„Elemzésben” udvarolt a Politico Tusknak

2023. október 19. 08:48

A lap hasábjain megjelent cikk szerzője szerint az új lengyel kormánnyal erősödni fog Európa biztonsága.

2023. október 19. 08:48
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A lengyelországi meglepetés-szavazás megérdemli Európa figyelmét, annak a lengyel demokráciát érintő fontos belpolitikai, illetve az EU-t és az atlanti kapcsolatrendszert érintő ugyanilyen fontos geopolitikai következményei lesznek a Politico elemzése szerint.

Így értékelte a PiS-t a Politico szerzője

A szerző, Matthew Kaminski úgy véli, a Jog és Igazságosság (PiS) párt nyolc éves kormányzása alatt olyan politikai rendszert vezetett be, amelyet a konzervatív katolikus társadalomszemlélet, a nacionalizmus, és az abból fakadó arrogáns külpolitika, valamint a gondoskodó állam gyakorlata jellemzett.

Elemzése szerint a kormánypárt narratívája hangos volt, amelyet az állami média visszhangszobái még inkább felerősítettek, de

bírálóik vádja ellenére mégsem volt a rendszer autokrácia,

hiszen a választás eredménye azt demonstrálja, hogy ha a többség az érdekei alapján kifejezi az akaratát, akkor a kormány leváltható. 

Miért vesztett támogatottságából a PiS?

Kaminski egyik érve az, hogy míg a lengyel gazdaság éveken át száguldott, és a PiS-kormány megfelelő eszközökkel irányította a gazdaságpolitikát, az ukrajnai háború okozta inflációt és növekedés lassulását nem tudta hatékonyan megfékezni, a lakossági félelmekhez pedig az elmúlt időben társult egy bizalmatlanság is: az addig tiszta kezűnek érzett kormánypárt holdudvarában több korrupciós ügy is kipattant.

A másik ügy az abortusz tilalma, a terhesség-megszakításról szóló jogszabály drákói szigora. 

Ez a rugalmatlan törvény rengeteg fiatalt, főleg nőt idegenített el a kormánytól.

A lengyel választópolgárok többsége pragmatikus, azt kedveli, aki a normalitás talaján áll, és hozzáértést mutat. „A kormánypárt mindkét területen elégtelennek bizonyult, túlzásokba esett, a szavazók többsége pedig, akik a centrumpolitikát kedveli, elkezdtek keresni maguknak egy alternatív irányt” – írja a szerző, hozzátéve: a választók 54 százaléka a három ellenzéki párt valamelyikére adta le voksát.

Ellenben a cikk szerint Tusk „nagy karakter”

A Politico cikke szerint egy további meghatározó tényező, hogy a vezető személye számít – a szavazók szeretik, ha egy vezető nagy karakter. 

Donald T(usk) sok tekintetben bírja Donald T(rump) erényeit – folytatja az írás –: 

jól kommunikál, közvetlen kapcsolatban áll választóival, és jól ismeri a médiamegjelenések fortélyait. A kormánypárti kampány karaktergyilkos kísérlete megpróbálta őt orosz vagy német bábnak, minden rossz megtestesítőjének bemutatni, mégis, pártja, a Polgári Platform (PO) addig volt erős, amíg az élén állt – amikor évekig Brüsszelben az Európai Tanács vezetője volt, távollétében a párt gyengült, amikor kormányfő-jelöltként a párt élére állt a választási küzdelemben, megerősödött.

A világpolitika tele van példákkal, hogy az erős politikusi karakterek óriási hatással vannak a választások kimenetelére; a cikk utal arra, hogy „demokráciát leépítő” vezetők, mint Recep Tayyip Erdogan, Orbán Viktor vagy Narendra Modi demokratikus választásokon a saját kisugárzásuk segítségével tudnak győzni, így Tusk sikere egy pozitív jel: ellenzéki pártok is meg tudják ezt tenni, ha a jelöltük tehetséges.

A lengyel választás geopolitikai következményei

A hárompárti új lengyel kormány nem fog változtatni Lengyelország Ukrajna-politikáján – jelzi a cikk, hozzátéve: az ukrán gabonaexport okozta vitán kívül a lengyel-ukrán viszony problémamentes, Európában az ukrán hadsereg leginkább a lengyel partner elkötelezett támogatására számíthat. Ennek oka: 

a lengyelek történelmi tapasztalataik miatt az orosz fenyegetést ugyanolyannak látják, mint az ukránok, vagyis egzisztenciálisnak. 

Tuskot Brüsszelben oroszellenes politikusként kezelték, nem értették, hogy a 2014-es krími annektálás után miért próbálta Angela Merkel német kancellárt egy kemény Moszkva-ellenes magatartásra rábírni – a 2022-es háborús események a lengyel vezetőt igazolták – írja a Politico.

