Az USA új vezérkari főnöke odaszólt Iránnak: be ne merjen avatkozni az izraeli háborúba!

2023. október 11. 12:05

Charles Brown tábornok világosan fogalmazott: ha Teherán be mer avatkozni a palesztinok oldalán, az USA a lehető legkeményebb választ fogja adni.

2023. október 11. 12:05
BROWN, Charles Quinton;
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Bár a Hamász már megköszönte Irán segítségét az Izrael elleni támadásokban, Teherán tagadja, hogy részt vett volna a háború kirobbantásában. Az USA – hivatalos közlése szerint – egyelőre nem talált arra vonatkozó bizonyítékot, hogy Irán valóban szerepet játszott volna a mostani terrorista támadásokban, az azonban tény, hogy az ország régóta támogatja a Hamászt, és fegyverekkel is ellátta azt. 

A hetekben leköszönő Mark Milley tábornok utódja az USA hadseregének vezérkar főnöki székében Charles Q. Brown tábornok lett, aki máris erős üzenetet fogalmazott meg Irán (és nem kimondva az egész térség) felé: maradjon a lehető legtávolabb az izraeli–palesztin konfliktustól, különben az Egyesült Államok a gyakorlatban mutatja meg, mit jelent, amikor „Izrael feltétlen támogatásáról” beszélt.  

Senki nem mozdulhat, kivéve Izraelt 

Brown rámutatott, hogy a térségbe irányított repülőgép-hordozó és a vadászgépek kifejezetten Irán elrettentése céljából jelentek meg. Mint mondta, az USA (akárcsak Ukrajna esetében) újabb elhúzódó háborúra készül, de mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Izrael ellenségeit a mostani zűrzavaros helyzet kihasználására, magyarán: Washington a fegyveres közbeavatkozástól sem riad vissza, ha azt látja, hogy stratégiai szövetségese érdekei azt kívánják.  

Jelenlétünk erősítése a térségben nem csak Izraelt támogatja, de elrettent mindenkit, aki azt fontolgatja, hogy a Hamászt támogatja ebben a küzdelemben 

 – fogalmazott a frissen kinevezett vezérkar főnök, aki immár nem csak az ukrajnai háborút örökölte meg elődjétől, de rögtön hivatalba lépése után egy új konfliktusba is belecsöppent. 

Ukrajna már egy nehezebb eset 

Brownra egyébként még egy hálátlan feladat vár a napokban: Brüsszelbe utazik, hogy egy közel 50 ország képviselőit felvonultató találkozón próbálja „megnyugtatni” Kijev egyre idegesebb szövetségeseit: az USA nem hagyja cserben őket, és továbbra is tevékeny részt vállal az ukrajnai háború finanszírozásában.  

Brüsszel aggodalma teljesen jogos: az utóbbi hetekben egymást érték a segélyezési problémák. Lengyelország nyíltan kijelentette, hogy a szerződésben foglalt fegyvereket még leszállítja, aztán befejezte a haditechnikai jótékonykodást. Szlovákia a választások után azonnal stoppolta a segélyezést. A legnagyobb gond azonban az Egyesült Államokban van, ahol a törvényhozás zűrzavara miatt visszavontak 6 milliárd dollárnyi segélyt, és erős a gyanú, hogy a republikánus nyomás miatt a jelenlegi pénzutalási rendszert meg is szüntetik.  

Ezt is ajánljuk a témában

Most lesz bajban Ukrajna: elzáródhat a segélycsap

Az USA segélyeinek ideiglenes leállása Ukrajna felé súlyos kérdéseket vet fel. Elsősorban azt, hogyan tudja pótolni az Egyesült Államokat Európa, ha az végleg kivonul a saját proxy háborújából. A rövid válasz: sehogy.

Európa tehát egyedül maradhat az ukrajnai háborúval, amelynek finanszírozását természetesen sem anyagilag, sem fegyversegélyekkel nem bírja az USA nélkül. Az Egyesült Államok azonban jelenleg jól látható fordulatot vesz, és minden idegszálával a Közel-Keletre koncentrál.  

Hogy Brown tábornok mit tud majd mondani a káoszos szituációról Brüsszelnek, az persze kérdés. A „támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak szükséges” mondat most kevés lesz, már csak azért is, mert jelen pillanatban sem igaz.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2023. október 11. 19:17
"Az USA új vezérkari főnöke odaszólt Iránnak: be ne merjen avatkozni az izraeli háborúba!" ---- :) Vajon az USA szája hogy állt volna, amikor az orosz-ukrán háború első napján az orosz, vagy kínai kormány ilyen módon odaszólt volna az USA-nak, bele ne merjen avatkozni, mert irgum-burgum.
machet
2023. október 11. 17:38
Látható, a jenkik prédája az egész Világ.A Földön minden el van b....a, nem is kétséges a végkifejlet.
Héja
2023. október 11. 17:03
Ha a terroristák büntetlenül megússzák, felkészül: Európa. Valamint az egész szunnita Közel-kelet.
gyzoltan-2
2023. október 11. 16:52
"Az USA új vezérkari főnöke odaszólt Iránnak: be ne merjen avatkozni az izraeli háborúba!" Izraelnek van hova nyúlnia... Aktivizálta, mozgósította kiképzett, begyakorolt láncos buldogját... Ilyen nagy a robbanással fenyegető belpolitikai feszültség Amerikában, hogy már egy, azaz 1 háború nem is elég az egység látszatának fenntartásához... Mint ismert, az amerikai belső megosztottságot a kormányzat hagyományosan külső háborúkkal "gyógyítja", így aztán az USA háborúinak se színe, se száma.., végtelen..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!