Politikai leszámolásokat vár a Politico Lengyelországban a választásokat követően

2023. október 19. 15:23

A brüsszeli lap szerint Tusk nem fogja elkövetni újra azt a hibát, hogy kesztyűs kézzel bánik a jobboldallal.

2023. október 19. 15:23

Lengyelország várhatóan baloldali kormány koalíciójának évekig tartó, nagyon kemény politikai harccal kell szembenéznie, hogy visszacsinálja a PiS által 2015 óta véghezvitt intézkedéseket – írta a Politico. A portál szerint az első feladata lengyel baloldalnak, hogy egyáltalán kormányt tudjon alakítani. A választás végeredménye szerint a PiS az első helyen áll, az előzetes szavazatszámlálás szerint 35,4 százalékkal és 194 mandátummal, de ez túl kevés a többséghez a 460 fős alsóházban.

Ennek ellenére Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta, hogy mindenképpen megpróbálják megteremteni a parlamenti többséget. Ebben a folyamatban az első lépést Andrzej Duda elnök fogja megtenni azzal, hogy előzetes ígérete szerint a győztes pártot, tehát PiS-t fogja felkérni a kormány megalapítására.

Ezt is ajánljuk a témában

A Telegraph figyelmeztette a PiS „bukásán” örömködőket: „Továbbra is az a helyzet, hogy Morawieckiék kapták a legtöbb szavazatot!”

Nem akarják, hogy az EU „rossz következtetéseket” vonjon le a lengyel választási eredményekből.

Ezt követően a PiS-nek 14 napja lesz arra, hogy miniszterelnök-jelöltet állítson, akinek szintén 14 nap alatt meg megszereznie a Szejm támogatását. Ha ez nem sikerül, a parlament választja meg a miniszterelnök-jelöltet. A határidők alapján a folyamat

eltarthat akár december közepéig.

Amennyiben a baloldali koalíciónak sikerül kormányt alakítani, akkor sem lesz egyszerű dolga – írja a portál. A baloldali pártokat eddig csak a PiS iránti ellenszenv tartotta össze, de programjaik igencsak eltérők. Vezetőik pedig gyakran kerülnek összetűzésbe.

Ezt is ajánljuk a témában

„Elemzésben” udvarolt a Politico Tusknak

A lap hasábjain megjelent cikk szerzője szerint az új lengyel kormánnyal erősödni fog Európa biztonsága.

Tisztogatások jönnek 

 A Politico szerint az új baloldali kormány első feladata az lesz, hogy

a PiS által kinevezett személyeket kitakarítsa a kormány, a média és az államilag ellenőrzött vállalatok irányító pozícióiból.

„A felügyelőbizottságok és igazgatótanácsok minden tagját ki fogjuk rúgni. Az új tagfelvételt átlátható versenyeken fogjuk lebonyolítani, ahol a szakértelem, nem pedig a családi és pártkapcsolatok lesznek a döntőek” – állt a Polgári Koalíció választási programjában.

A baloldal emellett megígérte, hogy eltörli a Nemzeti Médiatanácsot is.

Ezt is ajánljuk a témában

Választás Lengyelországban – nyert a kormánypárt, de a végső győzelem az ellenzéké

A legtöbb elnyert szavazat ellenére is könnyen távozhat a kormányból a Jarosław Kaczyński vezette jobb-közép Jog és Igazságosság, amelyet egy négy pártból álló ellenzéki koalíció válthat fel.

Egyenesen a börtönbe

A Politico szerint a munkahelyük elvesztése nem a legrosszabb dolog, amire számíthatnak. A brüsszeli lap szerint amikor Tusk pártja legutóbb 2007-ben egy rövid életű PiS-kormányból került hatalomra,

a győztesek kesztyűs kézzel bántak politikai ellenségeikkel,

és alig vontak felelősségre közülük valakit. Ezúttal viszont „leveszik a kesztyűket”. Politikai programjában a Polgári Koalíció azt ígérte, hogy bárkit felelősségre von, aki „megszegi az alkotmányt és a jogállamiságot”.

Ennek a leszámolásnak a célpontjai egyértelműen Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, Jarosław Kaczyński PiS-vezér és Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter. De börtönbe küldenék Adam Glapiński jegybankelnököt is az infláció elleni küzdelem rossz irányítása miatt, valamint Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatóját is.

Várhatóan az ügyészek mindent meg fognak próbálni, hogy kiássák a PiS-t érintő botrányokat, és meg fogják vizsgálni a párt támogatásának rendszerét is. A koalíció azt ígéri, hogy „felelősségre vonja” a „bűncselekményekben résztvevőket”.

Ezt is ajánljuk a témában

Financial Times: Lengyelországban újra megnyílik a liberális demokráciához vezető út

A lap vezércikke szerint „elkerülhető lesz egy bomlasztó euroszkeptikus blokk létrehozása Közép-Európában”.

Brüsszeli nyitás

„Tusk egy brüsszeli állatfaj” – öt évet töltött ott az Európai Tanács elnökeként, és az Európai Néppárt vezetője is volt – emlékeztetett a Politico. A lap szerint a PiS távozása nagy változást fog hozni a Lengyel-EU kapcsolatokban. Az Európai Bizottság az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás keretében felfüggesztette Lengyelország szavazati jogát az EU tagjaként, megakadályozta 36 milliárd eurónyi kölcsön és támogatás kifizetését a világjárvány helyreállítási alapból, beperelte Lengyelországot az Európai Unió Bíróságán, az Európai Parlament pedig állásfoglalásokat fogadott el, amelyekben elítélte Varsó „visszalépését a demokratikus elvektől.”

„A választások másnapján elmegyek, és feloldom a pénz zárolását” – fogadkozott Tusk a kampány során. Bár Tusk szerint csak „egy kis jóakaratra és hozzáértésre” van szükség, ez nehezebb lesz, mint ahogyan azt bemutatatta. Bármely új törvény elfogadásához Duda aláírása szükséges, és e nélkül Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek 

nincs jogalapja annak elismerésére, hogy Lengyelország teljesítette a pénzhez szükséges mérföldköveket.

Ezt is ajánljuk a témában

A nyugati lapok úgy ünnepelnek, mintha Orbán Viktor veszített volna a lengyel választásokon

Az erős magyar-lengyel szövetség felbomlásában reménykednek.

Megkönnyebbülhetnek Berlinben is

Tusk, aki hagyományosan jó kapcsolatokkal rendelkezik, mind Berlinben, mind a EU központjában, valószínűleg baráti hangnemet fog megütni mind Németországgal, mind az unióval.

Továbbá valószínűleg igyekszik majd helyreállítani a kapcsolatokat Ukrajnával is, amely az utóbbi hónapokban a gabona vita miatt elmérgesedtek.

Hazánkkal viszont még tovább mérgesedhet a viszony, miután egy Brüsszel-párti baloldali koalíció veszi át a hatalmat Varsóban. Kaczyński védelme nélkül Orbán Viktor magyar miniszterelnök sokkal kiszolgáltatottabb lesz – írta a Politico.

***

Nyitókép: ANEK SKARZYNSKI / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Ezek is érdekelhetik