Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Platini, Ronaldo, Király: a labdarúgó Eb-rekordok között magyar csúcsra is büszkék lehetünk

2024. június 12. 15:11

A pénteken kezdődő torna előtt összegyűjtöttük az Európa-bajnokságok legjeit.

2024. június 12. 15:11
Szabó Péter

Fotó: Odd Andersen/AFP

Pénteken kezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság Németországban. A tornára ötödször, zsinórban pedig harmadszor Magyarország is kijutott, amellyel nyolcadikak vagyunk a vonatkozó örökranglistán. A legtöbb Eb-szereplésre az idei rendező, Németország lehet büszke – 14-nél tart a számláló – és Spanyolország társaságában a legtöbb Eb-trófea, szám szerint három is a Nationalelfet illeti. Legutóbb még az előző évezredben, az 1996-os angliai tornán diadalmaskodtak a németek, akkor Oliver Bierhoff aranygólja hozta a végső sikert, de a szakemberek idén újra esélyesnek tartják Julian Nagelsmann együttesét. A hazai pálya, Toni Kroos visszatérése és fiatal szövetségi kapitányuk extra bizonyítási vágya is jó előjel számukra a seregszemle előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

Rekordok az Európa-bajnokságon!

A játék sava-borsa a gól, a rekordokról a szurkolóknak általában a gólcsúcsok ugranak be. Ebben a versengésben kivételesen el kell tekintenünk a Ronaldo–Messi párharctól a nyolcszoros aranylabdás dél-amerikai származása miatt, a portugál zseni azonban szépen termelt. Az első Eb-jét hazai pályán, 2004-ben Portugáliában abszolválta, azóta pedig már a hatodikra készül, nem mellesleg 14 góljával toronymagasan vezeti az összesített góllövőlistát.

A legtöbb Eb-gól:
14: Cristiano Ronaldo (Portugália)
9: Michel Platini (Franciaország)
7: Antoine Griezmann (Franciaország), Alan Shearer (Anglia)

Ha a selejtezősorozatot is ide számítjuk még fölényesebb a portugál csillag előnye. Majdnem annyi találatra lehet büszke, mint az őt követő svéd Zlatan Ibrahimovic és a lehetséges Fradi-edzőként emlegetett ír Robbie Keane együttvéve.

A legtöbb gól (a selejtezősorozattal együtt):
45: Cristiano Ronaldo (Portugália)
25: Zlatan Ibrahimović (Svéország)
23: Robbie Keane (Írország)

Az egy tornán szerzett legtöbb gól a francia Michel Platini nevéhez fűződik. A hazai rendezésű, 1984-es Eb-n kilencszer zörgette meg az ellenfelek hálóját, góljainak köszönhetően pedig a gallok egészen a végső győzelemig meneteltek. Külön büszkeség, hogy a leggyorsabb mesterhármas is a francia klasszis nevéhez fűződik, a jugoszlávok elleni találkozón mindössze 18 percre volt szüksége a három találathoz. A leggyorsabb gól rekordjához 20 évet kell visszaugranunk az időben: az orosz Dmitri Kirichenko 1 perc 7 másodperc után talált be a görögöknek.

A legtöbb gól egy Eb-n:
9: Michel Platini (Franciaország, 1984)

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen nemzetiségű az Eb-történet legidősebb játékosa?

Emellett előszeretettel emlegetik a rekordok között a torna legfiatalabb játékosát, amely csúcs az előző Eb-n dőlt meg: a 17 éves és 246 napos lengyel Kacper Kozłowski a spanyolok ellen léphetett pályára, a legfiatalabb gólszerző sem sokkal idősebb, a svájci Johan Vonlanthen 18 éves és 141 napos volt, amikor 2004-ben betalált a franciáknak.

A legidősebb gólszerző az osztrák Ivica Vastic: a 2008-as, számára részben hazai rendezésű Eb-n a lengyelek ellen már 38 éves és 257 napos volt, amikor eredményes tudott lenni. 

