Belenéztünk a kristálygömbbe: itt van minden, amit a lengyelországi részvételi adatokból kiolvashatunk!

2023. október 15. 20:31

Zárul az olló a városok és a falvak között, örülhetnek Kaczyńskiék és Tuskék is.

2023. október 15. 20:31
null

Kövesse velünk a választás eredményeit, kattintson Facebook- vagy YouTube videónkra! 

YouTube-os élő:

Este kilenc órakor zárnak a szavazóhelyiségek Lengyelországban, s a központi választási hivatal nemrég hozta ki a 17 órai részvételi adatokat. Eddig a lengyelek 57,5 százaléka járult az urnákhoz; ez 11,6 százalékkal magasabb, mint ugyanígy 17 órakor 2019-ben, de meghaladja a rendkívül szoros 2020-as elnökválasztás azonos időpontban mért adatát is.

Város, vidék, Tusk, Kaczyński

A város és vidék közötti politikai megosztottság Lengyelországban is rendkívül éles, ezért jelentősége van annak, hol mennek többen szavazni. A lengyel városok, az ország gazdasági központjai a rendszerváltás óta inkább a gazdasági liberálisokra szavaznak – ez ezúttal Donald Tuskot és a Polgári Koalíciót (KO) jelenti. A vidék ezzel szemben inkább a konzervatív erők bázisa.

Most 17 óráig a városiak vezetnek: közülük 58,2 százalék, a falusiak közül 56,5 százalék járult az urnákhoz, mindkét arány magasabb a 2019-esnél.

Ez olvasható a KO számára kedvező adatként, de fontos hozzátenni, hogy a 2019-es – a PiS számára győztes – választáson is a városok nyerték meg a mozgósítási versenyt, s most kisebb a város-falu részvétele közötti különbség, mint négy éve volt.

Akkor a városiak 47,5, a vidékiek 43,5 százaléka járult az urnákhoz, azaz 4 százalékkal nyerték a mozgósítási versenyt a városok; most csak 1,7 százalékkal. Ez az adat már inkább a PiS-nek kedvez.

Mit mondanak a vajdaságok?

A vajdaságokra lebontott részvételi adatoknak szintén inkább a KO és Tuskék örülhetnek. A legmagasabb részvétel Mazóvia vajdaságban 60,8 százalék; ez foglalja magában a fővárost, a hagyományosan inkább liberális Varsót is, ahol Donald Tusk indul. A Krakkó központú Kis-Lengyelországban 58,9 százalék, Łódz vajdaságban 58,6, a Poznań központú Nagy-Lengyelországban 58,5 százalék a részvétel.

A négy legmagasabb részvételi arányt tehát városias nyugat-lengyelországi vajdaságban mérték, ezeken a helyeken jellemzően inkább a KO erős.

A leggyengébb részvételi adatok ezzel szemben kelet-lengyelországi, inkább PiS-es vajdaságokból érkeztek. 52,3 százalékkal Opole vajdaságban érdekelte a választás a legkevésbé a helyieket; itt egy korábbi ellenzéki pártvezért, Paweł Kukizt igazolta le a jobboldal egyesítése érdekében a PiS. 53,9 százalékkal a negatív rangsorban Varmia-Mazúria, majd 55,2 százalékkal Kárpátalja vajdaság következik. A negyedik leggyengébb részvételt, 55,3 százalékot holtversenyben hozzák Lublin és Szentkereszt vajdaságok; utóbbiban indul Jarosław Kaczyński. A megyékre lebontott adatok is azt mutatják, hogy a mozgósítás inkább a városokban sikerült jól.

A részvétel ugyanakkor a leggyengébben teljesítő országrészekben is magasabb, mint négy éve volt.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. október 15. 21:11
A tótok és a magyarok sajnos menthetetlenek. Hátha a lengyelek számára van még esély.
Kybon
2023. október 15. 21:03
Ebből annyi azért kiderül, hogy NAGY A TÉT! Csak nem tudni, a polákok mennyire rohadtak meg lelkileg. Ha nagyon, akkor se@@bekúrja őket a wokeLMBTQ. Meg a libsi EU. És idővel nyilván az oroszok... Jó hír viszont az öngyilkosságban, hogy percek alatt is lehet Európában egy ÚJ jogállam... :P
kaffogó hebrencs
2023. október 15. 21:01
Magyar szempontból nézve csak egy rossz és egy katasztrófa között választhatnak a lengyelek.
Intel
2023. október 15. 20:56
A PiS-nek annyi. Nem kellett volna beereszteni a kétmillió ukrán parazitát meg folyton balhézni az idióta brüsszeliekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!