Vasárnapi híreink a háborúról

2022. május 08. 22:55

Kövesse velünk a háború fejleményeit!

2022. május 08. 22:55
null

Cikkünk frissül!

22:48 Ukrajnába látogatott Justin Trudeau

A kanadai miniszterelnök is bejelentette, országa fegyvereket küld Ukrajnába. Bővebben!

20:29 Uniós Tanács: Az EU egységes az Oroszországgal szemben tervezett újabb szankciócsomag ügyében

A magyarok által is kért garanciák még véglegesítés alatt állnak. Bővebben!

20:08 Putyin: Katonáink vállvetve harcolnak azért, hogy megszabadítsák a földet a náci szennytől

„1945-höz hasonlóan a győzelem a miénk lesz” – fogalmazott az orosz elnök. Bővebben!

19:53 A G7 vezetői elítélték Oroszországot, Ukrajnát támogatják

Az online megbeszélésen az ukrán elnök is részt vett. Bővebben!

18:36 Szijjártó: Magyarország nem fogja megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot

Nem fogunk megszavazni új szankciócsomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra – húzta alá a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben!

18:27 „Csak félreértés volt” – úgy tűnik, mégsem semmisítették meg az ukránok az Admiral Makarov orosz hadihajót

Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szombaton azonban arról számolt be, hogy a jelentés egy „félreértés volt”. Bővebben!

18:02 A kijevi metróban énekelt Bono

Az ország keleti részén Bono fellépése idején is dúltak a harcok. Bővebben!

17:31 Kárpátalján találkozott az amerikai és az ukrán elnök felesége

Előre be nem jelentett látogatást tartott Jill Biden Ukrajnában. Bővebben!

15:54 Öngyilkos Putyin-szobrot állítottak fel Kijevben

Mutatjuk. Bővebben!

15:24 Azov hadnagy: A megadás elfogadhatatlan

Online sajtótájékoztatót tartottak az azovosok, ahol kijelentették, hogy nem tudják megerősíteni, hogy az összes civil kijutott az azovstali acélgyárból. Bővebben!

14:47 Ukrajna több régiójában is teljes kijárási tilalmat vezetnek be

Kárpátalja kormányzója viszont nem látja indokoltnak a szigorítást. Bővebben...

13:00 Engedett a Gazprom: nem lesz kötelező rubelben fizetni az orosz gázért

Az óriásvállalat irányváltására az EU még nem reagált. Bővebben...

10:49 Stoltenberg: Fel kell készülni rá, hogy az oroszok újabb könyörtelen csapást mérhetnek Ukrajnára

A NATO-főtitkár szerint a háborús helyzet tovább eszkalálódhat a következő hetekben. Bővebben...

9:52 Zelenszkij: Egyetlen gonoszt sem kerül el a felelősség (videó)

Az ukrán elnök szerint újra béke lesz, az ukrán Nap pedig győzni fog a február vége óta tartó tél felett. Bővebben...

9:04 Megduplázza az ukránok katonai támogatását a brit kormány

Ez az ország legnagyobb mértékű katonai kiadása az iraki és afganisztáni háborúk óta. Bővebben...

Új fegyverek tesztelésére használja az orosz-ukrán háborút Amerika

Újabb listát hozott nyilvánosságra a napokban a Pentagon azokról a haditechnikai eszközökről, amelyeket eddig felajánlottak Ukrajnának. A felsorolásban akad egy olyan meghökkentő fegyver, amiről gyakorlatilag senki nem tud semmit. Még azt sem, hogyan néz ki pontosan. Bővebben...

*

7:17 Zelenszkij szerint jó lenne, ha Joe Biden Kijevbe látogatna

Szerinte az ukrán társadalom Bident „a legnagyobb demokratikus civilizáció elnökének tekinti”. Bővebben...

*

Értesülések szerint az ukrajnai Mariupolban az ostromlott acélgyárban az ellátmány fogytán, az amputációkat egy rozoga klinikán végzik, a holttestek pedig egyre csak gyűlnek. A harcosok csapdába szorultak az orosz erők folyamatosa ostroma miatt a város utolsó erődítményében – számolt be a Guardian.

Az ukrán egységek egy része utolsó erejét próbálja összeszedni a szovjet korszakból származó bunkerek és alagutak labirintusában meghúzódva, a kiterjedt acélmű alatt, ahol megszámlálhatatlanul sok sebesült és halott van.

A kaotikus végső védekezés és a sebesültek ellátására tett kétségbeesett erőfeszítések részleteit Jevhenyia Titarenko katonai orvos foglalta össze aprólékosan, akinek férje és kollégái a gyárban rekedtek.

– mondta Titarenko, aki továbbra is kapcsolatban áll az Azovsztal üzemben tartózkodó emberekkel.

Az orosz erők hetek óta szárazföldről, levegőből és tengerről is ostromolják az acélművet, ami heves tűzharcokhoz vezetett a létesítményben.

„A parancsnokok búcsút vettek szeretteiktől, az ellátmányok fogynak és az oroszok közelednek, miközben a harcosok kivonásának lehetősége egyre valószínűtlenebbnek tűnik” – mondta Titarenko.

„Hűtés nélkül a halottak testét műanyag zsákokba csomagolták és rothadnak, de a védekezők továbbra is elkötelezettek abban, hogy megakadályozzák, hogy az orosz erők kezébe kerüljenek” – derül ki a helyszíni beszámolókból.

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓNK AZ ELMÚLT ÓRÁKRÓL:

  • Minden nőt, gyermeket és idős embert evakuáltak a Mariupolban található Azovsztal acélgyárból – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szombaton. A mariupoli humanitárius műveletek ezen szakasza véget ért – írta a tisztségviselő a Telegramon.
  • Az ukrán védelmi minisztérium állítása szerint egy Bayraktar TB2-es drónnal sikerült kilőniük egy Szerna osztályú partraszállóhajót. Az ukrán haderő korábban Neptun hajóelhárító rakétával elsüllyesztette az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva rakétacirkálót, és a hírek szerint a héten az Admiral Makarov fregattot is találat érte.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy görög származású azovi nácit vitt magával a görög parlamentben tartott beszédére, ahol emiatt elszabadult a pokol.

A nyitóképen egy tank halad keresztül az ostromlott Mariupol egyik utcáján. Fotó: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. május 08. 19:36
A SZANKCIÓ BUMERÁNG? a szankció bumeráng plusz jókora szemétség, ha nem körültekintően (hanem mindenféle okoktól függetlenül általánosan alkalmazzák, ez esetben "bűncselelkényhatáros" lépés, amely az alapvető nemzeti érdekeket és személyiségi jogokat sérti, mint például bizonyos vagyontárgyak jogtalan elkobzása, a nemzethez tartozó (bűntelen) polgárok jogainak lábbal tiprása. Minden szankciós lépés, minden esetben utólag is kivizsgálandó a felelősök felkutatás alapvető feladat. A szankció, mint büntetési forma a legelvetemültebb, legfelelőtlenebb "háborús eszköz", amely többnyire soha nem hozza meg a várt eredményt, gyakran fordul a szankciózó fél ellen. Jelen esetben az európai, Oroszország ellen meghozott szankciók azon túl, hogy meghozataluk felelőtlen és hosszasan vizsgálandó morális, jogi kérdéseket is felvet, Oroszország ellehetetlenítésének, meggyengítésének okán egy egész nép, az orosz nemzet elleni "háborús támadásnak" tekinthető,- a hosszabb távon jelentkező esetleges hanyatlást nem említve, mely következményként jelenhet meg. Erre egyetlen szervezet sem vindikálhat jogot. A szankciókat el kell törölni, nem kis részben éppen Európa megmentése érdekében!
Menhetten
2022. május 08. 15:53
Szijjártó és Orbán azt szajkózzák a népnek, hogy a világpiaci gáz árnak az ötödéért kapja a gázt Magyarország. Kiderült, néha a világpiaci ár olcsóbb cirka 10-30%-al. Szijjártó egy rossz általános gázszerződést kötött, akkor még baráti oroszokkal, 15 évre, amit persze titkosítottak. Érdekes, az előző 15 éves szerződés nem volt titkosítva! Mindenben az orosz félnek kedvez az Orbán kormány, igy Paks2-ben is. A Paksi projekt NEM volt megpályáztatva. Orbán döntött, politikai alapon. Durva kárt okoznak az országnak az oroszokkal történő egyoldalú szerződésekkel. Ezt persze a Fidesz szavazó vakon elfogadja... https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220508/durva-magyar-gazszamlak-jonnek-az-oroszok-felol-tenyleg-komoly-a-rezsicsokkentes-terhe-543497?fbclid=IwAR2CSkr70euNX2cf91EPMUqvpmtznaaVBKlZnxuVVDPQOwJYEIiN-T0UgYY
Akitlosz
2022. május 08. 13:09
"HÁBORÚ: A végső harc zajlik Mariupolban" Már megint?
Sany Xepi
2022. május 08. 11:50
Mariupol még Ukrajnában van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!