„A holokauszt óta nem érte ekkora gonoszság a zsidóságot”

2023. október 07. 18:37

Daniel Seaman, az IDSF tanácsadója és korábbi izraeli kormánytisztviselő a Mandinernek elmondta: a zsidó nép nem tapasztalt ehhez hasonló gonoszságot a holokauszt óta eltelt időszakban. Interjú.

2023. október 07. 18:37
Palestinians take down the Israel-Gaza border
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

***

El tudná mondani, mi történik Izraelben? 

Ma reggel 6:30 körül a Hamász és más terrorszervezetek megszállták Izraelt. Áttörtek a kerítéseken, elfoglalták a katonai állásokat, és megölték az ott levő katonákat, néhányukat elrabolták. Jelenleg több mint 1000-re lehet tenni a terroristák számát. 

A határ közelében több farm, úgynevezett kibuc találtható, ezeket a településeket is megtámadták ma reggel. Az emberek az ágyaikban feküdtek még, mikor terroristák törtek be az otthonaikba és kivégezték őket: férfiakat, nőket és gyerekeket. Több tucat embert ejtettek túszul, legalábbis jelenleg csak ennyiről tudunk.

Sajnos nőket és gyerekeket is szexuálisan meggyaláztak, majd kivégezték őket. 

Másokat Gázába vittek. Bejárták a Gázai-övezet körüli izraeli településeket: Szderótot, Netivótot és más helyeket. Sábeszkor az emberek reggel felkeltek, hogy zsinagógába menjenek, és mikor az utcán sétáltak, lelőtték, meggyilkolták őket. Betörtek az emberek otthonaiba, ahogy azt a kibucokban is tették. Elraboltak és meggyilkoltak embereket, és most több helyen fogva tartanak civileket. Legalább öt kibuc és több település még nincs felszabadítva a terror alól, jelenleg is tűzharcok folynak köztük és az Izraeli Védelmi Erők katonái között.

Ezt is ajánljuk a témában

Minden, amit eddig tudunk az izraeli háborúról

„Háborúban állunk!” – jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton. A palesztinok nem várt támadást indítottak a Gáza határához közeli izraeli települések ellen. Összefoglalónk!

Mindeközben több mint 5000 rakétát lőttek Izraelre. Én Jeruzsálemben élek. Ma hét légitámadás érte a várost. A családom Askelonban él, amely 10-20 kilométerre található Gázától. Ahol felnőttem, egy lövedék felrobbant és többen megsérültek. Sok ember meghalt a rakétatámadásokban.

Egyelőre nehéz felmérni, hogy pontosan mi történt. Hivatalosan 25 ember halt meg és több ezren sebesültek meg.

Nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy több száz embert öltek meg. Vannak katonák a halottak között, de a túlnyomó többségük civil volt.

A terroristák olyan iráni drónokat használtak, amiket Irán az orosz hadseregnek is szállított az ukránok ellen. Ezeket izraeli épületek és kórházak ellen is bevetették, valamint azok ellen, akik menekülni próbáltak a megtámadott területekről. Mentőautókat robbantottak fel. Mindez, amit elmondok, fotókkal alátámasztható, amelyeket maga a Hamász tesz közzé, mert nagyon büszkék arra, amit tesznek. Ez a helyzet jelenleg.

Egy férfi cukrokat osztogat Gázában, hogy így ünnepeljék Izrael megtámadását (Photo by Mahmoud ZAYYAT / AFP)

Ez borzalmas.

Ez valóban egy borzalmas új fejezet, nemcsak a Közel-Kelet történetében, hanem Izrael államának történetében. Azt hiszem, éppen a jom-kippuri háború meglepetés támadásának az 50. évfordulója van jelenleg. A héten is ünnepelt Izrael {most ért véget a sátorok ünnepe – a szerk.}.

Ez nagyobb gonoszság, mint bármi, amit a zsidó nép a holokauszt óta tapasztalt. 

Meggyalázzák és meggyilkolják a zsidókat pusztán azért, mert zsidók.

Miként történhetett ekkora behatolás, mikor Izrael nagy erőkkel védi a határt? Van bármi információ erről? 

