Amerikai pénzek a baloldalon: az ellenzék csak magyarázkodik, olykor hülyének tettetik magukat

2022. november 29. 12:00

Rákay Philip és Bohár Dániel videós posztokkal bizonyítják, hogy Márki-Zayék nem mondanak igazat az amerikai támogatásokról.

2022. november 29. 12:00
null

Egyre megdöbbentőbb és érdekesebb információk látnak napvilágot az ellenzék amerikai pénzügyi támogatásáról. Márki-Zay Péter a mai napig tagadja, hogy a baloldali pártok választási kampányára ment a pénzt. A volt miniszterelnök-jelölt állítja, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta a dollárokat több ezer, több tízezer embertől, a támogatással pedig a politikai kultúraváltást segíti elő a szervezete.

Csak tizenegy adományozás történt

Rákay Philip azonban a napokban a Facebook-oldalán egy videós posztban rántotta le a leplet a „dollárbaloldal üzelmeiről”. A médiaszakember bemutatott egy képernyőmentést, amely szerint nem igaz, hogy az amerikai pénzek nem kampányra, hanem kultúraváltásra érkeztek, ahogy az sem, hogy csak magyar útlevéllel lehetett adakozni, továbbá az sem felel meg a valóságnak, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze a pénzt.

A pénzgyűjtést végző Action for Democracy (AfD) honlapjának március 24-i mentése ugyan még teljesen más oldalra mutat, mint a mostani – állítja Rákay –, viszont az adománygyűjtő felület megmaradt. Az AfD vezetője, Korányi Dávid és csapata a választások miatt szervezhették meg az adománygyűjtő akciót, hiszen annak leírásában – az amerikai terminológiát átvéve – csatatérállamként állítják be Magyarországot és sorsdöntőnek minősítették az áprilisi választásokat. Kiderült az is, hogy bár több mint hárommilliárd forintnyi adományról van szó, a honlapon lévő számláló szerint azonban csak tizenegy adományozás történt, tehát szó nincs arról, hogy többezer ember dobta össze a pénz centenként. Ráadásul nemcsak magyar állampolgárok adhattak támogatást, hiszen az internetes felületen 

nem kértek állampolgárságra vonatkozó igazolást. 

Korányi Dávid, Bajnai Gordon volt miniszterelnöki tanácsadója azzal védekezett, hogy „autoriter vezetők elleni fellépés és a demokrácia leépítése elleni küzdelem nem pártpolitikai kampány, sem az amerikai, sem a magyar szabályok szerint”„Mi azt sosem állítottuk, hogy ne Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel” – írta a videóval kapcsolatban az AfD vezetője, aki szerint január óta „többezres nagyságrendű” támogató állt mögéjük. „A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről” – állítja Korányi. 

Hét bejegyzés volt csupán

A Telexnek pedig azt is elmondta, az AfD honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint magyartavasz.hu nevű nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt. S kijelentette, közvetlenül is értek el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül, többen pedig a banki átutalást választották. Így szerinte nem igaz, hogy csak tizenegy ember adta össze a hárommilliárd forintot. 

Azzal kapcsolatban, hogy a még ma is elérhető oldalon – ezt Rákay is bemutatta a videóban – nem kellett megadni útlevélszámot Korányi azt nyilatkozta a lapnak, az útlevélszámot kérő donációs oldal a régi, április óta már nem elérhető honlapon működött, de

azt ígérte, előkeresik a tavaszi verziót.

Egyébként pedig – fogalmazott – „nincs olyan törvényi előírás, amely alapján ellenőrizniük kellene a támogatók állampolgárságát. Ez csak egy extra gesztus volt a részükről, hogy megelőzzék a támadásokat, ami „»hiú ábrándnak bizonyult«”

Az ügyben aktivizálta magát Deák Dániel is, aki utánajárt a Korányi által említett magyartavasz.hu nevű weboldalnak. A Megafon munkatársa a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a weboldalt ugyan törölték, de az internet archív mentéseiből kiderül, hogy a honlapon sehol nincs adományozási lehetőség. A politikai elemző Korányi azon állítását is ellenőrizte, hogy AfD „direktben ért el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül”. Viszont a szervezet Facebook-oldaláról egyértelműen kitűnik, hogy mindössze hét bejegyzésük született indulásuk óta, és egyik sem adománygyűjtő jellegű.

Egy kis abszurd

Az egyre szövevényesebb sztori azonban időnként szürreális fordulatokat is vesz. Bohár Dániel ugyanis megpróbálta megtudni a Momentum egyik parlamenti képviselőjétől, hogy miként vélekedik arról az ellentmondásról, miszerint Márki-Zay szerint több tízezren adták össze a pénzt, viszont valójában csak tizenegy adományozó volt. „Mi a kérdés?” – reagált Lőcsei Lajos. „Mi az ellentmondás? Ki az a tizenegy ember?” – értetlenkedett, amikor a riporter megismételte a kérdését, de nehéz eldönteni, hogy a politikus magából csinált bohócot vagy az újságírót próbálta provokálni. Bohár azt írta a Facebook-oldalán, „Ahogy a teljes baloldal, úgy a Momentum is teljesen lükének nézi a magyarokat. Lőcsei Lajos úgy csinál, mintha nem is tudna az amerikai pénzekről”.

Nyitókép: Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral a Capitolium előtt 2009-ben (MTI/Beliczay László)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Troppauer Alfréd
2022. november 29. 19:11
Nem tettetik. Ennyire hülyék. Emiatt mindenki mást is hülyének néznek.
theseur
2022. november 29. 13:57
Ezt kikérem magamnak! Ők nem tettetik magukat hülyének, mert azok.
Coupdetat
2022. november 29. 13:27
Czeglédivel mi van , Kecskebaszók? Csak tereltetni akarnak veletek, mert a cigány gazdátok szerint is kutyák vagytok ... Kecskebaszók !
Namond
2022. november 29. 13:26
Engem, nem érdekel a hülyeségek habosítása. Na esetleg egy Orbán interjú e tárgyban. Kizárólag az ötletgazdák, felbújtók és elkövetők törvény előtti felelősségre vonása érdekel. Például, mikor kérik Korányi kiadatását kihallgatása érdekében? Na meg esetleg egy vagy kettő jogi törvény elemzés, például Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásztól és a Jogtudományi Intézettől, hogy hol is vannak kiskapuk a pártok és civilek finanszírozási szabályain és hogy lehet a kétféle tevékenységet határozottan elkülöníteni. Bár valamelyik bennfentes NOS propagandista tájékoztathatná a közönséget a Városháza körül settenkedő ingatlan cápák és a Gajda-Kránitz-Lakner trió elleni vádemelés állásáról is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!