A tűzzel játszik Rutte: nem fél attól, hogy Putyin atombombát vet be

2024. október 01. 17:29

„Mindent meg fogok tenni azért, hogy közelebb hozzuk Ukrajnát a NATO-hoz” – jelentette ki az új NATO-főtitkár.

2024. október 01. 17:29
Secretary General of NATO Mark Rutte speaks during a press conference at NATO headquarters in Brussels, Belgium on October 1, 2024.

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ukrajna folytatódó támogatása a helyes lépés, egyben befektetés a katonai szövetség biztonságába – jelentette ki Mark Rutte NATO-főtitkár Brüsszelben kedden. Mark Rutte, miután átvette megbízatását Jens Stoltenbergtől, a NATO-székházban tartott első főtitkári sajtótájékoztatóján közölte, a független és demokratikus Ukrajna az európai béke és stabilitás sarokköve. Ukrajna támogatásának költsége sokkal alacsonyabb, mint annak a költsége, amennyibe Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelme kerülne – hívta fel a figyelmet.

Mindent meg fogok tenni azért, hogy közelebb hozzuk Ukrajnát a NATO-hoz”

– tette hozzá a NATO-főtitkár, majd hozzátette: Ukrajna támogatása alapvető prioritás. Mindent meg kell tenni az ország győzelme érdekében, ezzel egyidőben pedig egyértelművé kell tenni Putyin számára, hogy nem győzhet Ukrajna felett – jelentette ki.

Rutte közölte, a katonai szövetség nem látja közvetlen veszélyét orosz nukleáris fegyverek alkalmazásának.

Ezzel kapcsolatban azonban kiemelte: a NATO-országoknak nem szabad engedniük Putyin nukleáris fegyverek esetleges használatával kapcsolatos fenyegetéseinek, mivel szerinte ez veszélyes precedenst teremtene.

Kijelentette: Kína a fegyverszállítások által meghatározójává vált Oroszország ukrajnai háborújának. Hangsúlyozta: Kína nem láthatja el fegyverekkel a második világháború óta legnagyobb európai konfliktust anélkül, hogy az ne lenne hatással érdekeire és megítélésére. „Van tennivalónk, ahogy ugyanis a világ néhány éve veszélyesebb geopolitikai környezettel szembesül, a NATO-szövetségesek is komoly kihívásokkal néznek szembe. Az a feladatom, hogy biztosítsam: közösen hajtsuk végre a vonatkozó döntéseket, és folytassuk szövetségeseink katonai képességeinek és ellenállóképességének hozzáigazítását a megváltozott és bonyolultabb világhoz” – fogalmazott.

Meg kell győződni arról, hogy a szövetségesek rendelkeznek a megfelelő védekezési képességgel mindenfajta fenyegetéssel szemben – emelte ki Rutte, majd hozzátette: a NATO-nak meg kell erősítenie kollektív elrettentő képességét és védelemének biztosítását. További és gyorsabb cselekvésre van szükség a „hatalmas biztonsági kihívásoknak” való megfelelés érdekében – mondta. Több és jobb védelmi erőre, erőteljesebb transzatlanti védelmi iparra, több védelmi befektetésre, hatékonyabb innovációra és biztonságos ellátási láncokra van szükség – tette hozzá.

Ahhoz pedig, hogy képességeinket összhangba hozzuk az igényeinkkel, lényegesen több védelmi kiadásra van szükségünk”

– fogalmazott.

Végezetül közölte: el kell mélyíteni a partnerségeket a többi között az Európai Unióval, valamint a világ azonos értékeket és érdekeket képviselő országaival. „Növelni fogjuk a közel-keleti, valamint az észak-afrikai régióbeli partnereinkkel való együttműködésünket is, hogy elősegítsük a szomszédságunk stabilitását” – fogalmazott. Szavai szerint többet kell tenni a terrorizmus elleni küzdelem érdekében is.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem aggasztja az ősszel esedékes amerikai elnökválasztás kimenetele, majd hozzátette: a transzatlanti köteléknek sziklaszilárdnak kell maradnia. Kiemelte: úgy Donald Trump, mint Kamala Harris elnökjelölt tisztában van azzal, mennyire fontos a transzatlanti kapcsolat Európa és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából egyaránt.

Egy dolog nem fog megváltozni, mégpedig a NATO azon legfontosabb feladta, hogy a szövetségesek mindig védelmet fognak biztosítani nemzeteinknek, az embereknek és az értékeinknek”

– tette hozzá a NATO új főtitkára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000101
2024. október 01. 19:16
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­­­e­l­­d­­­ ­a­ ­­­s­­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
__iX
2024. október 01. 19:13
még nagyobb gyökér, mint az elődje :)
latrina2
2024. október 01. 19:12
volt egy vicc régen… - Ki nyerte a Ki tud többet a Szovjetúnióról címü vetélkedöt? - A CIA.
csakegyittlako
2024. október 01. 19:09
Mocskos állatok. Nem jut jobb az eszembe. Addig piszkálják, amíg le nem pottyant egy két tojást. Komolyan gondolják hogy putyin szórakozik? Örüljenek hogy ő van, mert a többi már régen nyomta volna a gombot. Őrült majmok, elpusztítják a világot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!