A legidősebb pályára lépő játékos pedig minden magyar előtt jól ismert név, Király Gábor. A legendás magyar pizsamás kapus 2016-ban, a belgák elleni nyolcaddöntőben 40 évesen és 86 naposan állt a gólvonalon.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Eb-rekordok

Ha már a magyaroknál tartunk, nézzük, milyen rekordok fűződnek kedvenceink nevéhez! Az első két kvalifikációnk idején, 1964-ben és 1972-ben még csak négy csapat alkotta az Eb-torna mezőnyét, előbb bronzéremmel, majd a negyedik helyen zártunk. Előbbi az eddigi legelőkelőbb helyezésünk. Ezt követően egymás után tíz tornát hagyott ki a nemzeti csapat, mielőtt 2016-ban visszatért a legjobbak közé.

A legutóbbi Eb társrendezője, Magyarország zsinórban tehát harmadszor tagja a torna mezőnyének. A Marco Rossi által kijelölt, Európa-bajnokságra készülő keretben hat olyan labdarúgó van, aki már a harmadik kontinenstornájára készül: Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Fiola Attila, Kleinheisler László, Lang Ádám és Nagy Ádám. A hat játékos közül egyetlen olyan van az előkelő listán, aki bár harmadszor szagolhat bele az Eb páratlan atmoszférájába, mégsem léphetett még pályára a tornán – Dibusz Dénes, aki jelenleg Gulácsi Péterrel versenyez a kezdőkapus helyéért.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelenlegi keretben a legtöbb, címeres mezben lejátszott mérkőzésre (81) Nagy Ádám lehet büszke. A középpályás húsz évesen robbant be a Ferencvárosban, gyorsan felhívta magára a figyelmet érett, megbízható játékának köszönhetően az év NB I-es felfedezettje címet is elnyerte 2016-ban, a koronát mégis az első Eb-jén tette fel a szezonjára. A Sports Illustrated az Eb legjobb 10 fiatal tehetségét felsoroló listájára is feltette, 2016. július 14-én le is csapott rá az olasz élvonalbeli Bologna, majd megjárta a Bristolt, a Pisát és jelenleg a Spezia játékosa.

Ezt is ajánljuk a témában

Történelmi figurává válhat a nyáron Nagy Ádám

A Spezia magyar válogatott labdarúgója újra játékba lendült, s lapunkkal tudatta: a németországi Európa-bajnokság után is Olaszországban szeretne maradni. Elárulta, mi motiválja a rekorddöntés mellett, s hogy látja a szerepét Marco Rossi csapatában.

A 28 éves középpályás idén az Európa-bajnokságon ünnepli majd a születésnapját, a svájciak és a németek elleni meccs között tehát lesz oka az ünneplésre, bízunk benne, hogy a mérkőzések végén is lesz miért mosolyognia. Ha legalább az egyik csoportmeccsen pályára lép, akkor Nagy Ádám lesz Szalai Ádámmal a magyar labdarúgás történetének legtöbb Eb-mérkőzésen szereplő futballistája. Eddig hatnál jár, és ki tudja, hol van még a vége...

Ezt is ajánljuk a témában

Labdarúgó Európa-bajnokság 2024, Németország
a magyar válogatott csoportmérkőzései:
június 15. Magyarország–Svájc (Köln)
június 19. Németország–Magyarország (Stuttgart)
június 23. Skócia–Magyarország (Stuttgart)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 12. 17:48 Szerkesztve
Mi ez a nyomi plüss? Rókának barna, medvének mi köze franciáknak, Putyin küldte? Poló nyaka mintha díszlene. Remélem sokba került :)
helyrerakosgat
2024. június 12. 15:31
Pizsamás kapus... Te jó ég! A szürke mackónadrágot pizsamának nézni sajnos igazi Mandiner-színvonal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!