Nem csitul a bunyóbotrány – Helif ügyvédje nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány miatt indít eljárást

2024. augusztus 11. 11:28

Nabil Boudi kijelentette, az „igazságosság, méltóság és becsület” védelmében fognak jogi harcot folytatni.

2024. augusztus 11. 11:28

Nyitókép: MOHD RASFAN / AFP

A magyar Hámori Lucát is legyőző algériai származású Imane Helifben – aki végül aranyérmet szerzett az olimpiá –  úgy tűnik, hogy nem csitul a „harci kedv”, ezúttal jogi fronton indít küzdelmet. Ügyvédje, Nabil Boudi ugyanis bejelentette, hogy panaszt kívánnak benyújtani a párizsi ügyészség kiberbűnözéssel foglalkozó részlegéhez. 

A jogász úgy fogalmazott, beadványuk célja, hogy felderítsék, kik állnak a sportoló ellen indított „nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány” mögött, illetve kik pénzelték azt. Boudi kijelentette, hogy ez az eset 

az olimpiai játékok legnagyobb szégyenfoltjaként fog megmaradni”,

 majd leszögezte azt is hogy jogi harcot fognak folytatni az „igazságosság, méltóság és becsület” védelmében

– ismertette a Liner.

A lap hozzátette, hogy az ügy hátterében Helif és a tajvani Lin Ju-ting mérkőzései állnak, amelyek heves vitákat váltottak ki a nemek közötti egyenlőség kérdésében. „A vita túlmutatott a sportszerű versengés keretein, és a legmagasabb politikai körökbe is begyűrűzött. 

A feszült társadalmi légkörben pedig mindkét sportoló jelentős online zaklatást tapasztalt”

– ismertették.

Ezt is ajánljuk a témában

Még az Amnesty International képviselője is megszólalt az ügyben. Stephen Cockburn a Sports & Rights Alliance nevében nyilatkozott. Cockburn hangsúlyozta: „az Iman Helif és Lin Ju-ting ellen irányuló megdöbbentő mértékű online zaklatás újabb 

mélységesen zavaró példája annak a toxikus, szexista és rasszista diskurzusnak, amely kárt okoz a nőknek mind a sportban, mind a társadalomban.”

Tavaly nem vehettek részt a világbajnokságon

Mint ismert, mindkét ökölvívót kizárták a 2023-as világbajnokságról a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) által elvégzett, részleteiben nem ismertetett nemvizsgálatok alapján. Az IBA szerint ugyanis nem feleltek meg a részvételi kritériumoknak, és 

versenyképességi előnnyel rendelkeztek más női résztvevőkkel szemben”. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban „önkényes döntésnek” minősítette ezt a lépést, és engedélyezte Helif és Lin részvételét a párizsi olimpián, többek között arra hivatkozva, hogy számos sportágban az útlevélben szereplő nem a döntő a versenyeken való részvétel szempontjából – emlékeztetett a Liner.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Kiből lehet olimpiai bajnok? A szakértő elárulta!

Elég-e a hatalmas erő vagy a rengeteg pályán töltött idő ahhoz, hogy valakiből olimpikon legyen? Miért hangoztatják annyiszor az élsportolók, hogy fejben is ott kell lenni? Szakértőt kérdeztünk a témában.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 15. 20:35
Gulyás Michelle: Mindenkinek szüksége van pofonokra ahhoz, hogy össze tudja szedni magát, és tudjon belőle építkezni! (VIDEÓ) Puzsér fehőkarcolót akar építeni?
Krupp Skya
2024. augusztus 15. 20:33 Szerkesztve
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasagKrupp Skya 2024. augusztus 11. 13:23 Ti más farkától szoktatok megnyugodni? Végre beismertétek! Igen mi megnyugszunk, te viszont más farkától felizgulsz hosszú nevű ÁVH-s pedofil bácsi
tésztagyári szakmunkás
2024. augusztus 11. 19:10
AI vélemény: "mélységesen zavaró példája annak a toxikus, szexista és rasszista diskurzusnak, amely kárt okoz a nőknek mind a sportban, mind a társadalomban." A nőknek az okoz kárt, hogy a nem nők péppé verik őket, kiszorítják (a konyhát kivéve) mindenhonnan őket ezek a szakállas képződmények.
nnjohn
2024. augusztus 11. 17:28
Hát, még nem tudja ez a balfax ügyvéd, hogy ők fogják a rövidebbet húzni: ugyanis akkor ország-világ előtt kell bebizonyítani azt, hogy az illető algír nemi kromoszómája "XX", és nem volt olyan "Y" kromoszóma, ami a pubertás kora óta gyakorlatilag FÉRFIAS izomzatot és férfias csontozatot, ergo FÉRFIAS erőt adott neki: AMI JOGOSULATLAN ELŐNYT jelent az "XX" kromoszómás NŐI- NŐKKEL szemben. Vagyis SZÁNDÉKOSAN CSALTAK , hiszen tudhatták, hogy a gyerek XY kromoszómás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!