Jeffrey Sachs: A NATO ukrajnai jelenléte a vég nélküli háború és válság receptje

2023. július 01. 21:55

Az amerikai közgazdász szerint Washingtonnak inkább a háború befejezéséhez kellene hozzájárulnia.

2023. július 01. 21:55
null

A világnak egységesnek kellene lennie, hogy szembe tudjon nézni a közös kihívásokkal, mint a világgazdaság működőképessége, és a természeti környezet megóvása – mondta Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva. A Columbia Egyetem professzora az MTI-nek és a Kossuth Rádiónak adott interjúban kifejtette, hogy

az Egyesült Államok nem az egység irányában lép, hanem a NATO-t próbálja kiterjeszteni,

növelni a katonai költségvetéseket. Az amerikai tudós hozzátette, hogy országának az ukrajnai háború lezárásához kellene hozzájárulnia, megvédve Ukrajnát, ugyanakkor elismerve azt, hogy minden érintett szereplőnek vannak biztonsági érdekei, és biztosítva, hogy ezek érvényre jutnak.

Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok a mai napig ragaszkodik a NATO ukrajnai jelenlétéhez, ami a vég nélküli háború és válság receptje. A Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója hozzátette ugyanakkor, hogy

lehetséges egy jó és békés átmenet a valódi többpólusú világba,

viszont többen, köztük a hadiiparban érdekelt szereplők, ennek ellent tartanak.

Jeffrey Sachs a közelmúltban részt vett és előadója volt Budapesten az MCC Budapest Peace Forum címmel megrendezett nemzetközi külpolitikai konferenciának.

***

„Magyarország stratégiája jól mutatja, milyennek kellene lennie a világnak" - Jeffrey Sachs sztárközgazdászt kérdeztük

„Tárgyalás nélkül aligha lehet ukrajnai béke" - mondja Jeffrey Sachs. A világhírű közgazdászt, aki az MCC Budapest Peace Forum eseményen adott elő, a háborúpárti amerikaiakról, a szankciókról és a magyar stratégiáról kérdeztük interjúnkban!

(MTI)

Nyitókép: Getty Images / Bloomberg / Victor J. Blue

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik