Megduplázza az ukránok katonai támogatását a brit kormány

2022. május 08. 09:04

Ez az ország legnagyobb mértékű katonai kiadása az iraki és afganisztáni háborúk óta.

2022. május 08. 09:04
null

Nagy-Britannia közölte, hogy további 1,3 milliárd font (1,60 milliárd dollár) katonai támogatást és segélyt fog nyújtani Ukrajnának, amely ígéretet a G7 csoport vezetőinek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel vasárnapra tervezett videohívása előtt jelentette be – adta hírül a Reuters.

Mint ismert,

a brit kormány eddig páncéltörő rakétákat, légvédelmi rendszereket és más fegyvereket küldött Ukrajnának,

az új ígéretben pedig csaknem megduplázza az Ukrajnába irányuló korábbi katonai támogatások mértékét. A kormány szerint pedig arányaiban ez a legnagyobb mértékű katonai kiadás az iraki és afganisztáni háborúk óta, bár a számítás részleteit nem közölte.

Vészhelyzetekre félretett tartalékból fedezik a többletkiadásokat

Nagy-Britannia közölte, hogy az Ukrajnára fordított többletkiadások a kormány által vészhelyzetekre félretett tartalékból származnak. Miközben Nagy-Britannia jelentős katonai segélyt nyújt, eddig viszonylag keveset fogadott be az országukból elmenekült több mint 5 millió ukrán közül. A brit kormány szombaton közölte, hogy eddig több mint 86 ezer vízumot adott ki ukránoknak, akik közül mintegy 27 ezren már elérték Nagy-Britanniát.

– mondta Johnson a nyilatkozatában. A G7-országok – Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok – vezetői vasárnap tartják virtuális találkozójukat Zelenszkijjel, egy nappal az oroszországi győzelem napja előtt, amelyen Vlagyimir Putyin kijelölheti a konfliktus további irányát – olvasható a hírportálon.

Nyitóképen Boris Johnson, brit miniszterelnök. Fotó: DANIEL LEAL / POOL / AFP

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2022. május 08. 20:59
Putyin vélhetőleg nem tervezte a frontot, vagy katonai beavatkozást más országok felé irányítani, de ti gondoskodtok róla, hogy ez másképp legyen
Tarpibp
2022. május 08. 19:50
A bidé megmondta kitartanak az utolsó ukrán haláláig is.
Dezsőke
2022. május 08. 19:41
A SZANKCIÓ BUMERÁNG? a szankció bumeráng plusz jókora szemétség, ha nem körültekintően (hanem mindenféle okoktól függetlenül általánosan alkalmazzák, ez esetben "bűncselelkényhatáros" lépés, amely az alapvető nemzeti érdekeket és személyiségi jogokat sérti, mint például bizonyos vagyontárgyak jogtalan elkobzása, a nemzethez tartozó (bűntelen) polgárok jogainak lábbal tiprása. Minden szankciós lépés, minden esetben utólag is kivizsgálandó a felelősök felkutatás alapvető feladat. A szankció, mint büntetési forma a legelvetemültebb, legfelelőtlenebb "háborús eszköz", amely többnyire soha nem hozza meg a várt eredményt, gyakran fordul a szankciózó fél ellen. Jelen esetben az európai, Oroszország ellen meghozott szankciók azon túl, hogy meghozataluk felelőtlen és hosszasan vizsgálandó morális, jogi kérdéseket is felvet, Oroszország ellehetetlenítésének, meggyengítésének okán egy egész nép, az orosz nemzet elleni "háborús támadásnak" tekinthető,- a hosszabb távon jelentkező esetleges hanyatlást nem említve, mely következményként jelenhet meg. Erre egyetlen szervezet sem vindikálhat jogot. A szankciókat el kell törölni, nem kis részben éppen Európa megmentése érdekében!
pitypang1125
2022. május 08. 14:18
Akkor fognak a nyugati államok pofára esni, mikor a saját fegyvereiket fogják ellenük fordítani
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!