Megállapodott a négy lengyel ellenzéki tömörülés a parlamenti többség létrehozásáról

2023. október 24. 14:36

Donald Tusk közölte, a többi ellenzéki párt vezetői megbízták őt „a kormányalakítás nehéz feladatával”.

2023. október 24. 14:36

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról – közölte az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke. Mint elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnöke mellett a szejmben megtartott sajtóértekezleten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel.

„Ma a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy

készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben”

– fogalmazott Tusk. Hozzátette: ez fontos információ annak fényében, hogy Andrzej Duda elnök kedden kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd az október 15-i választások nyomán a parlamentbe bejutott pártokkal.

A PO elnöke közölte: a többi ellenzéki tömörülés vezetői megbízták őt mint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét „a kormányalakítás nehéz feladatával”. Hozzáfűzte:

a megbízás végső soron az államfő döntésén múlik.

Kosiniak-Kamysz bejelentette: a kormányalakítási konzultáción arról biztosítják majd az államfőt, hogy a négy tömörülés „elegendő többséggel” rendelkezik a kormányfőjelölt támogatásához, a parlamenti alsó- és felsőház (szejm és szenátus) elnökének megválasztásához.

Azzal érvelve, hogy a szóban forgó tömb 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban, a PSL elnöke úgy ítélte meg: az államfő „késlekedés nélkül” megbízhatja a négy tömörülés koalíciójának képviselőjét a kormány összeállításával. Jelezte: „a bizonytalanságot elkerülendő” kérni fogják Andrzej Dudától, hogy minél gyorsabban hívja össze a szejm alakuló ülését.

Gyors kormányalakítási megbízást sürgetett az ellenzék számára Szymon Holownia is.

Elnök úr, nincs szükség várakozásra”

– jelentette ki. Piotr Müller kormányszóvivő kedden megerősítette: a jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kísérletet tenne a kormány összeállítására, amennyiben az államfő megbízná ezzel. 

A választások nyomán a PiS 194 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától számított harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban.

A kormányalakítás első lépéseként az államfő kijelöli az új miniszterelnök személyét. Andrzej Duda a választások előtt jelezte: az eddigi szokásjognak megfelelően a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

(MTI)

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 25. 17:25
Hajrá Lengyelország,hajrá Európa! ❤️👏❤️
Bastyaelvtars
2023. október 25. 12:48
salátás 2023. október 25. 12:46 Hogy ne lenne képviselve!? Tegyük fel hogy én zöld pártot szeretnék a kormanyzatban látni. Közös indulás, választási szövetség illetve később koalíciós szerződés nélkül lehet be sem jutna a partom a parlamentbe. Így viszont egy koalíció részeként még kormányzati pozícióba is kerülhet, megkapjak az önálló környezetvedelmi tárcát és van még parlamenti képviselőjuk is. A kompromisszumra épülő kormányzás jobb mintha nem lenne semmi kepviseleted a torvenyhozasban. Auto és autó között nincs akkora különbség mint aközött hogy van autód vagy nincs autód :) Talán így érthetőbb...
Bastyaelvtars
2023. október 25. 12:37
ipekakuana 2023. október 25. 12:36 Na igen, csak Angliában a fidesz el se jutott volna odáig hogy indul a választásokon. Ugyanis ott működik a fékek és ellensúlyok rendszere. Működik az igazságszolgáltatás és alapból nem ment volna hogy a független állami intézményeket fideszes pártkatonak vezessék. A fidesz vezetői a uk ben már régen jogerős szabadságvesztes büntetésuket töltenék..
EX_Terminator
2023. október 25. 04:56
Ennek megvan a hivatalos előírt menetrendje. És ezzel a téma le van zárva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!