Barbárság vagy civilizáció – Egy éve történt a Hamász brutális terrortámadása

2024. október 07. 08:13

Egy év alatt az egész világ vizsgázott, hogy kinek az oldalán áll: a barbárságén vagy a civilizációén.

2024. október 07. 08:13
Israel's Be'eri Kibbutz
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Egy izraeli katona a Be'eri kibucban/ NIR KEIDAR / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Egy év telt el azóta, hogy október 7-én szombaton a Hamász terrorszervezet barbár támadást hajtott végre Izrael ellen, amely során 1200 izraelit, köztük gyermekeket, időseket és teljes családokat mészároltak le. A terroristák 251 embert hurcoltak el Gázába, akik közül százegyen (izraeli becslések szerint hatvanan lehetnek még életben) vannak még a palesztin iszlamisták fogságában. 

Azon a fekete szombaton egy olyan konfliktust robbantott ki a Hamász, amelynek még mindig nem látszik a vége.  

A Hamász a támadás során örömmel és kivételes kegyetlenséggel gyilkolt, amelyről a saját terroristái által készített felvételek tanúskodnak. Az „Allah akbar” kiáltások közepette mészárló iszlamisták olyan térképekkel haladtak a kibucokban, amelyeket olyan gázaiak segítségével állíthattak össze, akik korábban engedélyt kaptak arra, hogy izraeli területen dolgozzanak. A terroristák jól ismerték a kibucok paramétereit, ha nem tudtak bejutni a biztonsági szobákba – amelyeket a helyi lakók a rakéták ellen építettek –, akkor felgyújtották a házat. A családok, akik bent maradtak, sok esetben bent égtek az otthonukban, akik kimásztak az ablakon, azokat vagy lelőtték vagy túszul ejtették.

Ahogy Daniel Seaman, az IDSF tanácsadója és korábbi izraeli kormány tisztviselő a Mandinernek elmondta tavaly október 7-én, amikor még nem is lehetett ismerni minden részletet: „a zsidó nép nem tapasztalt ehhez hasonló gonoszságot a holokauszt óta”.

Felvételek az október 7-ei mészárlásról:

Alig telt el egy hét, és az európai nagyvárosokban már tömegek vonultak fel a palesztinok mellett, és Izrael potenciális szárazföldi hadművelete ellen tüntettek. A felvonulások végig kísérték az elmúlt egy évet, különösen intenzívek voltak az amerikai egyetemeken. 

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael tavaly október végén szárazföldi hadműveletet indított a Hamász ellen Gázában, és az elmúlt közel egy év során 

szinte teljesen felszámolta a terrorcsoport harci egységeit, elpusztította terror infrastruktúráját. 

A harcok során 15 ezer terroristát öltek meg, és a Hamász állítása szerint összesen 40 ezer ember halt meg a háborúban. Mindeközben a Hamász a túszokkal próbálta zsarolni az izraeli vezetést. Az izraeli lakosság egy része szintén azt követelte és követeli Izraeltől, hogy a túszokért cserébe kössön tűzszünetet. Az amerikaiak által szorgalmazott tűzszünet feltételeit azonban a Hamász visszautasította, és a Katar és Egyiptom által közvetített tárgyalások újra és újra kudarcba fulladtak. 

Izrael mindent megtett a háborúban azért, hogy minél kevesebb legyen a civil áldozat – jegyezte meg John Spencer, a West Point városi hadviseléssel foglalkozó tanszékének vezetője, amivel szerinte „olyan mércét állítottak fel, amelyet nehéz és potenciálisan problémás lesz megismételni”. 

Ennek ellenére a világ egy része azzal vádolja Izraelt, hogy népirtást követ el a Gázai övezetben, vagy akik óvatosabban fogalmaznak, azt állítják, hogy nem adott kellően „arányos” választ. Ophir Falk külügyi szakértő azonban azt írta a Foreign Affairs magazinban: „A gázai háború már rég véget érhetett volna, ha Izrael megkülönböztetés nélküli erőszakot alkalmaz, hasonlóan ahhoz, amelyet a szövetségesek alkalmaztak Drezdában a második világháborúban, vagy ahhoz, amelyet Oroszország alkalmazott Csecsenföldön e század első évtizedében. És természetesen 

ez a háború azonnal véget érhetne, ha a Hamász letenné a fegyvert, beleegyezne a feltétel nélküli megadásba, és elengedné a túszokat.” 

Izrael a Hamász támadása mögött az első pillanattól kezdve Iránt azonosította. Ha nem is ők tervezték meg az akciót, de ők pénzelték a terrorszervezetet, áldásukat adták a támadásra, és ünnepelték az eredményt. Teheránban hatalmas plakátokon hirdették október 7-ének a sikerét, amelyet a Hamász „al-Aksza árvíznek” nevezett a Templom-hegyre utalva. Az iráni vallási vezetők rendszeresen utalnak arra, hogy egyik céljuk Jeruzsálem elfoglalása. 

Iranian Supreme Leader Ali Khamenei
Ali Hamenei ajatollah tartotta az október 4-ei pénteki imát, amely során a baljával időnként megragadta egy gépfegyver csövét. A beszédben dicsérte október 7-ét és jogosnak nyilvánította, hogy Irán közel 200 rakétát lőtt Izraelre. (Kép: Iranian Leader Press Office/Hand / Anadolu via AFP)

 

Irán szerepét az is nyilvánvalóvá tette, hogy az iszlamista rezsim legerősebb proxija, a Hezbollah már október 8-án lőni kezdte Észak-Izraelt, hogy ezzel is támogassa a Hamászt. 

Az izraeli elemzők rendszeresen „polipnak” nevezik Iránt, amelynek karjai a Hamász, a Hezbollah, a húszik, és a különböző síita milíciák Szíriában és Irakban. 

Bár Izrael nem ismerte el, de Teheránban likvidálták Iszmail Hanijét, a Hamász egyik vezetőjét. Az iráni rezsim az elmúlt egy évben kétszer is rakéták tömegét lőtte közvetlenül Izraelre, és a két ország közötti konfliktus története során először lépett ki az árnyékból. Több elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy ez részben annak is köszönhető, hogy a Biden-adminisztráció feladta az elrettentés taktikáját Iránnal szemben, amelynek vezetése úgy érzi, hogy következmények nélkül megtámadhatja a zsidó államot. A nemzetközi közösség azonban az elmúlt egy évben nagyrészt nem vette figyelembe Irán szerepét, és elsősorban arra törekedett, hogy Izrael minél hamarabb zárja le a háborút, a Hezbollah-val szemben pedig ne is indítsa el.

A nyugati hatalmak joggal aggódnak, hogy ha kiterjed a háború, netalán Izrael megtámadja Iránt, az bizony a világ olajpiaci árára is drámaian kihathat. Azonban az izraeli elemzők egy része azzal érvel, hogy 

ez lehet talán Izrael utolsó lehetősége arra, hogy megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson. 

Izrael szeptemberben a háború új fejezetét kezdte és figyelmét a Hezbollah-ra irányította. Az egész világ megdöbbent, miután több ezer Hezbollah terrorista csipogója majd kézi adóvevőjét spontán felrobbant, majd az IDF egymás után lőtte ki a csoport vezetőit. Szeptember végén az izraeli csapatok bevonultak Dél-Libanonba, amelyet követően a világ vezető politikusai egymás után szólították fel Izraelt arra, hogy kössön tűzszünetet. A libanoni akcióval kapcsolatban az IDF szóvivője többször elmondta: az a cél, hogy az észak-izraeli lakosok biztonságba visszatérhessenek az otthonaikba, és ne kelljen a Hezbollah rakétáitól tartaniuk. 

Benjamin Netanjahu az ENSZ Közgyűlés előtt azt mondta szeptember 27-én: „Izrael békét szeretne. Izrael vágyakozik a békére. Izrael békét kötött és újra békét fog kötni. De olyan barbár ellenségekkel nézünk szembe, akik a megsemmisítésünkre törekednek, és meg kell magunkat védenünk.” 

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök és Mahmud Abbász a Palesztin Hatóság elnöke Madridban (fotó: Thomas COEX / AFP)

A világ jelentős része azonban nem úgy fogja fel ezt a háborút mint a barbárság és a civilizáció közötti konfliktust, sőt a nyugati városokban felvonuló százezerek éppen Izraelt tartják az „elnyomó” hatalomnak. Az európai demokráciák közül többen azzal reagáltak a gázai háborúra, hogy elismerték a palesztin államot: ezt tette Spanyolország, Írország és Norvégia is. 

