A nyugati lapok úgy ünnepelnek, mintha Orbán Viktor veszített volna a lengyel választásokon

2023. október 17. 17:18

Számos nyugati lap beszámolójában kárörvendenek a szerzők, hogy megrogyhat az erős magyar-lengyel szövetség, akadt olyan cikk is, amelyben Magyarországot is a lengyel választások vesztesei közé sorolták.

2023. október 17. 17:18
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor

Felsorolni is nehéz, hány nyugati lap ünnepel, amiért Lengyelországban a választások után vélhetően kormányváltás lesz – és szinte mindegyik cikkben azt remélik, hogy ezzel felbomlik az erős magyar-lengyel szövetség.

Csak néhány példa: a Bloomberg szerint Tusk visszahozhatja a „sötét oldalról" Lengyelországot, amely Orbán Viktor Magyarországával egyenrangú „latorállammá” vált; a Financial Times azt írja, Lengyelország bizonyította, hogy Magyarországgal ellentétben ellenálló demokrácia,

a Guardian pedig azt állította, hogy a kormányzó párt bevetett minden „Orbán-féle piszkos trükköt", hogy megtarthassa hatalmát.

A New York Times úgy összegzett, Lengyelország lebontja az illiberális demokráciát, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Magyarország elszigeteltté válik jogállami kérdésekben, a Süddeutsche Zeitung pedig azt írja, a lengyel választások vesztesei közé tartozik a magyar kormány is.

Az olasz lapok közül a Corriere della Sera szerint Orbán Viktor egyedül maradt az Európai Unióban, a La Repubblica és az Il Figlio viszont azt közölte, már csak Orbán Viktor áll Giorgia Meloni mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

Itt nézheti vissza a Mandiner élő közvetítését a lengyel választásokról:

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borzas
2023. október 25. 16:48
Az megrogyott már akkor, amikor az oroszok pártjára álltunk.
starmind
2023. október 18. 05:59
"Tusk visszahozhatja a „sötét oldalról" Lengyelországot". Vagyis tusk az a megbízott majom, aki szerencsétlen lengyeleket visszaviszi a csicska gyarmat államok közé. Mint Ciprasz a görögöket,Renzi az olaszokat, Juncker Luxemburgot, Rutte a hollandokat, Macron a franiákat... szégyen mi lett Európából.
tapir32
2023. október 18. 03:48
A társadalmak kölcsönösen egymásra utalt emberekből állnak és az egymásra utaltságok hálózatában kell mindenkinek megtalálnia a saját szabadságát, saját magát. A társadalom szövetét kívánja szétrombolni a „nyílt társadalom” ideológiája. Ami, éppen azért bukott meg, mert nem tudott mást ajánlani mint az önzést, az izolációt, a szorongást, a konyha moralizálást és a társadalom homogenizálódását. A „nyílt társadalom” utópiája nem progresszív, hanem anakronisztikus és totalitarizmushoz vezet. Azt, hogy mi a demokrácia a választók mondják meg! Ez a mi demokráciánk, mi ezt választottuk!
csapláros
2023. október 18. 00:19
fideath-7csapláros 2023. október 17. 19:42 ..."Szóval, buzikám, azt meséld már el, ... stb."... Elég nagy faszkalap ÉS diszlexiás korcs vagy, hogy nem ismered a TÖRVÉNYT bazdmeg. 1. a vendégmunkások szögesdróttal körbevett TÁBORBAN laknak, örző-védők felügyeletével. 2. aki elfingja vendégmunkás magát, azt hazabasszák pénz nélkül, mint macskát szarni. 3. szabadnapokon a TÁBORON BELÜL lesznek, NIX mászkálás a magyar utcákon! 4. az összes liberálnáci veled együtt meg elmehettek a kurva anyátok retkes picsájába hogy itt megismétlődjön, ami Bécsben vagy Nyugaton van! Lenin már egyenként húzogattatta volna ki a beleteket ahogy a legeleső illegális migráns betette volna a lábát Európába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!