Nahát: hazudott és kutatásokat manipulált a transzneműséget pártoló, ENSZ-re is befolyást gyakorló orvosi szervezet

2024. július 21. 05:52

Befolyásolta a kutatások eredményét és korlátozta az egyetemi szabadságot a transzneműséggel foglalkozó legnagyobb orvosi érdekvédő szervezet, a WPATH, ami nem szerette volna, hogy az elképzeléseivel ellentétes eredmények szülessenek, s ezzel összeomolhat a szakmai hírneve.

2024. július 21. 05:52
Marci Bowers, a WPATH transznemű elnöke
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Marci Bowers, a WPATH transznemű elnöke 
Matt Walshnak nyilatkozik a Mi a nő? című filmben 
(képernyőkép)

Elhallgatta a kutatások számára kellemetlen eredményeit és befolyásolta a kutatási szabadságot a Transznemű Egészségügyi Világszövetség (World Professional Association for Transgender Health, WPATH) – derül ki az Economist cikkéből és más forrásokból, például a CAN-SG honlapon közzétett összefoglalóból.

Az alábbiakban először bemutatjuk, mit a WPATH, és miként kérdőjelezték meg már korábban a szervezet „szakmai sztenderdjeit”, majd röviden kitérünk az amerikai helyzetre, bemutatván, hogy a Biden-adminisztráció és a WPATH is a transzpárti egészségügyi beavatkozások liberalizálásán dolgozik, hogy azok kiskorú gyermekeken is végezhetőek legyenek (valójában már számos ilyen beavatkozás történt). S végül rátérünk a fő ügyre.

Az 1979 óta létező WPATH nevű érdekvédő szervezet, ami a témában eddig szaktekintélynek számított, az útmutatója nyolcadik kiadásában 

mind a mell-eltávolítást, mind a nemiszervek átműtését sztenderd eljárásnak tekinti a nemi identitászavaros kiskorúak esetében.

Egy 2017-es kutatás úgy találta, hogy a WPATH-tal kapcsolatban álló sebészek számára „a kor csak egy szám”, és egyre több, vaginoplasztikára jelentkező gyermekről számolnak be.

Bár magáról azt állítja, hogy szakmai szervezet, a WPATH-ot már többször kritizálták, amiért ajánlásait kizárólag aktivisták és a transznemű mozgalmat támogató orvosok véleményére alapozta, nem pedig a bizonyítékok szigorú értékelésére. E gyengeségek ellenére, amelyekről már több éve ismertek,

a WPATH „gondozási normái” nagy befolyást gyakoroltak a transzneműekkel kapcsolatos egészségügyi eljárások kialakítására világszerte,

de leginkább az angolszász világban. A WPATH elnöke egy bizonyos Marci Bowers, aki egy magát nőnek tartó (és nőnek kinéző) férfi, aki maga is „úttörő” a „gendermegerősítő” (nemváltó) beavatkozások terén.

Marci Bowers Matt Walsh 2022-es, Mi a nő? című filmjében elmondja, hogy 16 éves volt a legfiatalabb páciense, és egyáltalán nem tart attól, hogy a kiskorúak nem tudják, kik ők valójában. (A filmről itt írtunk.)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Beleszállnak a transzpárti WPATH-ba, de az visszavág

Mint az Economist írja: 2024 áprilisában Hilary Cass brit gyermekorvos közzétette a gyermekek és fiatalok nemi identitástudatával kapcsolatos szolgáltatásokról szóló áttekintését (Cass Review) az angol nemzeti egészségügyi szervezet (NHS England) megbízásából, s az ő eredményei kétségbe vonták azokat a bizonyítékokat, amelyeket fel szokás hozni a nemi identitászavarban szenvedő fiatalok transzneműként való kezelése mellett, azaz a „nemváltó műtét” támogatására. Azaz ő azt állította, hogy a WPATH által a beavatkozások mellett felhozott bizonyítékok valójában nem túl erősek. A WPATH visszavágott, állítván, hogy a gyakorlata Cassénál megalapozottabb bizonyítékokon, több úgynevezett szisztematikus áttekintésen (systematic reviews) alapulnak.

A szisztematikus áttekintés a bizonyítékok tudományos szintézise egy adott témában, amely figyelembe veszi és értékeli az addigi összes, témában végzett kutatást egy konkrét kutatási kérdésre választ keresvén. Például ha meg akarjuk tudni, milyen hatása van a pubertásgátlóknak vagy a hormonkezeléseknek, akkor a szisztematikus áttekintés az ezen területeken végzett összes kutatást átnézi és kritikusan értékeli.