A nemzetközi média szakértői és újságírói rendszeresen úgy állítják be Izraelt, mintha a zsidó állam lenne az agresszor, és elfogadják azt a narratívát is, hogy a Közel-Kelet békéjét Izrael akadályozza. 

Hamász-párti aktivisták Amerikában:

Az elmúlt egy év Izrael-ellenes tüntetései, a nyugati sajtóban tapasztalható palesztinpártiság azért is precedens nélküli, mert egy olyan szörnyű esemény előzte meg, mint október 7. Nem pusztán arról van szó, hogy kritika éri Izrael döntéseit, háborús taktikáit, hanem arról, hogy 

egyre többen vannak, akik nyíltan megtagadják, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, sőt magához a létezéshez.

Brendan O'Neill brit újságíró a nyugati országokban tomboló Izrael-ellenességről elmondta: a nyugati baloldali fiatalok, értelmiségek és politikusok megbuktak a 21. század egyik legnagyobb erkölcsi vizsgáján. „Beszélnünk kell arról a pogromisták iránt érzett szánalomról, ami végigsöpört a Nyugaton október 7. után. Beszélnünk kell arról a lelkesedésről, amit a művelt osztályok éreztek, mikor látták, hogy megtámadják a kibucokat, és a zsidók házait felgyújtják. Beszélnünk kell arról, miként racionalizálta a baloldal a pogromot. Beszélnünk kell arról, hogy amikor a barbárság betört Izraelbe, és a fasizmus újra megjelent, a fiataljaink a barbárság oldalára álltak”írta a Pogrom után című új könyvében O'Neill. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2024. október 07. 10:17
-zsoltkom- Hillary Clinton bázisdemokrata részére 2024. október 07. 09:00 " hogy Izrael 20.000 gyermeket gyilkolt le Palesztinában teljesen érthetetlen, hogy valaki őket kritizálja. És ezt mint keresztény mondom." Szerintem rosszul közelíted a dolgot. Még 20 000 gyerek legyilkolása is belefér egy említett témahelyzetben. Főleg úgy, hogy katonai egységeket és felszereléseket tartanak a közelükben. Inkább az itt a kérés, hogy a bosszú milyen mértékig engedhető, méltányos... vagy isten szerinti? 3000 emberért a 10-20- szorosát engedi megölni a civilizált gondolkodás vagy megtörténhet-e egy népnek a megsemmisítése cserébe, hogy a vezetői háborús bűnt követtek el? Most ugyan ennél az Izrael-Hamász öldöklés esetén merül fel a kérdés, de ez mindenkor és ilyen helyzetre érvényes elgondolkoztatás. (A kereszténységet most pont nem kellett volna érvnek használni a civilizált viselkedésre. Az Ószövetség ma is utasít és biztat kisded ölésre.)
Héja
2024. október 07. 10:17
Palesztineket egyetlen arab ország sem fogad be. Az arab államok gyűlölik Iránt. Ráadásul ők segitettek lelövöldözni az Izraelre irányuló iráni rakétákat. Használjátok az eszeteket felebarátaim.
szeekely
2024. október 07. 10:15
"Vagyis a szemet szemért elv már az elvek szintjén is elfogadott lesz" Minden heber szemert cserebe 100 oslakos kisgyermek szemeit vajjuk ki a fejuregebol. Ez az uj norma!
drágabolgárúr
2024. október 07. 10:13
A Közel-Keleten nehéz eldönteni, hogy ki a nagyobb barbár. Így azért nehéz térfelet választani. Bár ha valóban ragaszkodnánk - nem csak szóban - a keresztény kultúránkhoz, akkor minden gyilkosságot, minden terrorakciót elkellene utasítani oldaltól függetlenül. Lassan érthetővé válik, hogy miért kezték ela semmiből bőszen a tsidó-keresztény mantrát fújni. Ebből a zsidó-keresztény szlogenből egyre inkább csak a zsidó dominál, és fogja teljesen kiszorítani a keresztényt. Vagyis a szemet szemért elv már az elvek szintjén is elfogadott lesz, de a "jobboldali" sajtót olvasva már a jövőidőt nyugodtan el is hagyhatjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!