Rácz András szerint a világ: a Hámori-Khelif meccs fair volt, Moszkva pedig tovább élezi a feszültséget

2024. augusztus 05. 15:46

Az Oroszország-szakértő kijelentette, „Hámori és a csapata ne fogadják el az oroszok által dominált, IBA által felajánlott »fájdalomdíjat«”.

2024. augusztus 05. 15:46

Nyitókép: Mehmet Murat Onel / ANADOLU / Anadolu via AFP

Rácz András Oroszország-szakértő is elmondta Facebook-oldalán a véleményét a szombati Hámori-Khelif meccsről. Rácz leszögezte: 

az Imane Khelif körüli feszültséget Oroszország igyekszik tovább gerjeszteni.”

A szakértő arra is kitért, hogy „Moszkva minden megtesz, hogy fenntartsa, illetve tovább élezze az algériai bokszolónő olimpiai szereplése körüli feszültséget. Magyarországon itt annyit tehetünk, hogy igyekszünk nem beleesni a csapdába, és nem fogadjuk el a Gazprom »fájdalomdíjként« felajánlott pénzét sem” – hozta összefüggésbe a két folyamatot. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az IBA-t hibáztatja a Khelif körüli botrányért

Felidézte, hogy a Khelif körüli botrány kiindulási pontja a tavalyi, indiai ökölvívó világbajnokságig nyúlik vissza. Azt a versenyt a Nemzetközi  Ökölvívó Szövetség (International Boxing Association, IBA) szervezte, melynek élén az orosz Umar Kremljov áll. Kremljov kapcsán arról írt, hogy az idén 41 éves bokszvezért teljes mértékben a Kreml érdekeinek megfelelően vezeti a szervezetet. „Azt követően, hogy 2020 elején a szövetség elnökévé választották, áthelyezte az IBA működését Oroszországba, a nagyléptékű eszkaláció kezdetén pedig megpróbálta kizárni Ukrajnát és az ukrán versenyzőket. Sőt, minden mást támogatót kizárva a Gazpromot tette az IBA egyedüli szponzorává – másképp fogalmazva, a Gazpromtól függő helyzetbe hozta a szövetséget” – emlékeztetett Rácz. 

Hozzáfűzte azt is, hogy „érdemes azonban észrevenni, hogy mostanáig ez az egyetlen, IBA által elvégzett, senki által nem ellenőrzött és nem is publikált mérés az egyetlen forrás arra vonatkozóan, hogy Khelif kromoszómái vagy hormonszintje eltérne az átlagostól. Másképp fogalmazva, az egész, Khelif körüli cirkusz eredeti forrása – Khelif fizikumán túl – egy orosz mérés, amit persze az ilyesmire fogékony média nem habozik kritikátlanul felnagyítani” – vélekedett a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

Rácz András azzal folytatta, hogy mint ismert, a Khelif-ügy az olasz bokszoló Angela Carini elleni mérkőzését követően robbant ki. Az Oroszország-szakértő szerint ugyanakkor jól látható, hogy mind az IBA orosz elnöke, mind az orosz állami média, amint érzékelték, hogy mekkora botrány van kialakulóban Khelif körül, szinte azonnal léptek, hogy még tovább élezzék a feszültséget. Az orosz állami média egy része következetesen „transzgender-bokszolónként” emlegeti Khelifet, a bokszoló szó hímnemű alakját használva – írta. Itt még azt is megjegyezte, Kremljov azzal vádolja a NOB-ot, hogy 

lehetővé teszi, hogy transzgender férfiak verjenek nőket az olimpián, 

potenciálisan katasztrofális következményekkel. Az orosz sportvezető az eljárást szó szerint démoninak nevezi.” 

„Hámori és csapata ne fogadják el a »fájdalomdíjat«”

Mindezek után ráfordult a magyar vonatkozásra. Megjegyezte, magyar szempontból a történet nyilván elsősorban Hámori Luca miatt volt érdekes. A meccsről a szakértő úgy vélekedett, hogy egy

tiszta, fair küzdelmet láthattunk. 

Egyikük sem szabálytalankodott szándékosan, nem volt mélyütés, nem volt fejelés, semmi ilyesmi”.

„Részben a helytállás, részben pedig az orosz feszültség-keltési próbálkozás miatt kifejezetten indokoltnak érzem, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség kiegészítse Hámori Luca pénzdíját a bronzérmeseknek járó összegre. Ez ugyanis segíthet benne, hogy 

Hámori és a csapata ne fogadják el az oroszok által dominált IBA által felajánlott »fájdalomdíjat«”

Ez a pénz ugyanis az IBA fő szponzoraként a Gazprom pénze. Azé a Gazpromé, amely állami vállalatként nemcsak az általa befizetett adókkal támogatja Putyin területszerző háborúját, de konkrétan harcoló alakulatokat is szponzorál Ukrajnában” – szögezte le.

A vonatkozó bejegyzést teljes terjedelmében alább olvashatja:

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hatvanas
2024. augusztus 06. 02:00
Hogy Bayer Zsoltot idézzem: Rácz menjen az anyja keservibe!
NiewiederGyurcsány
2024. augusztus 05. 20:20
Igenis kapja meg Luca az IBA pénzdíját és Rácz mehet a francba!
NiewiederGyurcsány
2024. augusztus 05. 20:10
Ez a Rácz, tényleg egy nulla! Szakértő? Egy frászt!
Zokni
2024. augusztus 05. 20:00
Milyen érdekes, Манди (Mandi), hogy itt sem lehet másról olvasni…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!