Csak spekulációk vannak. Valószínűleg sor került kibertámadásokra is. Biztos, hogy sok hírszerzési információval rendelkeztek. Nemzetközi és hazai nyomás miatt (mert az izraeli társadalmon belül is sokan úgy gondolják, hogy nagylelkűnek kell lenni a gázai arabokkal) több tízezer övezetbeli kap munkavállalói engedélyt és szabadon bejárhatnak az országunkba. 

Gáza több nemzetközi pénzt kapott, mint amit Európa kapott a Marshall-terv részeként a második világháború után. 

A pénz azonban csak a Hamász-vezetők meggazdagodásához járul hozzá, valamint az olyan katonai akciók előkészítésére költik, ami jelenleg is zajlik. Az emberek, akik lehetőséget kaptak, hogy nálunk dolgozzanak, valószínűleg összegyűjthették az információkat. És sajnos teljesen váratlanul ért minket a támadás. 

Mi a következő lépés Izrael részéről? 

Még mindig sok embert tartanak fogságban, és több kibuc nincsen felszabadítva, ezért először is ezeket a sejteket kell felszámolnunk. Az egész országban behívták a tartalékos katonákat, ilyen mértékű behívásra 40 éve nem került sor.

A második lépés az, hogy ellentámadunk. De még ébernek kell lennünk. 

Arra számítunk, hogy a Hezbollah is bekapcsolódhat a harcokba, lehet, hogy erre még ma este sor kerül.

Egy bizonyos: a jelenlegi körülmények megkövetelik Izraeltől, hogy felszámoljon minden fenyegetést vagy bármilyen potenciális fenyegetést, és ez eszkalálni fogja a helyzetet. De a mai nap azt bizonyította, hogy káros számunkra, ha türelmesek vagyunk ezekkel az emberekkel. Egyszer és mindenkorra fel kell számolnunk a Hamászt a Gázai övezetben. Már több mint 15 éve tűrjük az ottani jelenlétüket.

Elkövették azt a hibát, hogy meg akartak minket lepni és abban reménykedtek, hogy még jutalmat is kapnak ezért. 

Az egyetlen jutalmuk a zsidó nép haragja lesz. 

Remélhetőleg a kormányunkat nem fogja elriasztani a nemzetközi közösség, és megteszik azt, amire kiválasztották őket, vagyis megvédik Izrael népét, és az emberek nem fogják többé átélni azt, amit mi generációkon keresztül átéltünk. Csak egy példa: a gázai övezetben parádéznak egy idős nő fotóival, aki átélte a holokausztot, és egy olyan kibucban él, amit ma elfoglaltak a terroristák. Ezt a nőt gyermekkorában a nácik üldözték, és most ezt kell átélnie. Izrael államot pontosan azért hozták létre, hogy ezt megakadályozza. 

Éveken át próbáltuk tiszteletben tartani a nemzetközi közösség véleményét, de eljön az a pont, amikor már nem lehet tovább tolerálni a gazembereket.

Az első hibájuk az volt, hogy nem győztek le minket teljesen. Itt vagyunk és megvannak az eszközeink. Aki ismeri a Közel-Keletet, az tudja, hogy figyelni fognak minket és fel fognak minket mérni. S ha mi most nem azt az üzenetet küldjük a teljes arab és muszlim világnak, hogy nem fogadjuk el az ilyen viselkedést, akkor a jövőben hasonló dolgokkal fogunk szembenézni. 

Izraelnek nincs más választása: egyértelmű üzenetet kell küldjön, és ezt fogjuk tenni a következő napokban.

Nyitókép: Anadolu Agency via AFP
 

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. október 08. 08:28
Ha a Gellérthegy túloldaláról mondjuk a Móricz Zsigmond körteret a palesztinek (helyesen: arabok) rakétáznák, szarrá bombáznám őket. A Londonban, Berlinben, stb. őrjöngő terrorbarátokat pedig rövid úton kirugdalnám. Éljenek a Gázai övezetben vagy a sivatagban.
ZZoltan
2023. október 08. 03:50
Na látom beindult 1000-el a zsidó propagandagépezet. Ez is azt bizonyítja, hogy a világot ők uralják.....
bodrigyuri
2023. október 07. 23:03
Ez most speciel megtörténik.
rockercicc
2023. október 07. 21:29
Remélem felkoncolják az arab kecskebaszókat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!