Felmérés: A magyarok döntő többsége egyetért a mobiltelefon-használat iskolai korlátozásával (VIDEÓ)

2024. szeptember 15. 09:22

Fűrész Tünde szerint a szülők részéről is nagyobb tudatosságra lenne szükség az okoseszközök használata terén.

2024. szeptember 15. 09:22

Nyitókép illusztráció. Fotó: ANP MAG / ANP via AFP

Felmérés készült a gyermekek, fiatalok mobilhasználati szokásairól, amely részben segíti annak megértését, hogy mi vezetett az iskolákban nemrég bevezetett okoseszközök használati tilalmához – vezette fel a témát az ATV műsorvezetője, majd Fűrész Tündéhez, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnökéhez fordult, aki részletesebben ismertette a kutatást.

„Már hosszú évek óta foglalkozunk a Kopp Mária Intézetnél a lelki egészség témakörével, épp Kopp Mária nyomdokain, aki a lelki egészség kutatásának legnagyobb magyar szakértője volt. Volt már nagyobb felmérésünk a teljes lakosság körében 2021-ben, és azt láttuk, 

összességében javult a magyarok lelkiállapota, (...) a fiatal korosztályé ugyanakkor romlott.

Ez mindenképp intő jel; a fiatalokra hangsúlyosan oda kell figyelni” – jelezte az Intézet elnöke.

Fűrész Tünde azzal folytatta, hogy 2024 tavaszán készítettek egy reprezentatív felmérést a magyar lakosság körében: arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek miként fogadnák, ha a közoktatási intézményekben korlátoznák a mobiltelefonok és az okoseszközök használatát.

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 96 százaléka alsó tagozatban mindenképp támogatná ezt az intézkedést,

ez az érték a felső tagozatosok esetében 89 százalék volt. Azzal pedig 73 százalék értett egyet, hogy a korlátozás a középiskolákra is vonatkozzon – ismertette a KINCS elnöke. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő elárulta, hogy telt az első „telefonmentes” hét az iskolákban

„Minden megoldás jobb annál, mintha a gyerekeknél maradna a telefon” – véli a telefonhasználat iskolai korlátozásáról Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője, akit az eddigi tapasztalatokról, a már bevált, jó gyakorlatokról és a várható hatásokról kérdeztünk. Összeállításunk.

A túlzott telefonhasználat magában rejti a függőség veszélyét

A műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy a szülők mennyire nevelik tudatosan gyermekeiket az iskolai évek előtt a digitális eszközök vonatkozásában, illetve hogy mennyire lesz függő egy gyermek különböző applikációk és platformok használatától. Fűrész Tünde erre azt felelte, hogy azok a szülők, akiknek van 18 év alatti gyermeke, nagyobb arányban látják be, hogy bár sok előnye van az okoseszközök használatának, komoly hátrányai is vannak, mint például a társas kapcsolatok romlása, az elmagányosodás.

A szakértő idézte az OECD nemzetközi felmérését (ők készítik a PISA-jelentéseket is – szerk.), amelyből kiderült, hogy amikor a gyerekek szabadidős célra, az iskolán belül használják a telefonjaikat, 

az elvonja a figyelmüket a tanulástól, függőséget okoz bennük, illetve szorongóvá válnak, ha nincs a közelükben a készülékük.

„Mikor viszont oktatási célokra kell használni az okoseszközöket, az még javíthatja is az iskolai teljesítményt” – hívta fel a figyelmet a KINCS elnöke. 

Valamivel később Fűrész Tünde azt is megjegyezte, hogy a szülők részéről is több tudatosságra lenne szükség. „Bár a szülők 80 százaléka mondta azt, hogy különféle veszélyek leselkednek a gyermekére az okostelefon használat során, mégis csak 

minden második szülő számol be arról, hogy igénybe vesz valamiféle digitális gyermekvédelmi alkalmazást” 

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2024. szeptember 16. 04:05
Ha már itt tartunk egyáltalán minek viszik az iskolába?
masikhozzaszolo
2024. szeptember 15. 18:19
Erdei iskolában megy az oktatás. Gyerekek, van e az üzekedési időn kívül is szarvasbőgési időszak? Hogyne, tanárnéni. Mindig, mikor elveszik tőle a telefont!
Burg_kastL71-C
2024. szeptember 15. 12:54
Na és mi van az igazgató urunkkal, nem hallani róla, visszavonult a libernyák mecsetjébe a jobboldal ellen világpolgárokat nevelni ? Talán meghallotta az Európa szerte megszólalt vészcsengő hangját az elefántcsont tornyában.
iphone-13
2024. szeptember 15. 12:50
EZ EGY NAGYON JÓ DÖNTÉS
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!