Kaczynski: Oroszország beavatkozott a lengyel választásokba

2023. október 21. 16:22

A pártvezér rámutatott a lengyel közélet külső erőktől való kitettségére. Németország mellett most Oroszország neve is felmerült.

2023. október 21. 16:22
KACZYNSKI, Jaroslaw

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke először szólalt meg nyilvánosan a választás óta. A választáson ugyan a pártja kapta a legtöbb szavazatot, mégis szinte biztos, hogy az eredmény a hatalomból való kiszorulást jelenti a számára. Kaczynski egy Gazeta Polska nevű konzervatív napilaphoz köthető klub találkozóján mondta el gondolatait – írta meg a 24.hu.

A beszéd során Kaczynski elismerte, hogy „szinte biztos, hogy az ellenzék veszi át a hatalmat”, és rámutatott, hogy ez részben a PiS által elkövetett hibáknak is köszönhető. A pártvezér azt is hozzátette, hogy Lengyelország társadalmi szerkezete megváltozott, és a PiS-nek alkalmazkodnia kell ehhez a változáshoz, ha újra győzni szeretne.

A pártvezér arra is rámutatott, hogy mennyire függ a lengyel közélet a külső erőktől. 

„Folyamatosan olyan erők működnek, amelyek egyértelműen a szomszédainkhoz kapcsolódnak, és most nem a csehekről vagy a szlovákokról beszélek, hanem a németekről és az oroszokról”

 – mondta Kaczynski.

Kaczynski szerint az ellenzéki Polgári Platform (PO) által folytatott politika egyértelműen a német érdekekkel harmonizál. Emellett felvetette a kérdést, hogy vajon a Lengyelország 2050 mozgalom létrehozása pusztán egy televíziós műsorvezető ötlete volt-e, vagy valami mélyebb dologról lehet-e szó. 

Kaczynski úgy véli, hogy az okok mélyebbek lehetnek, és azt sejteti, hogy Oroszország szerepet játszhatott a háttérben.

A pártelnök arra vonatkozó konkrét bizonyítékkal egyelőre nem állt elő, amely azt bizonyítaná, hogy Oroszország valóban beavatkozott a lengyel választásokba.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. január 01. 16:06
AZ viszont pozitívum a PIS vezetője részéről, hogy látja ezt: "biztos, hogy az ellenzék veszi át a hatalmat”, és rámutatott, hogy ez részben a PiS által elkövetett hibáknak is köszönhető. A pártvezér azt is hozzátette, hogy Lengyelország társadalmi szerkezete megváltozott, és a PiS-nek alkalmazkodnia kell ehhez a változáshoz, ha újra győzni szeretne."
gyaloggos
2024. január 01. 16:04
OROSZORSZÁGNAK nem volt érdeke, hogy TUSKÉK nyerjenek !
békalepcse2.0
2023. október 23. 10:20
Merte volna mindezzel megvádolni amerikát.... Nem hülye ez csak bátortalan. -A cigány lovát parafrazálva. Egyszer már lefejezték a teljes lengyel kormányt és tesója esetét nem merte bevállani az igazság kimondásával.
Reszelő Aladár
2023. október 23. 00:36
Jaroslaw szerintem jobban kellett volna figyelned, amikor Dr Miniszterelnök lediktálta a Republikánusoknak a CPAC-en, hogy hogyan kell nyerni. Emellett pedig meg kellett volna építeni a gazdasági+média hátországot és talán egy olyan választási rendszert Is lehetett volna szerkeszteni, amiben egy ilyen relatív többséggel sem szorultok ellenzékbe. Donald majd meg fogja ezeket lépni és megoldja, hogy lipsi ország legyetek jó időre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!