A forradalmat is félbehagyták az ebéd miatt Petőfiék – mutatjuk, mit ettek a márciusi ifjak!

2025. március 15. 06:04

Petőfi Sándor a túrós csuszáért rajongott, Jókai Mór pedig a körmös bablevestől olvadt el.

2025. március 15. 06:04
Sal Endre
Sal Endre

Mit reggeliztek a pesti Pilvaxban március 15-én reggel Petőfi Sándorék?

Arról, hogy pontosan mit, nem maradt írásos emlék, de egy biztos, széles választékból válogathattak – kezdi Csíki Sándor gasztronómus, foodstylist. – A korabeli reggelik kötelező kelléke volt a tej, a csokoládé és persze a kávé. Petőfi Sándor szerette a kávét, meg a felhabosított tejet, amelybe alkalmasint kiflit lehetett mártogatni. Ott volt bécsi virsli és a kolbász is, de 

akár gulyást és pörköltet is reggelizhettek, hiszen akkoriban és később sem volt szokatlan a meleg étel reggelire. 

Ezt is ajánljuk a témában

Azt is tudni lehet, hogy a későbbi híres író, Jókai Mór vastagabb pénztárcával bírt, mint Petőfi, gyakran ő finanszírozta a kettőjük ebédjét vagy vacsoráját. 

A Pilvaxban akár pörköltet is ehettek reggelire az oda betérők. Forrás: Wikipedia/Preiszler József színezett tollrajza

Melyik ételért rajongott Petőfi Sándor?

Közismertek Petőfi sorai, melyek szerint: 

szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” 

A túrós csuszát még a szülői házban kedvelte meg, ugyanúgy, mint a pörköltet, a különböző pecsenyéket és rostélyosokat. Érdekesség egyébként, hogy Petőfi és kortársai sok olyan állatot ettek, amelyek ma védettek vagy egyszerűen kikoptak a gasztronómiából.

Például?
Akkoriban gémet, kócsagot,

hattyút, varjút és különböző énekes madarakat is tálaltak. 

A túrós csuszáért rajongott Petőfi, de melyik étel volt az, amelytől szinte irtózott?

Itt is vele válaszolok: 

Ha kritikusok nem volnának, a világon legjobban utálnám a tejfölös tormamártást.” 

Ha vendégségbe ment, szinte reszketett, nehogy tormamártásos húst tegyenek az asztalra. Annál jobban kedvelte viszont a bort. Az úti levelekben felmagasztalta a tokaji bort is, amelyet úgy jellemzett, hogy az öröm istenei a hegyről küldik szét a világba apostolaikat, a palackba zárt aranyszínű lángokat. Azt is tudni lehet, hogy az alkoholos italok közül

nem vetette meg az ürmösöket, vagyis a vermutot.

Petőfi olyan volt az asztalnál, mint az életben. Valamit nagyon szeretett és mást nagyon utált. A költészetben jelentkező hihetetlen érzékenysége itt is kidomborodott.  

Ezt is ajánljuk a témában

„A forradalom kiütött. Magyarhon dicsősége napjait kezdi élni”

A budai Vár is fontos helyszíne volt az 1848-as forradalom kitörésének, hiszen az emberek március 15-én az Úri utcában található Helytartótanács épületéhez vonultak, majd a közeli József-kaszárnyából szabadították ki az ott raboskodó Táncsics Mihályt. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

Csíki Sándor gasztrológus szerint Jókai igazi ínyenc volt, sokféle ételt kedvelt. Fotó: Csíki Sándor

Petőfihez képest Jókai Mór hogy állt a gasztronómiához?

Jókai ínyenc volt, sokféle ételt kedvelt, különösen a körmös bablevest. Még Komáromban, a családi háznál szeretett bele. A rajongását írásban is kifejezte, a levert szabadságharc után arról írt, micsoda borús, pocsék időket élünk, mennyire jó lenne átaludni és felébredni, amikor már 

térdig járunk a bablevesben.”