A Cass-kutatás megállapította, hogy szinte minden nemzetközi irányelv a WPATH-én vagy az azzal szorosan együttműködő Endokrinilógiai Társaság (Endocrine Society) irányelvein alapul, márpedig a két szervezet erős hatással van egymásra. Számos WPATH-tag tagja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveket kidolgozó csoportjának, azaz az Egészségügyi Világszervezetnek a transzneműséggel kapcsolatos politikáját is alakítják.

Azonban a WPATH szakmaisága nemrég erősen megkérdőjeleződött.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

A gyerekeknek tizenéves kor előtt nincs egyértelműen kialakult nemi öntudatuk. Egyértelműen fiú vagy lány testük viszont van.

 

Képbe kerülnek a kiskorúak is

Mindez azért is fontos, mert a bíróságokon egyre gyakrabban vesznek figyelembe tudományos (vagy, mint látjuk, „tudományos”) eredményeket. Az Egyesült Államokban pedig Joe Biden hivatalba lépése óta folyik a kultúrharc a transzügyeket tekintve: a demokrata vezetésű államok egyre szélsőségesebb transzpolitikákat vezetnek be, a republikánus vezetésűek azonban korlátozzák a genderelmélet iskolai tanítását, nem engedélyezik magukat nőnek gondoló férfisportolók indulását női sportversenyeken, és a „gendermegerősítőnek” nevezett orvosi beavatkozásokat (gender-affirming care) sem nézik jó szemmel, korlátozzák vagy betiltják. A Legfelsőbb Bíróság pedig nemsokára dönteni fog arról, joga volt-e Tennessee-nek betiltani az ilyen „gendermegerősítő” beavatkozásokat.

Egy másik amerikai bírósági ügy lezáratlan irataiból az is kiderült, mint az Economist is írja, hogy a WPATH a Biden-adminisztráció magas rangú tisztviselőjének, 

Rachel Levine egészségügyi miniszterhelyettesnek a parancsára eljárásaiban megszüntette a transzneműek hormonális és sebészeti kezelésének minden korhatárát, 

azaz a szervezet szerint kiskorúakon is lehet ilyen beavatkozásokat végezni (mint azt korábban is írtuk). Egyébként Joe Biden kormányzatának egészségügyi minisztériuma (Department of Health and Human Services) is azt írja egy hivatalos dokumentumban (Gender Affirming Care and Young People), hogy a kettős mell-eltávolítás és a nemiszervek átműtése „tipikusan bevett eljárások felnőttkorban, és eseti jelleggel kamaszkorban”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

És akkor itt a mostani ügy: egyetemi tudósokat kontrollálnak

A mostani, WPATH által manipulált és elhallgatott kutatásokról szóló ügy azonban Alabamában robbant ki.

2022-ben Alabama elfogadott egy törvényt, amely megtiltja a 18 éven aluliak számára nyújtott „gendermegerősítő” egészségügyi szolgáltatásokat, azaz például a pubertásblokkolók beadását, a hormonkezelést és a „nemváltó” műtétet. Ezért aztán az Amerikai Polgári Szabadságok Unió (American Civil Liberties Union, ACLU) liberális érdekvédő szervezet beperelte Alabamát. A per eredményeként a WPATH-nak számos dokumentumot kellett benyújtania a bíróságnak a már említett útmutatója nyolcadik kiadásával kapcsolatban.

Az e-mailek és dokumentumok a WPATH és a bizonyítékok áttekintésével megbízott Johns Hopkins Egyetem (JHU) kapcsolatára vonatkoztak. Az derül ki belőlük, hogy 

a WPATH, miután kutatási szerződést kötött az egyetemmel, erőszakkal beleszólt az egyetem tudósai által a témában végzett kutatásokba, és manipulálta azokat.

A szerződéskötési tárgyalások kezdetétől a WPATH kifejezte azon szándékát, hogy ellenőrizni tudja az egyetem kutatói munkájának eredményeit. 2017 decemberében például Donna Kelly, a WPATH ügyvezető igazgatója azt mondta Karen Robinsonnak, az egyetem Bizonyítékalapú Gyakorlati Központja (Evidence-Based Practice Centre, EPC) igazgatójának, hogy a WPATH igazgatótanácsa úgy vélte, hogy az EPC kutatói „nem tehetik önállóan közzé eredményeiket”. Néhány héttel később Kelly hangsúlyozta, hogy a WPATH „világossá akarja tenni, hogy az adatok nem használhatók fel a jóváhagyása nélkül”.

A dokumentumokból kiderül, hogy a WPATH vezetése mindent megtett a Johns Hopkins által készített szisztematikus áttekintések elhallgatása érdekében, mert az áttekintések következtetései nem nyújtottak tudományos alátámasztást a WPATH azon terveinek, hogy széles körű hozzáférést biztosítsanak a nemváltó beavatkozásokhoz.  A bizonyítékok elnyomását kétféle stratégiával érték el. Először 

a WPATH arra kényszerítette az egyetemet, hogy visszavonja a már elkészült és benyújtott kéziratokat, amelyek nem feleltek meg a kívánt következtetéseknek.

Ezt követően a WPATH úgy határozott, hogy az egyetemi központ minden jövőbeni, témával kapcsolatos kiadványát jóvá kell hagyatnia velük.

Az új jóváhagyási protokoll megkövetelte, hogy minden értékelésnek meg kell felelnie egy speciális WPATH-ellenőrzőlistának, amely olyan kérdéseket tartalmazott, mint például hogy az áttekintés pozitívan járul-e hozzá a transznemű beavatkozások előmozdításához, s hogy transznemű embereket is tartalmaz-e szerzőként. A WPATH két jóváhagyási kört igényelt – először a javaslati szakaszban, amelynek jóvá kellett hagynia a felülvizsgálat várható következtetéseit, másodszor pedig a kézirat utolsó szakaszában. 

A WPATH fenntartja a jogot a tartalom megváltoztatására.

 Az új szabályzat azt is megkövetelte, hogy a végleges közzététel tartalmazza azt a kitételt, hogy a WPATH-nak nincs befolyása a folyamatra, és a konklúziók kizárólag az egyetem kutatóinak következtetései. Ami az előbb leírtak tekintetében a valóság teljes ellentéte. Ez a kívánságlista ellenkezést váltott ki az egyetemből, de végül a WPATH győzött.

Ezután csak egy kutatást publikáltak, a Baker et al. (2021) áttekintést a hormonális beavatkozásokról. Ez a kutatás is problémás: semmilyen fizikai károsodást nem értékelt (annak ellenére, hogy a jegyzőkönyv ezt írta), és a transzbeavatkozásokat támogató következtetései ellentmondtak a saját eredményeinek. A Baker et al. tartalmazza a WPATH által megkövetelt nyilatkozatot, amely szerint a WPATH-nak nem volt szerepe a felülvizsgálatban, és ironikus módon pontosan a jóváhagyási szabályzat által megkövetelt nyelvezetet használja. A belső dokumentumok megerősítik, hogy Baker et al. átment a WPATH-féle jóváhagyási folyamaton (azaz a WPATH-nak valójában nagyon is volt szerepe a kutatásban). (A hormonterápiának egyébként számos veszélye van, például növeli a szívelégtelenség és a csontritkulás veszélyét.)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Eddig is voltak kétségek

A British Medical Journal (BMJ) egyik 2023-as cikkében Mark Helfand, az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem orvosi informatika és klinikai epidemiológia professzora megvizsgálta a WPATH útmutatója nyolcadik kiadásának gondozási sztenderdjeit, és számos súlyos problémát talált. Például

az ajánlásokat alátámasztó bizonyítékok erőssége ellentmondott annak, amit saját szisztematikus áttekintéseik találtak, 

illetve hiányzott az átláthatóság. A BMJ már 2021-ben is írt arról, hogy a WPATH durva beavatkozásokat igyekszik alátámasztani gyenge minőségű kutatásokkal.

Mint arról korábban írtunk: egyre több kritika éri az úgynevezett holland protokollt is, ami alapján hosszú évek óta pubertásgátlóval kezelik a nemi identitászavaros kiskorúakat. Nemrég számos kutató szólalt fel a gyakorlat ellen.

Nemrég kiderült, hogy a legnagyobb amerikai gyermekklinikán, Texasban kiskorúakon végeztek nemváltó beavatkozásokat, még azután is, hogy a kórház bejelentette, leáll az ilyenekkel.

Ezt is ajánljuk a témában

2022 szeptemberében a The Telegraph oknyomozó riportban leplezte le a Mermaids nevű, 1995 óta létező, brit transz ifjúsági szervezetet, azzal vádolva azt, hogy szülői beleegyezés nélkül is vállal mell-eltávolítást kiskorú lányok számára. A lap egy munkatársa 14 éves lánynak (Kai) adta ki magát, és levélváltásba kezdett a Mermaids-zal. A Telegraph szerint a Mermaids nem akarta kivizsgálni „Kai” piszchológiai helyzetét, és arra sem kérte, hogy szerezzen szülői beleegyezést; „Kai” azt írta a szervezetnek, hogy szülei ellenségesek „transz” identitásával kapcsolatban.

2022 októberében a Reuters oknyomozó riportja úgy találta: az Egyesült Államokban 2019-2021 között 56 13-17 éves, nemi diszfóriás kamasz gyereken hajtottak végre nemiszerv-átműtést, például vaginoplasztikát – azaz alakították át fiú nemiszervüket látszólagos vaginává. S ezek csak az egészségbiztosítás által finanszírozott esetek.

A City Journal pedig arra hívta fel a figyelmet: Amerikában meredeken nő a mell-levételen átesők száma, ami azt jelenti, hogy 2013-2020 között 13-szorosára növekedett a számuk (ami évi 50-100 százalékos növekedést jelent). A mell-eltávolításon átesett amerikai kamasz lányok becsült száma félezer körül van. A genderpárti kutatók által publikált adatok alapján már 12 éves korban is elvégzik a műtétet. 

Laura Kuper, a WPATH útmutatójának egyik szerzője például amellett érvel, hogy a fekete lányok esetében már 10-11 éves korban elérhetőnek kellene lennie a mell-levétel lehetőségének.

A Parents Defending Education nem teljes körű felmérése szerint az Egyesült Államokban jelenleg majdnem 20 ezer iskola nem hajlandó információkat kiadni a szülőknek gyermekük nemi identitásáról és nemi irányultságáról; s ebbe a 20 ezer iskolába több mint 11 millió gyerek jár.

Legutóbb Kalifornia szélsőbaloldali kormányzója, Gavin Newsom hozott olyan törvényt, amely megtiltotta a kaliforniai iskolakerületeknek, hogy kötelezzék az iskoláikat és alkalmazottaikat arra, hogy értesítsék a diákok szüleit, ha azok a transzneműség jeleit mutatják. A döntés hatására a Chino-völgyi Egyesített Iskolakerület (Chino Valley Unified School District) beperelte a kormányzót, mivel úgy véli, hogy a szülőknek alkotmányos joga van az ilyen információkhoz.  Elon Musk pedig bejelentette: a törvény hatására az X közösségi médiaplatform bázisát San Franciscóból Austinba, a rakétagyártó SpaceX központját pedig Hawthorne-ból a texasi Starbase-be helyezi át.

Valódi nemváltó műtét egyébként nem létezik, mivel minden sejtünk női vagy férfi sejt, ahogy agyunk és csontozatunk és férfi vagy női jellegű. Emellett nem léteznek transz gyermekek sem, mivel a nemi identitászavarral küzdő gyermekek 95 százaléka kamasz korára spontán kinövi azt, a pszichoszexuális fejlődés pedig nagyjából húsz éves korunkig eltart. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

A nemek átműtése csak látszatra lehetséges, valójában lehetetlen. A transznemű férfiak nem válnak férfivá, és a transznemű nők sem válnak nővé, hanem maszkulinizált nő és feminizált férfi lesz belőlük.

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­­­z­e­­x­i­ ­­­p­­u­­n­­­c­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
P_F_Juli
2024. július 21. 14:58
A nácik a koncentrációs táborokban elvében hasonló kísérleteket folytattak. Ha őket elítéljük, szeretném tudni, hogy ezeket a modern Mengeléket miért nem? Semmiben nem különböznek a náci koncentrációs táborokban végzett orvosi beavatkozásoktól és kísérletektől. Eljutott oda a gender propaganda, hogy a jelenben legálisan végezhetnek ilyen kísérleteket, kezeléseket, műtéteket, még gyermekeken is. Mengele csettintene a nyelvével, hogy ők ezt nem tudták elérni, nekik deportálni kellett a kísérleti alanyokat. A mai tudomány sokat profitál az ott elért eredményekből, egyszer majd a mai állapotokról is ez lesz elmondható?
zabszem
2024. július 21. 14:24
Gyerekeknek levágatni a melleit?!?????????? Könyörgöm?? És mely "orvosok" hajlandók erre?!?????
augustus2-0
2024. július 21. 13:18
És mi a bánatnak kell eleve egyetlen fillért is szánni olyan kutatásokra, aminek a valós eredményét - nevezetesen azt, hogy a fiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk - minden normális ember bárminemű kutatás nélkül is tudja. Azt a minimális arányú ettől eltérőt pedig mentálisan kell kezelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!