Donald Tusk vasárnapi győzelme Európa számára most azt is jelentheti, hogy Lengyelország enyhíteni tudja az Ukrajna további támogatása miatt keletkezett belső, uniós feszültséget: Amerika figyelme a közel-keleti szövetségesét, Izraelt ért terrortámadás miatt a gázai háborúra terelődik Ukrajnáról, az Egyesült Királyság az unióból való kilépését követően pedig az EU súlypontja Németország és Franciaország lett. 

Biztonságpolitikai szempontból az EU három legfontosabb fővárosa ma Berlin, Párizs és Varsó” 

– fogalmaz a cikk szerzője, aki szerint ezt a természetes szövetséget a PiS konfrontatív, németellenes külpolitikája megbontotta. Ma viszont mind a német, mind a francia külpolitika érti már az orosz fenyegetés súlyát, az új lengyel külpolitika pedig rá tud csatlakozni majd a Berlin-Párizs tengelyre. 

Ez a „trojka” ma Európa biztonságpolitikai reménysége, ha az Egyesült Államok támogatása a NATO és Ukrajna számára lanyhulna, ez a három vezető uniós állam tud a sarkára állni, hogy katonai ellensúlyt adjon a keleti (orosz és kínai) veszélynek. 

Európa sokszor ígérte védelmi képességeinek megerősítését, az új lengyel kormány védelmi politikai irány egy új lehetőség ennek megvalósítására – zárja a Politico elemzése.

Ellenzéki narratíva lenne?

Érdekesség, hogy a brüsszeli lap elemzése bizonyos szempontból illeszkedik a hazai ellenzék egyes tagjainak örvedezéséhez is.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint arról a Mandiner is beszámolt: szinte „tapsikol” és „táncizik” a magyar ellenzék a lengyel választás eredménye miatt

Hiszen amíg a szakértők szerint Magyarországnak rossz hír az alakuló Tusk-kormány, a hazai ellenzék egyes tagjaival „madarat lehetne fogatni”.

Noha közel sincs teljes egyetértés közöttük a lengyel választást érintő hurráoptimizmusban. Ungár Péter, az LMP-társelnöke például leszögezte: kifejezetten antipatikusnak találja „Donald Tusk EU-status quo politikáját”, valamint hozzátette: szerinte „nem tudott olyan eredménnyel végződni az idei lengyel kampány, aminek következtében Lengyelország visszatér Európába.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungár Péter

Facebook

Idézőjel

Nem tudott olyan eredménnyel végződni az idei lengyel kampány, aminek következtében Lengyelország visszatér Európába.

Schiffer: Egy Tusk-kormány rossz hír Magyarország számára

De az Öt hétfői adásának vendégei közül is többen rámutattak: nemcsak Orbán Viktornak jött rosszul a lengyel választás eredménye. Schiffer András például ennek kapcsán például aláhúzta

Magyarországnak rossz ez a fejlemény. Egy Tusk-kormány rossz hír Magyarország számára”

tette hozzá. Mint kifejtette ugyanis, szerinte „bárki kormányozza Magyarországot, a magyar érdeket az szolgálja, hogy a legnagyobb közép-európai állam: Lengyelország, az elkötelezett egy erős V4-ben.” Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

--

Nyitókép: Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kezet fog a varsói NATO-csúcs sajtóértekezlete után  2016. július 8-án  (forrás: WOJTEK RADWANSKI / AFP)

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. október 19. 10:24
Tusk féle moslék végképp belekormányozza a lengyeleket az usa ánuszába. Átveri rajtuk az ukrán háború szponzorálását,(janet yellen) beharangozója alapján,jöhetnek a migrik ezerrel stb Nemhogy európa vezető hatalma nem lesz lengyelország,az usa mézes-mázas igérete alapján,inkább nyomorba döntik szerencsétlen hülyéket.....akik ezt bocs, de önként és dalolva választották
formaegy-2
2023. október 19. 09:48
A terrorista gyilkos férgek egy pöcegödörben. Na ez van amikor a terrorista USA beteszi a lábát egy országba! A PiS megette. Szépen a terroristák kezére játszotta az országot! Mi a francot gondoltak, hogy ha nyakig bemásznak az USA fenekébe az majd mellettük áll? Csak amit megérdemeltek! Magasról szartak az országra! Előbbvaló volt benyalni az USA-nak, a puccosseggűnek, mint az országa! Ez van amikor a gyűlölet megvakít! A terrorista USA és Tusk végig röhögött a markába! A PIS-t úgy átverték, mint macskát szarni a palánkon! Meg is érdemelték!
Mocca08
2023. október 19. 09:46
Majd a cikk íróját behívta a főszerkesztő, bő nyállal leszopta, majd kilépve az irodából a dolgozók könnytől áztatott szeme láttára előléptette társfőszerkesztővé. Happy End.
google-2
2023. október 19. 09:35
Érdekes megközelítés ez: Európa akkor van biztonságban, ha ellenzékiek, azaz baloldaliak vezetik. Nesze neked, pluralizmus! Ceausescu megjósolta, hogy végül az egész világon a szocializmus/kommunizmus fog győzedelmeskedni, csupán ennek idejében tévedett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!