Kaczynski: Oroszország beavatkozott a lengyel választásokba

2023. október 21. 16:22

A pártvezér rámutatott a lengyel közélet külső erőktől való kitettségére. Németország mellett most Oroszország neve is felmerült.

2023. október 21. 16:22
KACZYNSKI, Jaroslaw

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke először szólalt meg nyilvánosan a választás óta. A választáson ugyan a pártja kapta a legtöbb szavazatot, mégis szinte biztos, hogy az eredmény a hatalomból való kiszorulást jelenti a számára. Kaczynski egy Gazeta Polska nevű konzervatív napilaphoz köthető klub találkozóján mondta el gondolatait – írta meg a 24.hu.

A beszéd során Kaczynski elismerte, hogy „szinte biztos, hogy az ellenzék veszi át a hatalmat”, és rámutatott, hogy ez részben a PiS által elkövetett hibáknak is köszönhető. A pártvezér azt is hozzátette, hogy Lengyelország társadalmi szerkezete megváltozott, és a PiS-nek alkalmazkodnia kell ehhez a változáshoz, ha újra győzni szeretne.

A pártvezér arra is rámutatott, hogy mennyire függ a lengyel közélet a külső erőktől. 

„Folyamatosan olyan erők működnek, amelyek egyértelműen a szomszédainkhoz kapcsolódnak, és most nem a csehekről vagy a szlovákokról beszélek, hanem a németekről és az oroszokról”

 – mondta Kaczynski.

Kaczynski szerint az ellenzéki Polgári Platform (PO) által folytatott politika egyértelműen a német érdekekkel harmonizál. Emellett felvetette a kérdést, hogy vajon a Lengyelország 2050 mozgalom létrehozása pusztán egy televíziós műsorvezető ötlete volt-e, vagy valami mélyebb dologról lehet-e szó. 

Kaczynski úgy véli, hogy az okok mélyebbek lehetnek, és azt sejteti, hogy Oroszország szerepet játszhatott a háttérben.

A pártelnök arra vonatkozó konkrét bizonyítékkal egyelőre nem állt elő, amely azt bizonyítaná, hogy Oroszország valóban beavatkozott a lengyel választásokba.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Így uralták le külföldről a lengyel médiát

A Soros-hálózat évek óta aktív a lengyel médiaszektorban, amelyben a legnagyobb elérésű televízió és rádió külföldi kézben van.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Ezek is érdekelhetik