Nagy öröm, hogy stratégiai szövetségeseink a lengyelek – Németh Zsolt a Mandinernek

2023. október 15. 15:05

Minősített, jó kapcsolat alakult ki a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz között, amit ugyan visszafogott kissé az orosz-ukrán háború, ugyanakkor Varsó és Budapest képes volt tisztázni, hogy a fő kérdésekben e téren is egyetért, mondja lapunknak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

2023. október 15. 15:05
Németh Zsolt Lengyelországról beszélt lapunknak
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Németh Zsolt korábban is szorgalmazta az orosz-ukrán háború kitörése óta kissé zilált lengyel-magyar kapcsolatok felújítását, amiben partnerre lelt a Szejm külügyi bizottságának elnöke, Marek Kuchciński személyében, sőt, közös cikkben is szólaltak fel.

Ezt is ajánljuk a témában

Erős Közép-Európát akarunk egy erős Európában – közös cikkben szólalnak fel a V4 politikusai

„Európa egység. De egyúttal tisztelet az összes állam és nemzet sokfélesége iránt” – vallják a négy visegrádi állam vezető külpolitikusai közös írásukban, melynek magyar változatát a Mandiner közli. Cikkükben hangsúlyozzák: „Erős Közép-Európát akarunk egy erős Európában, amely kiterjed Ukrajna egész területére, és azon államokéra is, amelyek évek óta törekszenek az EU-tagságra”.

A lengyel választás véghajrájában, amelynek tétje hazánk számára sem csekély Németh Zsolt lapunknak kifejti: 2015-től kezdve igen nehéz időszak volt ez a nyolc esztendő a világtörténelemben, „hiszen véget ért a rendszerváltásokat követő nyugodtabb, békésebb időszak, de jól teljesített a lengyel kormány, a lengyel külpolitika, gazdaságpolitika, társadalompolitika jól vette az akadályokat, és Lengyelországot sikerült a meghatározó nemzetközi és európai erők között megkerülhetetlenné tenni”.

Lengyel, magyar két jó barát – még mindig

A magyar-lengyel kapcsolatok kapcsán elismeri,

voltak hullámzások, de Varsó részéről határozottan odafordultak ebben a nyolc esztendőben hazánk és egyben Közép-Európa felé”,

az elmúlt év nehézségeit látva pedig

különösen nagy öröm, hogy stratégiai szövetségesként tekinthetünk a lengyel kormányra”.

A politikus hozzáteszi: már 2016 januárjától egy minősített kapcsolat alakult ki a két párt vezetője, a PiS és a Fidesz között, Jarosław Kaczyński illetve Orbán Viktor pártelnökök között, „s onnantól a kormányzataink és a tárcáink is szoros V4-es kapcsolatrendszert tudtak felépíteni”.

„A legnehezebb próba az az orosz-ukrán háború volt, de azt szeretném hangsúlyozni, hogy a tekintetben is a célokat világossá tudtuk tenni. Mégpedig, hogy 

nincs különbség közöttünk, hogy egyetértünk: Ukrajna területi integritása és a szuverenitása nem képezheti vita tárgyát,

és abban is egyetértünk, hogy el kell érni azt, hogy Oroszország ne jelenthessen Közép-Európára nézve veszélyt a jövőben”. 

Mint hozzáteszi, ez egy nagyon határozott politikai vonalvezetést követel meg mindkét országtól.

Kedves Olvasónk! A cikk kissé lejjebb görgetve folytatódik, addig viszont hadd ajánljuk figyelmébe, hogy vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit ÉLŐ MŰSORUNKBAN követheti! 

Élő bejelentkezésünk során percről percre, több helyszínről is tájékoztatjuk Önöket a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente. Stúdiónkban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán szolgáltatják a szakértői véleményeket, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. Továbbá élőben kapcsoljuk Lengyelországot is: a Mandiner munkatársai a helyszínről szolgáltatják a helyiek reakcióit!

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 

YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

Addig is ajánljuk figyelmükbe hangoló videónkat, ahol minden fontos információt megmutatunk, amit vasárnap este előtt tudni érdemes!

 

 Együtt harcol s issza borát

Mindennek szellemében, mint Németh Zsolt rámutat

egy nagyon komoly haderőfejlesztési programot indítottunk el, összehangoltan

 – az eszközökben természetesen vannak különbségek, de a helyzetükben is van különbség, a közvetlen érintettségünkben is. 

Az ukrán kisebbségpolitika tekintetében a politikus úgy véli, sikerült rányitni Varsó szemét a kárpátaljaiakat érintő gondokra. „Azt hiszem, a lengyelek is belátják, hogy nekünk van egy kárpát-medencei adottságunk, feltételrendszerünk. Hiszen nagyszámú magyar közösség él Ukrajnában, komoly intézményrendszerrel rendelkeznek, amivel a lengyelek immáron nem. Tehát vannak olyan különleges sajátos szempontok, amelyek indokolják azt, hogy eltérő eszközrendszerben küzdünk a hasonló célok érdekében”.

Németh Zsolt optimista: mint mondja, bízik abban, hogy a jelenlegi kormánykoalíció tudja folytatni a munkáját, „az ő esélyeik erre a mostani előrejelzések alapján egyértelműek”. Ugyanakkor a koalíciós kényszertől sem félti őket, mondván, előfordulhat, hogy egyedül nem lesznek képesek kormányt alkotni, „de ez idáig is így volt. Ne feledjük el, hogy partnert kellett találjanak, és azt gondolom, hogy az elkövetkezendő időszakban ezt a lengyel barátaink meg fogják találni”.

Áldás szálljon mind a négyre

Bár a Visegrádi Együttműködés, röviden a V4-ek kapcsán sokan annak eljelentéktelenedésétől tartottak például a Bukaresti Kilencek javára, különösen a cseh és szlovák kormányváltások miatt, illetve a politikus által cikkünk elején is felidézett lengyel léptékváltás miatt, Németh Zsolt nem gondolja, hogy ilyen probléma  lépne fel, s nem csupán a minapi szlovákiai választások eredménye miatt, hanem mert nem egymást kizáró szövetségi rendszerekről van szó.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy van egy B9, amely a maga biztonságpolitikai hangsúlyával a térség erős képviseletét segíti e téren, de nem váltja ki a V4-et, nem is tudja helyettesíteni azt” – fejti ki.

A V4-ek ugyanis a közép-európai szuverenitás szempontjából látnak el nagyon fontos feladatot például a Brüsszelben való egységes érdekképviselet szempontjából,

emellett a térségi és szaktéri infrastruktúra fejlesztése szempontjából is. „Megjegyzem, harmadikként ott a Trimatrium együttműködés is, ami kifejezetten energetikai, közlekedési és digitális infrastruktúrának a fejlesztését célul tűző térségi gigaprojekt, s amely számos egyes eredményt tud már felmutatni: Hamarosan Lengyelországból tudunk majd gázt vásárolni az Északi-tengeri mezőkhöz hozzáférő államokból. De komoly eredmény a Via Carpatia, szintén elég komoly eredmény a Rail Baltica koncepció és most már megvalósuló fejlesztés szintén is. Tehát azt hiszem, hogy ezek a regionális együttműködések egymást egyáltalán nem zárják ki. De a török-lengyel vagy román-lengyel együttműködés sem. Ezek sincsenek ellentétben a mi érdekeinkkel, a mi célkitűzéseinkkel” – sorolja.

***

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élő műsorunkon keresztül! 

Élő bejelentkezésünk során percről percre, több helyszínről is tájékoztatjuk Önöket a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente. Stúdiónkban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán szolgáltatják a szakértői véleményeket, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. Továbbá élőben kapcsoljuk Lengyelországot is: a Mandiner munkatársai a helyszínről szolgáltatják a helyiek reakcióit!

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 
YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

***

Nyitókép forrása: Mátrai Dávid /Mandiner

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. október 15. 20:44
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke erősen rövidlátó, Orbán bizalmasaként kompetenciáját jelentősen meghaladó feladatot lát el, minden stratégiai elképzelés nélkül, kizárólag az orbánkormány (nem Fidesz kormány) politikai túlélése érdekében.
Kovács Ubul
2023. október 15. 19:09
Szintén muszkarajongók.
Galsó Atya
2023. október 15. 16:47
Atlantista Zsóti.
Medici
2023. október 15. 15:27
Megszólalt az euroatlantista főbalfasz. Ez is eltakarodhatott volna már réges rég a büdös francba. De az Orbán nem hajlandó megválni ezektől az alakoktól. Igaz, ezt a vastagnyakú kálvinistát a Rogán Tóni még übereli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!