Kifizetné egy jó lakás árát Petőfi soraiért? Most megteheti 70 millió forintért!

2023. május 23. 12:49

Ha megveszik, történelmi rekord születik, hiszen Magyarországon még soha nem adtak ennyi pénzt a szabadságharc költőjének autográf soraiért árverésen.

2023. május 23. 12:49
null
Sal Endre
Sal Endre

A Hereditas Antikvárium június 2-án esedékes árverésén Petőfi Sándor emlékkönyvbe írt bejegyzését kínálja megvételre. A költő 1846. november 15-én, Debrecenben írt tizenkét sort egy bizonyos Kovács Jánosné, Erdélyi Lujza emlékkönyvébe és alá is kanyarította a nevét a bejegyzés alá. Petőfi az év novemberében, Erdélyből érkezett a cívisvárosba, ahol egy társaságban ismerte meg Kovács János természettudóst, akinek házában időzött napokig.

Petőfi bejegyzése az emlékkönyvben (fotó: Hereditas Antikvárium)

 

Itt írt a természettudós lányának emlékkönyvébe derűsnek nem mondható sorokat. „Jellemtelenség e kor bélyege” felütés után arra hívta fel a fiatal, házas hölgy figyelmét, hogy születendő gyermekeit jellemes embernek nevelje.

– zárultak a költő sorai az emlékalbumban, amely a beírás után 177 év elteltével kerül kalapács alá.

Gyanítható, hogy gazdára talál a ritka tétel, s azon sem lennénk meglepve, ha az állam még az árverés előtt védetté nyilvánítaná a Petőfi-sorokat, vagyis nem lehetne kivinni az országból.

 

Nyitókép: Petőfi Sándor/Wikipedia

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. május 23. 16:32
Az érték mindig zsákutca. Csontváry képeit vászonáron vette meg Gerlóczy Gedeon mérnök. (Tán ez volt az évszázad üzlete!) Petőfi által írottak megérhetnek ennyit is, vagy még többet is.
masikhozzaszolo
2023. május 23. 15:40
Ha enyémek New York felhőkarcolói, és a City utcái, akár adnák is egy kéglit érte. De hát az nem én vagyok, meg kell kérdezni a főpolgármester-helyettes vizilovarnőt, neki úgy tudom vagy 24 lakásban kell főznie.
Syr Wullam
2023. május 23. 13:41
Hej, ha tudnátok, hogy ki az eredeti tulajdonos ... :-)
Nehidd El
2023. május 23. 13:11
„Jellemtelenség e kor bélyege” - pedig hol volt akkor még a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!