A Jókai által kedvelt körmös bableves mennyire hasonlított ahhoz, amelyet ma Jókai bablevesként fogyasztunk?

A Jókai-féle körmös bablevest a tatai Szarka fogadóban kínáltak először az 1880-as években, a nevét is ekkor kapta. A nagy író személyesen instruálta a szakácsot fogadó konyháján. De, hogy a kérdésre is válaszoljak, 

a körmös bablevesben még nem volt nyoma zöldségeknek, a kolbász és a csülök, vagyis a bableves gazdagodása csak a huszadik század elejére tehető. 

Ezt is ajánljuk a témában

A körmös bablevesben nem volt más, csak jófajta füstölt köröm és persze bab. Volt szerencsém megkóstolni az eredeti recept alapján. Mit ne mondjak, jobban tetszik.

Az ízek harmonikusabbak, a köröm is jobban illik hozzá, mint a csülök. Jókai imádta az úgymond hétköznapi ételeket.

A zsenge zöldborsólevest, a rántott csirkét fejessalátával. Melegen szerette a csirke zúzáját és combját, a liba mellét pedig hidegen ette. És ott volt a tárkonyos bárány, amelyről már a legelső magyar nyelvű szakácskönyv is megemlékezett. Azt nem tudjuk, hogy Jókai mit evett a Pilvaxban, de az egyik márciusi ifjú, Bulyovszky Gyula évtizedekkel később írt naplójában is benne volt, hogy 

délben, a napi rutinnak megfelelően mindenki ebédelt és csak három órától folytatták a forradalmat. 

Más, lassabb volt akkor az élet, és az étkezésnek fontosabb volt a szerepe. 

Jókai Mór a körmös bablevest különösen kedvelte. Forrás: Wikipedia/Barabás Miklós portréja Jókai Mórról

Ön szerint hogy tetszene Petőfinek és Jókainak a mostani vendéglátás?

Ki lennének békülve vele. Elég, ha azt vesszük, hogy 

Petőfinek nagyon nem tetszett, hogy mikor utazóként betért egy étterembe, a vendéglős általában azt tett az asztalra, amit éppen a konyhán talált, és azt is úgy, mintha kegyet gyakorolna. 

Ebből a szempontból biztosan lenyűgözné egy mai, az átlagnál picit nívósabb étterem. De közben eszembe jutott: azt nem tudjuk, hogy a Pilvaxban mit ettek Petőfiék, azt viszont tudni lehet, hogy 1848. március 14-én este mit evett Kossuth Lajos a Nemzeti Kaszinóban.

Mit?

A tiszteletére rendezett vacsorán kenyérleves volt az első fogás,

aztán jött a böfsztök, vagyis a bifsztek, majd kolompér főzelék következett, ami ugyebár a krumplifőzelék, utána paprikás kecsegét ettek, végül szalagos fánkot. 

Másnap pedig kitört a forradalom. Persze nem a vacsora színvonala miatt…

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Petőfi Sándor ki nem állhatta a tejfölös tormamártást. Forrás: Wikipedia/Orlai Petrich Soma festménye.  

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madre79
2025. március 15. 11:31
A régi háború alatt is volt ebéd idő, sőt szombat-vasárnap is szünet volt
bunko-jobbos
2025. március 15. 10:42
Érdekes, de mi a faszom az a "foodstylist"??? :-)
kokrowatz-0
2025. március 15. 08:26
Régen szerettem március 15-öt, felköthettem a vörös kendőt a nyakamba. Elénekeltük Raics István úttörőindulóját. Sosem felejtem el. Ej, haj, kinn az utcán, künn az erdőn és a réten, Ej, haj, új erővel zengjen hát a dal, Hogy mihozzánk jöjjön mind, ki tettre kész és fiatal. Ej, haj, így miénk lesz majd a diadal.
recipratio
2025. március 15. 07:58
Én kuncze szarát enném meg szívesen. Közvetlenül Putyiné után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!