A nyugati lapok úgy ünnepelnek, mintha Orbán Viktor veszített volna a lengyel választásokon

2023. október 17. 17:18

Számos nyugati lap beszámolójában kárörvendenek a szerzők, hogy megrogyhat az erős magyar-lengyel szövetség, akadt olyan cikk is, amelyben Magyarországot is a lengyel választások vesztesei közé sorolták.

2023. október 17. 17:18
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor

Felsorolni is nehéz, hány nyugati lap ünnepel, amiért Lengyelországban a választások után vélhetően kormányváltás lesz – és szinte mindegyik cikkben azt remélik, hogy ezzel felbomlik az erős magyar-lengyel szövetség.

Csak néhány példa: a Bloomberg szerint Tusk visszahozhatja a „sötét oldalról" Lengyelországot, amely Orbán Viktor Magyarországával egyenrangú „latorállammá” vált; a Financial Times azt írja, Lengyelország bizonyította, hogy Magyarországgal ellentétben ellenálló demokrácia,

a Guardian pedig azt állította, hogy a kormányzó párt bevetett minden „Orbán-féle piszkos trükköt", hogy megtarthassa hatalmát.

A New York Times úgy összegzett, Lengyelország lebontja az illiberális demokráciát, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Magyarország elszigeteltté válik jogállami kérdésekben, a Süddeutsche Zeitung pedig azt írja, a lengyel választások vesztesei közé tartozik a magyar kormány is.

Az olasz lapok közül a Corriere della Sera szerint Orbán Viktor egyedül maradt az Európai Unióban, a La Repubblica és az Il Figlio viszont azt közölte, már csak Orbán Viktor áll Giorgia Meloni mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

Az olasz miniszterelnök üzent a magyaroknak és a lengyeleknek

Az egyik olasz lap mindezt úgy fordította le, hogy Giorgia Meloninak magyarázkodnia kellett Orbán Viktor miatt.

Itt nézheti vissza a Mandiner élő közvetítését a lengyel választásokról:

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Ezek is érdekelhetik