Így uralták le külföldről a lengyel médiát

2023. október 21. 10:33

A Soros-hálózat évek óta aktív a lengyel médiaszektorban, amelyben a legnagyobb elérésű televízió és rádió külföldi kézben van.

2023. október 21. 10:33

A lengyel balliberális oldalhoz érkező külföldi támogatások, politikai beavatkozás és médiakampányok a vasárnapi választásokon való többség megszerzésére irányultak, és hasonló fenyegetést jelentenek, mint a Magyarországon tapasztaltak – erről készít cikksorozatot a Magyar Nemzet.

Az érintett tényezők között szerepel a Soros-féle médiafelvásárlás és civil szervezetek finanszírozása, az uniós pénzekkel való manipuláció, valamint politikai nyomásgyakorlás és beavatkozás az Action for Democracy szervezet által. A lengyel választásokon kívül ezek az események fontos tanulságokkal szolgálnak a magyar nemzeti önrendelkezés szempontjából is.

A Soros-féle befolyás

A Soros-hálózat évek óta aktív a lengyel médiaszektorban, amelyben a legnagyobb elérésű televízió és rádió külföldi kézben van. Az Agora, a Gazeta Wyborcza kiadója, szintén a Soros-hálózat által támogatott. A Reuters szerint a Gazeta Wyborcza a televíziózásban, rádiózásban és nyomtatott sajtóban tájékozódók 12 százalékát éri el, és online is széles közönséghez jut. A lengyel lapoknál is beavatkozott a Soros-hálózat, jó példa erre a Rzeczpospolita nevű politikai lap. 

Külföldi tulajdonszerzés a médiában

A német médiakonszernek befolyása is érezhető Lengyelországban. Emlékezetes volt, amikor egy német kiadó a választási kampányban a balliberális jelölt mellé állt. 

Az amerikai támogatással rendelkező Ringier Axel Springer Polska tulajdonában lévő Fakt nevű bulvárlap aktívan támadta a konzervatív elnök, Andrzej Duda személyét. 

Az Onet.pl, a legnagyobb lengyel online hírportál is külföldi kézben van, ami az információs hatalom jelentős részét képezi.

A lengyel parlament 2021-ben próbálta korlátozni az unión kívüli vállalatok médiumokban való tulajdonszerzését, de az intézkedés hatalmas ellenállást váltott ki, különösen Brüsszel és Washington részéről. 

Azonban Magyarországon is hasonló külföldi befolyás volt korábban, de az elmúlt években a magyar tulajdoni arány jelentősen megnőtt a médiában.

Jelenleg is folyik a balliberális médiumok megerősítése a közelgő választásokra Magyarországon, beleértve a Partizán és a Telex támogatását. Az uniós források is segítik a 24.hu-t, és az úgynevezett „Szabad Európa” balliberális portált is amerikai forrásokkal indították el. Az önkormányzati választásokra való felkészülés részeként a helyi balliberális médiumok is támogatást kapnak, és az ezek mögötti pénzcsatornák könnyen felismerhetők.

Soros György lengyelországi beavatkozásáról ajánljuk korábbi dokumentumfilmünket:

***

Nyitókép: AFP/Fabrice COFFRINI 

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 25. 17:22
Mennyivel egyszerűbb nálunk…szinte minden a NER kezében van…🤮
Zokni
2023. október 22. 18:16
“…kitől Zokni…?”- kap a Kesma 73 milliárdot - kérdi 11 ökör. Az államtól, vagyis az adónkból - tőlünk. De ember: miért nem tudja!?
cinkegolyó
2023. október 21. 15:47
Tanulság ez a számunkra. Nem véletlen, hogy az EU rászállt a médiatémára is.
FeketeFehér
2023. október 21. 14:57
Szokás szerint kínosan mellőzi ez a cikk is a konkrétumokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!