosságai miatt azonban eredményt nem lesz olyan könnyű mondani, lévén az országos listára adott voksok összege, mint olyan, csak addig számít, amíg az adott erő be nem kerül a kétkamarás parlamentbe – mandátumokat a 41 körzetbeli helyi lista eredményei alapján osztanak. A Szejm 460 képviselője mellett a Szenátus 100 tagját választják meg.

Ezt is ajánljuk a témában

A kampány igen kiélezett volt, lényegében mindkét fél Lengyelország végét vizionálta a másik győzelme esetén, miközben maga ígér mindent: 

  • béremelést
  • nyugdíjemelést
  • rezsicsökkentést
  • rövidebb munkahetet

A jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) igyekezett az (egyébként a covid-járvány idejéig jól érzékelhető) gazdasági gyarapodásra, miként azt Rosonczy-Kovács Mihály a Mandiner videójában kifejtette, miközben Tusk kormányzása alatt adtak el számos fontos állami nagyvállalatot; a Polgári Koalíció (KO) néven összeállt ellenzéki formáció pedig a demokrácia halálát vizionálták egy PiS-győzelem esetére.

A PiS a Fidesszel áll egyébként jó viszonyban, így természetesen ment az autoriterezés, diktatúrázás, populistázás is ezerrel.

Ezt is ajánljuk a témában

Történelmi részvétel

Aztán elérkezett a voksolás napja, amikor a modern Lengyelország történetében rekordot döntött a részvétel: az Ipsos szerint a részvételi arány 72,9% volt. Ennyien még sosem mentek el voksolni.

És az is látható, hogy a korábbi földrajzi megosztottság most is jellemezte Lengyelhont.

Ezt is ajánljuk a témában

Ellenben zárulni látszik az olló a városi és vidéki népesség szavazókedve között.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A népszavazás

Közben egészen elsikkadt a népszavazás ügye, ami a PiS csodafegyvere lett volna a voksokért folytatott harcban, hiszen jó eséllyel tudott mobilizálni az ügyekben szimpatizálókat.

A népszavazás végül is eredménytelen lett – vagyis miközben rekordarányban mentek voksolni a lengyelek a pártokra, a négy referendumkérdés csak egy részüket mozgatta meg. A kérdések egyébként így hangzanak:

„szeretné-e ön, hogy Lengyelországban migrációs hátterű személyeket telepítsenek le”.

A másik három pedig az állami nagy cégek privatizációjával, a fehérorosz határkerítéssel és a nyugdíjkorhatár emelésével foglalkozik, nemleges választ várva mindegyikre.

Az eredmények ettől még beszédesek: 91-95 százalék közötti volt a nemleges válaszok aránya. Vagyis, ahogy mondani szokás, jogilag érvénytelen, politikailag viszont igen erős üzenet fogalmazódott meg. Az is látszik, hogy a PiS-szavazóknál szélesebb bázis lett megszólítva, hiszen ha a 40 százaléknyi résztvevő mind a kormánypártra adta volna a voksát, azzal bőven meglenne a szavazatok abszolút többsége. De láthatóan nem így áll a helyzet.

Szócsaták

A csodálatos az volt a választás utáni kommunikációban, hogy mindkét érdemi szereplő győztesnek kiálthatta ki magát. Meg is tették hát mindahányan.

Néhány kiragadott példa, csak az íze kedvéért:

Donald Tusk szinte repesett az örömtől az eredmények hallatán, ki is mondta: „Vége a PiS-kormányoknak!”

Mire a PiS képviselője visszaüzent Donald Tusknak: „hiába talál ki mindenféle retorikai szóvirágot!”

Maga Moateusz Morawiecki miniszterelnök közölte: szerinte az exit poll eredmények azt jelentik, hogy győzött.  

Aztán olyan is volt, hogy Tusk szövetségese kiosztotta a köztévét, mondván nekik: „pakolhattok”. 

S jött a kritika külföldről is

Például Guy Verhofstadt szerint ami történt, az „egy nagy vereség a populisták számára és új érát hoz el, s még Lengyelországot is bebetonozza. 

De láthatóan Francis Fukuyama se bírta ki megszólalás nélkül: „végre valami jó hír” – írta a PiS vereségét felidéző posztot megosztva. Így állunk tehát

***

Forrásaink egyébként úgy nyilatkoztak: valódi és érdemi eredményt inkább kedd délután felé érdemes keresni, addig marad a kristálygömb és a becsülgetések.

Aki a történtekre a maga teljes részletességében kíváncsi, ide kattintva elérheti lengyeles hírfolyamunkat.
 


A Mandiner egyébként részletes videójában összefoglalta a lengyel választás valódi tétjét mind hazánk, mind a V4-ek, mind a tágabb értelemben vett Európa – s különösen Brüsszel – szempontjából, ez az eredmények késlekedésével és a találgatásokkal egyetemben még mindig bőven aktuális:

***

Nyitóképün forrása: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 16. 12:23
Győztek a fiatalok,és a városi írástudók! Gratulálok!
kunfia1
2023. október 16. 09:58
Most akkor győzött Orbán Viktor, vagy nem győzött? Lesz ma győzelmi kecske kaland, vagy nem lesz, és vereségi kecske kaland lesz?
Aerion
2023. október 16. 09:45
simonpali Nos, valahol megértem a lengyeleket. Olyan szinten tartanak a ruszkiktol, hogy inkább vállalják az EU különböző baromságait, csak hogy maguk mögött tudják a nagy nyugat európai országok illetve az unió támogatását. Szerintem ez téves irány, de ha ők ezt preferálják, sok sikert nekik. --------------------------------- Az adatok nem ezt jelzik, a választáson részt vett lakosság nagyjából fele b i z t o s a n elutasítja a moslékot. Még akkor is, ha nem kapnak forrásokat. Most majd jön az, ha moslékkoalíció jön létre, hogy hirtelen azonnal demokrácia lesz Lengyelországban, és ez biztos senkinek nem fog feltűnni. : D Jön majd a migránskvótás betelepítés, jön az elembétékú. Mit fog ez eredményezni? Mit fognak ehhez szólni a lengyelek? Egy 50-50 % körüli parlamenti megoszlásnál mennyire lesz stabil a következő lengyel kormány? Ezek a fontos kérdések.
Aerion
2023. október 16. 09:39
Várjuk ki a végét! Közel 25 %-os feldolgozottásg szinten 70 % közeli részvételnél 40 % felett a PiS és 26 %-on a moslék legsűrűje. Az eddigi adatok alapján a Konföderációt alui, a moslékkoalíciós szereplőket felülmérték az eGzitpollon. Persze, a nagyvárosok adatai még nem érkeztek be nagy tömegben, de közel se minden nagyváros lakosságának a többsége moslékpárti, és nagyon magas volt a részvétel vidéken is. Akárhogy is, igen közel lesz a moslékmentes és a moslékolt koalíció eredménye egymáshoz, nem lehet majd elsöprő eredményekről beszélni, ez egy dolgot fog eredményezni, Lengyelország destabilizálódását. És jön a kérdés, ez KINEK lesz jó? : )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!