Imane Helif: Nő vagyok

2024. augusztus 10. 11:06

Leszögezte: nem gond a magas tesztoszteron és az XY kromoszóma.

2024. augusztus 10. 11:06
Olympic Games Paris 2024 - Boxing

Nyitókép: Mehmet Murat Onel/Anadolu via Getty Images

Imane Helif megnyerte a női 66 kg-os súlycsoport aranyérmét a párizsi olimpián. Az afrikai bokszoló indulása óriási visszhangot váltott ki világszerte, mert a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta túl magas tesztoszteronszintje miatt, Umar Kremlov, az IBA elnöke pedig azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van, a NOB azonban engedélyezte az olimpiai indulását.

Arról, hogy jogosult vagyok-e vagy sem, hogy nő vagyok-e vagy sem, már sokszor nyilatkoztam a médiában”

 – mondta Helif a győzelme után. „Teljes mértékben jogosult vagyok arra, hogy részt vegyek ezen a versenyen. Olyan nő vagyok, mint bármelyik másik nő. Nőnek születtem, nőként éltem, nőként versenyeztem, ehhez kétség sem férhet. [A kritikusok] a siker ellenségei, én csak így hívom őket. És ez a sikeremnek is különleges ízt ad az ilyen támadások miatt”

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2024. augusztus 16. 15:31
Persze, én meg UFÓ.
google-2
2024. augusztus 11. 17:57
Ha a sportágában csak férfiak indulhatnának, na akkor mi lenne?
Borblya
2024. augusztus 11. 09:02
Nekem az XY kromoszóma férfit jelent. Kétszer is megnézték, nincs tévedés, Algéria pedig okirathamisítást követett el csak azért, hogy legyen egy aranyuk. Elveszítették a becsületüket.
Reszelő Aladár
2024. augusztus 11. 08:11
Nem mondtuk, hogy nem vagy nő. Ha p*ncid van és rendesen menstruálsz, esetleg még tehetbe is tudsz esni akkor biztosan. Csak annyit mondtunk, hogy annyi a tesztoszteronod, amivel bármelyik másik riválisodat már kizárták volna dopping miatt. Ettől a hormontól erősebbek lesznek a csontjaid és nagyobbak az izmaid. Erősebb leszel és gyorsabb, amivel a többi versenytársad legálisan képtelen felvenni a versenyt. Lesz majd 2 hét múlva a Paralimpia. Ott lehet Ilyen adottságokkal versenyezni. Ők sem tehetnek róla. Sem a testi, sem a szellemi fogyatékos. De hogy meg ne sértsünk, hívjuk őket is atipikus végtagokkal és értelemmel rendelkezőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!