Márki-Zay, Karácsony munkatársa és a rejtélyes amerikai kampánytámogatások

2022. augusztus 29. 18:00

Az amerikai szál láthatóan erős az ellenzék kormányfő-jelöltjénél, már két évvel ezelőtt is a tengeren túlról kért segítséget az Orbán-kormány megdöntéséhez. MZP legutóbb egy interjúban szólta el magát, de korábban sem adott magyarázatot egyes kampányfinanszírozási kérdésekre.

2022. augusztus 29. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Lépten-nyomon derülnek ki újabb furcsaságok Márki-Zay Péter kampány-támogatásairól.

A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje legutóbb a Magyar Hang egyik podcast műsorában szólta el magát, amikor arról beszélt, hogy nemsokára nyilvánosságra hozza a 42 ezer sorból álló, soha nem látott részletességű elszámolást a kampányról, de még júniusban is

érkezett többszáz millió forintos támogatás Amerikából,

amit rögzíteni és elszámolni kellett. MZP szerint lehetséges, a végén már maradék is lesz.

Mint kiderült, az összeget a demokrácia védelmére felesküdött Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át a Mindenki Magyarországa Mozgalom bankszámlájára. Márki-Zay azt is elismerte, hogy ettől a szervezettől már korábban is kaptak három-négy nagyobb tételt. A februárban létrehozott amerikai szervezet ügyvezető igazgatója egyébként Bajnai Gordon korábbi főtanácsadója, Korányi Dávid, aki már egy jó ideje aktívan kiveszi a részét a honi baloldal nemzetközi kapcsolatainak alakításából. Nem mellesleg Karácsony Gergely egyik szoros munkatársa az elmúlt években. A Magyar Nemzetnek Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta,

az eset jogi aggályokat is felvet, mert pártot külföldről nem lehet finanszírozni.

Hozzátette, Márki-Zayék visszaéltek a joggal, amikor egy egyesület számlájára kapták külföldről a pénzt. Hiszen az összeget vélhetően a választási kampányra költötték. 

Az amerikai szál már többször felbukkant Márki-Zay támogatása körül, ami nem kizárható módon a hódmezővásárhelyi polgármester ott megalapozott kapcsolataira vezethetők vissza. A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje ugyanis a kétezres évek elején öt évig élt családjával Kanadában majd az Egyesült Államokban, mielőtt 2009-ben hazatért volna szülővárosába.

A titokzatos látogatás 

A tengerentúli kapcsolatok ápolásában nagy segítséget nyújtott neki a korábban független országgyűlési képviselő Kész Zoltán, aki 2018-ban egyik alapítója lett a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. Kész 2000-2001 között Fulbright-ösztöndíjasként amerikai történelmet tanított Kaliforniában, 2006-ban pedig ösztöndíjasként hat hónapig pedagógiát tanult Buffalóban.

Talán nem véletlen, hogy Márki-Zay őt vitte magával 2019-ben, amikor az USA-ba látogatott. Az MMM vezérei azzal  büszkélkedtek, hogy Washingtonban az amerikai kormány külügyi képviselőivel találkoztak, részt vettek a Soros György által is támogatott German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén, és találkoztak a Magyarországot szintén előszeretettel kritizáló Helsinki Bizottság képviselőivel. Márki-Zay egy nyilatkozatában azt is elismerte:

arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok segítse az ellenzék munkáját.

Később kiderült, hogy az érintettek kissé eltúlozták a látogatás jelentőségét, arra mindenesetre nem válaszoltak sem a Mandinernek, sem más médiumoknak, hogy kötöttek-e bármilyen anyagi-jellegű megállapodást és ha igen, az miről szólt.

Márki-Zay kampánykötései körül egyébként is voltak kérdőjelek, februárban írtunk például arról, hogy a kormányfő-jelölt már csaknem 50 millió forintot költött Facebook-hirdetésekre, csakhogy vagyonnyilatkozata alapján nem világos, hogy ezt miből finanszírozta.

Bajnaiék a háttérben

„Nem tudtam, de nagyon örülök nekik, hogy ők fizették az ebédünket” – válaszolta Márki-Zay Péter márciusban a Mediaworks–Hírcentrum kérdésére, mikor kiderült, hogy Bajnai Gordon egykori miniszterelnök és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám cége, a DatAdat fizethette az egyik éttermi számláját. Legalábbis a sajtóhírek szerint.

Márki-Zay korábban is elismerte, hogy

Bajnai Gordonék cége segítette a kampányát,

de tudomása szerint a cég dolgozott a DK-nak és Karácsony Gergelyéknek is. Ebben aligha tévedett.

A kormánypártok is válaszokat vártak ezek után a miniszterelnök jelölttől, egyebek mellett arra, pontosan mennyi pénzt kapott külföldi forrásokból a kampányára, milyen munkákkal bízta meg a DatAdatot, és mennyit fizetett érte?

Meglepő módon a kampány finanszírozás átláthatatlansága az említett Kész Zoltánnál is kiverte a biztosítékot, aki májusban nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán, számon kérve a tételes elszámolást.

Kész ettől azt várta, hogy „fillérre pontosan megtudjuk, hogy mire költötte el az MMM a támogatók pénzét, illetve kiderül a nyilvánosság számára az is egyértelműen, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz.”

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. augusztus 29. 22:02
Ez vastagon nemuetbiztonsági kérdés! Gyurcsány nem hülyeségből készül. Mrgérkezett az új nagykövet, Soros feljebb kapcsolja az NGO-it, Langley pedig gyártja a hangulatot...a lé folyik a tengerentúlról ezekhez a haszontalan árulókhoz! Nekünk is készülni kell!
Magyarvagyoknemturista
2022. augusztus 29. 21:12
Kitiltani a közéletből a moslékos kommunista görényeket!
LancelotDuLac
2022. augusztus 29. 20:37
Egy biztos: ez az MZP egy krónikusan hazudozó korrupt ganéláda!
Lajoss
2022. augusztus 29. 19:09
Mennyivel egyszerűbb volt a költségvetést kontroll nélkül használnia a fidesznek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!