Jens Stoltenberg a távozása előtt odaszúrt Putyinnak

2024. szeptember 30. 21:46

A leköszönő NATO-főtitkár még mindig nem tartja kizártnak Ukrajna NATO-tagságát.

2024. szeptember 30. 21:46
STOLTENBERG, Jens

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

A NATO tagállamai döntenek arról, hogy kap-e Ukrajna meghívást a szövetségbe úgy is, hogy területének egy része orosz megszállás alatt van – jelentette ki Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott exkluzív interjújában.

Stoltenberg kedden adja át posztját utódjának, Mark Rutte volt holland miniszterelnöknek.

Az interjúban kifejtette: a NATO-tagországokon múlik, hogy „pontosan miként alkalmazzák a tagságot Ukrajna esetében”. „Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna csakis akkor lehet a NATO tagja, ha véget ér a háború, és Ukrajna visszaszerzi ellenőrzését teljes területe felett, azzal a háború folytatására ösztönözzük Vlagyimir Putyin orosz elnököt” – mutatott rá a főtitkár.

A fő üzenetem azonban az, hogy a NATO biztonsági garanciái jelentik a tartós és igazságos béke eléréséhez vezető utat Ukrajna számára”

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, válhat-e Ukrajna a NATO-tagjává úgy, hogy területeinek egy része még megszállás alatt van, Stoltenberg kijelentette: ezt „a NATO-szövetségesek döntik el”. Hozzátette azonban, hogy ennek garanciát kell jelentenie az Oroszország felől érkező jövőbeli agresszió megakadályozására.

„Ukrajna maga dönti el, mi az, ami számára elfogadható. Természetesen a NATO-szövetségesek döntik el, hogy az 5. cikkely szerinti garanciák vonatkozhatnak-e Ukrajna területének részeire” – mondta Stoltenberg.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. október 01. 00:08
Oda kellett szúrjon. A fiatalabb ( lüke) Bush óhaja volt anno. Most meg fúrdalja a lelkiismeret, hogy miért is kellett a milliónyi halott akkor? De legalább most már elhiszik, hogy az oroszok bedúrvulnak a nagy hatóságú támadásoktól. Anno nehezen hitték, hogy támad a nato tagság lebegtetése miatt.
Dorset Naga
2024. szeptember 30. 23:36
Ez egy fasz. Hegesztő szemüvegen keresztül figyeli a világot.
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 23:13
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­­k­­­e­l­­d­­­ ­a­­­ ­s­­z­­e­­x­i­­­ ­­­p­u­­n­­c­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Bodzay
2024. szeptember 30. 23:10
Szócső volt persze, de sokat ártott. Nehogy feltűnjön máshol. Ezek nem bírják abbahagyni. Mint Ursula pl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!