Lekerülhet a boltok polcairól az ország szeretett tejterméke: akár búcsút is mondhatunk a „tejfölnek”

2025. november 10. 22:14

A módosítás életbe lépése után a gyártók és forgalmazók egyéves türelmi időt kapnának a szabályoknak való megfeleléshez.

2025. november 10. 22:14
null

Az Agrárminisztérium módosítani szeretné a Magyar Élelmiszerkönyv tejfölre vonatkozó előírásait – derül ki abból a tervezetből, amelyet hétfőn társadalmi vitára bocsátottak a kormány hivatalos oldalán.

A tervezet szerint a tejfölnek élő, megfelelő mennyiségű tejsavó-baktériumot kell tartalmaznia, és az utóhőkezelésen átesett termékeket ezentúl nem lehetne tejfölnek nevezni. 

Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:

Nincs több titok: ha ezt bevallanák Magyar Péterék, biztosan elbuknának a választásokon

Nincs több titok: ha ezt bevallanák Magyar Péterék, biztosan elbuknának a választásokon
Tovább a cikkhezchevron

Ezeket csak „utóhőkezelt savanyú tejszínkészítmény” megnevezéssel lehetne forgalmazni. 

A módosítás életbe lépése után a gyártók és forgalmazók egyéves türelmi időt kapnának a szabályoknak való megfeleléshez.

Ezt is ajánljuk a témában

A tervezetről 15 napig lehet véleményt nyilvánítani a kormány weboldalán, a végleges döntés pedig csak ezt követően születhet meg.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

***

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shanya
2025. november 11. 16:27
Hát ami igaz az igaz, aki valamikor evett házi tejfölt, annak ez érthető!
Válasz erre
0
0
nempolitizalok-0
2025. november 11. 16:23 Szerkesztve
Azt hogy tudják megcsinálni, hogy az egyik vidéki városunk főterén a tejautomatából 300 Ft/l-ért pasztőrözött tehéntejet kapsz, nem pedig valami felhígított szart 460 Ft-ért? (vagy többért) A Spar tej ízre szinte, már olyan, mintha vízet innál.
Válasz erre
0
1
Obsitos Technikus
2025. november 11. 13:53 Szerkesztve
"A nagyüzemi tejföl előállítása ugyanis gyökeresen különbözik a tradicionális (házi vagy kisüzemi) módszertől. Először a friss tejből, a fölözőgéppel szeparált tejszínt a kívánt zsírtartalmúra beállítják. 75 Celsius fokra melegítik, majd 100-160 bar nyomáson homogenizálják (azaz a zsírszemcséket olyan kicsi részekre bontják, hogy ne tudjanak összetapadni, s az anyag tetején összegyűlni). 100 fok körüli hőmérsékleten hőkezelik, majd 24-28 fokra hűtik. A lehűlt anyagot vajkultúrával oltják, ezután vagy rögtön poharakba töltik, és meghatározott érlelési idő leteltével kerül a forgalomba, vagy csomagolás előtt tankban, 4,6 pH eléréséig alvasztják." Ezt hívják tejfölnek, ez nem esik át utólagos hőkezelésen. Megfelelően csomagolva és tárolva egyébként ez is eláll akár két-három hétig is, legfeljebb savanykásabb lesz.
Válasz erre
0
0
Csányi Gyuri
2025. november 11. 13:25
Nem lehetne a neve egyszerűen tejfölpótló?
Válasz erre
0
0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!