Megosztott támogatás – dönt a parlament a finn NATO-csatlakozásról, a svédeknek még várniuk kell

2023. március 27. 9:00
Magyarország kezdetektől fogva pozitívan viszonyult a két ország csatlakozásához – szögezi le a kormányzati indoklás. Csakhogy akadt egy kis „bökkenő”.

***

A Finn Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről – hivatalosan így hívják azt a parlamenti indítványt, amit ma, azaz hétfőn várhatóan elfogad a magyar Országgyűlés. Legalábbis a hatályos napirend szerint ez várható. Ezzel pedig

hazánk hivatalosan is hozzájárul ahhoz, hogy Finnország csatlakozzon a NATO-hoz.

Korábban a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté jelezte, a képviselőcsoport részéről elhárultak az akadályok és aggályok a lépés támogatása elől, majd Törökország is bejelentette teljes támogatását.

A svédek azonban még várni kényszerülnek, elsősorban Ankara miatt. Erdogan török elnök ugyanis minapi tájékoztatóján megerősítette, Svédország NATO-csatlakozását illetően „negatív a megítélése”, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. Finnország esetében ilyen dolgok nincsenek – jegyezte meg.

Döntött a Fidesz Finnország NATO-csatlakozása ügyében

 

Svédország ügyében a Fidesz képviselőcsoportja is csak később dönt. „Semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon” – írta Kocsis Máté.

A hétvégén a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a kérdésről. Mint fogalmazott, várják a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, mivel

az a cél, hogy „minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz”.

Orbán Balázs elmondta, „a helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő”. A magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot – mondta. 

Jelezte: nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében. A magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival – jegyezte meg.    

Kitért arra is, Finnország esetében egy „különleges történelmi barátságról és szövetségről” van szó, „úgy tűnik a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn”, de Svédország esetében nem ez a helyzet.

Népszavazás helyett közvéleménykutatás

A finn csatlakozást elismerő törvényjavaslat indoklása szerint Finnország és Svédország a NATO elkötelezett partnereinek számítanak, 1994 óta vesznek részt a Szövetség békepartnerségi programjában, illetve aktív szerepet vállaltak és vállalnak NATO vezetésű múltbeli és jelenlegi béketámogató műveletekben, mint például Afganisztánban, vagy jelenleg Koszovóban és Irakban. A NATO-val a legszorosabb műveleti együttműködést folytató Georgia, Jordánia, Ausztrália és Ukrajna mellett a két skandináv ország részese a partnerségi interoperabilitási kezdeményezésnek (Enhanced Opportunities Partners, EOP). A Szövetség és Finnország, illetve Svédország közti partnerségi kapcsolatok keretében az utóbbi felek együtt részt szoktak venni a NATO által kétévente megrendezésre kerülő, norvég vezetésű Cold Response hadgyakorlaton.

A javaslat felidézi: a két semleges észak-európai országban az ukrajnai konfliktus kezdetét követően élénk belpolitikai vita alakult ki a Szövetséghez való csatlakozással kapcsolatosan. Közvélemény-kutatások szerint többségbe kerültek a csatlakozást támogatók a svéd és finn társadalomban, illetve mindkét ország biztonságpolitikai felülvizsgálatot folytatott le.

A semleges Finnország technikailag készen áll a NATO-tagságra – állapítja meg a beterjesztőként Semjén Zsolt, előadóként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által jegyzett indítvány.

Népszavazást azért nem tartanak, mert a „közvéleménykutatások alapján egyértelmű a finn lakosság támogatása”.

A magyar kormány értékelése szerint a NATO-csatlakozásra ösztönözte Finnországot az is, hogy az EU védelmi dimenziója nem elégséges, és az uniós védelmi garanciák nem adottak.

Finnországban külügyi elemzés is készült a tagság előnyeiről és hátrányairól biztonságpolitikai fehér könyv formájában, amit benyújtottak a parlamentnek és már tavaly májusban szavaztak annak tartalmáról. Ezt követően foglalt állást a köztársasági elnök és a finn kormány a NATO-csatlakozási kérelem benyújtásáról.

Megromlott a viszony Ankarával, Erdogant „lógattak” Stockholmban

A javaslat kitér arra is: Finnország folyamatosan konzultál svéd partnerével is, a NATO-csatlakozást Svédországgal együtt kívánják lefolytatni, ezért 2022. május 18-án Finnország és Svédország egyszerre nyújtotta be hivatalos kérelmét Jens Stoltenberg főtitkárnak. A török aggályok miatt megrekedt csatlakozási folyamat megoldására háromoldalú török-svéd-finn tárgyalások indultak, amelynek eredményeként a madridi NATO-csúcstalálkozón a felek háromoldalú memorandumot írtak alá, aminek értelmében Ankara támogatja a két ország felvételét az Észak-atlanti Szövetségbe.

Csakhogy azt követően megromlott a viszony Stockholm és Ankara között, leginkább azért, mert a svéd hatóságok januárban engedélyeztek egy, a stockholmi török nagykövetség közelében tervezett tüntetést, amelyen a muszlimok szent könyvét, a Koránt tervezték elégetni. Sőt, előzőleg kurd tüntetők egy Recep Tayyip Erdogant jelképező bábút lógattak fel.

A kormány szerint Magyarország kezdetektől fogva pozitívan viszonyult a két ország csatlakozásához,

azzal a feltétellel, hogy „Törökország vonatkozó érzékenységeit teljességgel figyelembe kell venni. Miután a kérdéses ügyekben megállapodás született Törökország és Svédország, illetve Finnország között, ezért a kialakult konszenzust hazánk is támogatta” – utal a magyar parlament előtt lévő javaslat a tavalyi megegyezésre.

Kocsis Máté: Orbán Viktor arra kérte a Fidesz-frakciót, hogy támogassa a finn és svéd NATO-csatlakozást

 

Bár a kormányzati támogatás valóban szilárdnak tűnt, a Fidesz-frakció kihelyezett ülésén a hivatalos tájékoztatás szerint vita bontakozott ki a támogatásról, erre utalt nyilatkozatában Orbán Balázs is. Ezért parlamenti delegáció utazott a két országba, eloszlatni az aggályokat. A svéd csatlakozásról való szavazásnak egyelőre nincs időpontja.

***

A nyitóképen Orbán Viktor Stoltenberggel, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tévedsz, a magyar állapotok hazug bírálatában tobzódó Svédország, pénze, ereje tudatában is rá kell ébredjen, ha a magyar k"iváló" ellenzéknek hisznek, nem saját tapasztalatoknak, még egy kicsi és szegény ország kormánya is fellázadhat az igazságtalan rágalmakon.

Ez a kormány 4., kétharmados kormányzati ciklusát tölti és lehet, h. nincs még vége. Az ellenzék kormányzásának emlékei normálisan gondolkodók számára rémálmok.

Nehéz ügy. Aki az ellenoldalban hisz, az megtéríthetetlen, többnyire. Hallottam már kedves, az életben kiemelkedően teljesítő rokonomtól, h. Gyurcsányék azért kormányoztak rosszul, mert a Fidesz nem hagyta kibontakozni őket. Nyolc hosszú évig. Szeretem őket, és nem is igazán vagyok egy térítő alkat, de mintha nem is hallottak volna, tőlem legfeljebb egyszer-egyszer nagyon szelíden, az elkótyavetyélt nemzeti vagyon elemekről, az 50 éves évfordulón a "jogállami" megtorlásról, a veretes öszödi beszédről, stb..

Volt nagyvállalati gazdasági igazgató rokonomnak egyszer sokalltam az államadósságot, igen határozottan vágta rá, h. ez egészen egyszerűen NEM számít tehernek.

Nem mintha a Fidesz kifogásolhatatlan lenne, de más a szint.

ha akarnak aham..

te is belepnel ha megtudnad hogy akarsz :)

miota ellenseg Oroszorszag ?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés