Az eddig ismertnél is több dollár érkezett a baloldalhoz, és nem csak mikroadományozóktól – derül ki a titkosítás alól feloldott jelentésből

2023. január 25. 9:55
A Nemzeti Információs Központ tájékoztatásából kiderült az is, hogy Amerikán kívül Svájcból is kapott közel 1 milliárd forint támogatást az Ezalényeg nevű propagandaoldal.

Január közepén új lendületet kapott a 2022 őszén kirobbant baloldali kampányfinanszírozási botrány ügye. Múlt hét pénteken Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kezdeményezte a vonatkozó nemzetbiztonsági jelentés titkosításának feloldását.

A magyar választások befolyásolására több pénz érkezett külföldről, és egyre inkább tisztul a kép a hazai baloldali és liberális szereplőket illetően is” – írta Kocsis, hozzátéve, hogy reméli, „hamarosan mindenki számára elérhető lesz a jelentés, hiszen az ország szuverenitását durván sértő, példátlan akcióról van szó, amelyről minden magyarnak joga van tudni.

Ismert: Márki-Zay Péter először augusztusban, egy Magyar Hang-podcastban beszélt arról, hogy Amerikából finanszírozták a baloldal választási kampányát. Először még csak százmilliókról volt szó, de novemberre kiderült:

mintegy 3 milliárd forintnyi amerikai dollár érkezett a Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy-n keresztül.

Ezt tudjuk az év kampányfinanszírozási botrányáról

A nyár végén, amikor Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjának vendége volt és büszkén beszélt arról, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kampányelszámolása mennyire részletes és korrekt, még nem gondolta volna, hogy az ősz talán legnagyobb politikai botránylavináját indítja el. A baloldal miniszterelnök-jelöltje ugyanis beismerte, hogy még júniusban is érkezett több száz millió forintos támogatás Amerikából.

Márki-Zayék végig arról beszéltek, hogy nem a parlamenti választás kampányára, hanem a politikai kultúraváltásra gyűlt össze ez a jelentős összeg a magyar állampolgársággal rendelkező mikroadományozóktól, Rákay Philip november végén egy videós posztban cáfolta mindezt. A médiaszakember bizonyítékai szerint Korányiék egyértelműen az országgyűlési voksolásra hivatkozva kérték a dollárokat – csatatérállamként állították be Magyarországot és sorsdöntőnek minősítették az áprilisi választásokat –, s mindössze tizenegy adományozás történt, a donoroktól pedig nem kértek az állampolgárságukra vonatkozó igazolást. Az AfD vezetője ezt követően is azt állította, többezres nagyságrendű támogató állt a szervezet mögé. „A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről” – nyilatkozta.

Ilyen előzmények után oldották fel a Nemzeti Információs Központ titkosított tájékoztatását. A dokumentum pár órája vált elérhetővé az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának honlapján.

A jelentésből kiderül: a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál.

A végösszeg eszerint 3 milliárd 174 millió forint.

Ennek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma kapta meg. 

Márki-Zay kikotyogta, hogy a jászberényi választási kampányra is megy amerikai pénz

Márki-Zaynak az Egyenes beszédben elhangzott szavait a Magyar Nemzet szúrta ki. Cikkükben felidézték, hogy a volt baloldali miniszterelnök-jelölt a műsorban a január 15-én esedékes jászberényi időközi önkormányzati választással kapcsolatban az eddigi polgármester, Budai Lóránt és egy helyi egyesület támogatására szólította fel a híveit.

A másik újdonság, ami kiderül a jelentésből, hogy az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője,  az Oraculum 2020 Kft.az Action for Democracy által utalt 1 milliárd 82 millió forint mellett egy másik forrásból is is kapott hasonló nagyságrendű összeget, 887 millió forintot. Az adományozó egy svájci alapítvány volt, amely öt részletben küldött támogatást – egyelőre azt nem tudni, hogy miből és honnan. 

Az utalások 2021 szeptembere és 2022 feruárja között, tehát az előválasztás és a választási kampány idején valósultak meg.

A jelentés továbbá megkérdőjelezi, hogy valóban a diaszpórában élő magyarság adományait utalta volna tovább az AfD, ahogy azt Korányiék állítják. Az AfD bejegyzési dokumentációját ugyanis csak 2022 március 9-én nyújtotta be Korányi Dávid és Christopher Maroshegyi az illetékes New York-i hivatalnál:

tehát úgy kezdeményeztek többszázmilliós utalásokat, hogy hivatalosan még nem is létezett a szervezetük.

A bejegyzési dokumentáció során Korányiék jelezték, hogy nagyösszegű ( 25 ezer dollár feletti) utalások is érkezni fognak a számlájukra, ami – az időközben ismertté vált alacsony adományozószám miatt – megkérdőjelezi, hogy az AfD mikroadományozókra építette volna pénzügyi forrásait – írják.

Hozzáteszik: megállapítható az is, hogy az AfD mögött az amerikia Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolható személyek állnak. A nyilvántartásba vételnél eljáró ügyvédi iroda is deklaráltan ezek közé tartozik, olvasható a dokumentumban.

Nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kidobott pénz volt. Ahogy a most is csordogáló kis pénzek is.

Ha benne lett volna, lenne bármi terhelő, mér nem lenne a helyén. Úgyis minden kiszivárog, ezt a ziccert nem adná meg senki az ellenzéknek.

Lacika! A saját szuverenitásodat te határozod meg, te véded meg? Vagy másokat kérdezel meg, lehetsz-e szuverén, és felléphetsz-e saját érdekedben?

MI a problémád? Ha külföldről, idegen pénzből támadják a kormányt, támogatják az ellenzéket, táplálják a hazug sajtót, a korrupt EP-t, az ilyen-olyan, ellenünk dolgozó NGO-kat, akkor a kormány hazai pénzből nem finanszírozhatja az erre adott választ?

Tehát: Sorosék utaltak egy csomó pénzt a hazai balliberális szervezeteknek/pártoknak, akik azt átfolyatták Korányinak és Bajnainak. Summa summarum Bajnaiék lenyúlták Sorost. Ballib belügy, mi közünk hozzá?

Szerinted mennyibe kerül az ellenünk folytatott kommunikációs háború, és ki fizeti? Ki fizeti a példák alapján bármire megvásárolható EP képviselőket, és csatolt részeiket?

Folytasd, engem szórakoztatsz vele.

Tehát a "kézivezérelt" és "fideszes" ügyészség arra akarja rávenni a fideszes államtitkárt, hogy más fideszes politikusról "pofázzon valamit".
Szerintem újra át kellene gondolnotok.

Nem hazudok, valóban jól szórakozok az ideírt őrjöngéseiden.

Teljesen igaz. Orbán Viktor nem volt jó befektetés Sorosnak. Szerintem kevés olyan dolog van Gyuri bácsi múltjában, amit annyira bánna, mint hogy anno Viktornak biztosította a nyelvtanulás, nemzetközi kapcsolatépítés lehetőségét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés