Gyakorlatilag kiírta magát a politikából magyar baloldal

2024. szeptember 16. 05:44

Magyar Péter kannibalizálta a baloldali pártok szavazótáborát, nem csak Gyurcsány Ferenc fejében fordult meg, hogy milyen kár, hogy már kiment a párbaj a divatból.

2024. szeptember 16. 05:44
null
Almási B. Csaba

Nyitókép forrása: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

 

Persze kell egy kis idő, hogy az óellenzéki pártok felocsúdjanak egy akkora pofonból, amelyet a június 9-i választásokon kaptak, de azóta már több mint két hónap eltelt. A hosszú, forró nyárnak jótékony hatással kellett volna lennie a gyógyuló sebeikre, de alig mutat valami jel arra, hogy magukhoz tértek volna. Pedig már itt az ősz, megkezdődött a belpolitikai szezon, illene valamit produkálniuk, ha továbbra is szereplői szeretnének maradni a közéletnek.

A DK-ban valami pislákol még, időnként úgy csinálnak, mint egy cselekvő párt, de valószínűleg még nagyon sokáig képtelenek lesznek túltenni magukat azon, hogy míg az év elején egyértelműen a balliberális oldal vezető erejeként tekintett rájuk mindenki – öt-hat EP-listás helyre számítottak, a 20-25 százalékos népszerűségi mutatóra gyúrtak –, ehhez képest mindössze két uniós mandátumot szereztek, s jócskán 10 százalék alá zuhant a támogatottságuk; sőt, a Medián szerint be sem kerülnének a parlamentbe, 

így mostanra abszolút másodhegedűs szerepre vannak kárhoztatva, a Tisza Párt elvitte előlük a show-t.

Botrányokkal telített Tisza Párt:

Az a Tisza Párt, aminek vezetője, Magyar Péter botrányt botrányra halmozva próbálja építeni magát.

Ezek egyike, a politikus még júniusban, az Ötkert nevű budapesti szórakozóhelyen olyan vállalhatatlanul viselkedett, hogy végül a biztonsági őrök vezették ki. Magyar később a bíróságon támadta meg a vonatkozó cikkünket, az ügy perfelvételi tárgyalására augusztus végén került sor, legutóbb pedig arról számolhattunk be, Gyurcsány Ferenc alatt választották meg MSZMP-s múlttal rendelkező férjét OVB-tagnak, a Klubrádió jogi képviselője volt, most pedig az ellenzéki politikusnak adott igazat a Mandiner ellen indított perben Uzsoky Ágnes bíró.

A Tisza táborában nem kis bizonytalanságot keltett, hogy ugyan Magyar a kampánya idején azt hangoztatta, nem megy ki európai parlamenti képviselőnek; a legnagyobb kamuállás a világon havi 20 ezer euróért, vélekedett jelenlegi munkahelyéről; illetőleg az sem erősítette a politikus hitelességét, hogy bár korábban eltörölte volna az őt is immár megillető mentelmi jogot – „Eltöröljük a mentelmi jogot természetesen. Semmi értelme” –, most viszont épp ez védi.

Emlékezetes, ugyebár, épp az előbb említett diszkóbotrány nyomán a rendőrség garázdaság és rongálás gyanúja miatt nyomozást indított (a sajtóban arról is írtak a táncparkettről kiszivárgó véleményes felvételek mellett, hogy a politikus összeszűrte a levet egy férfivel, kinek telefonját a Dunába hajította, miután elhagyta a szórakozóhelyet), majd az ügy átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. Magyar korábban a Mandinernek sem volt hajlandó válaszolni többek között arra a kérdésre, hogy bedobta-e a Dunába a telefont vagy sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Demokratikus Koalíció:

Kissé meglepő, hogy a Demokratikus Koalíció nem a kormányt, nem a Fideszt tekinti elsődleges célpontnak, hanem Magyar Péteréket. Gyurcsány Ferenc igazán szórakoztató kommentháborút folytat a közösségi médiában a Tisza elnökével, a napokban már arról posztolt, hogy legszívesebben párbajra hívná ki – sajnálatos módon ez a műfaj mára kikopott a politikai viták elrendezési módjai közül, pedig egy duellumra biztos sok néző befizetett volna –, így nemes egyszerűséggel alávaló, mocskos dolgot művelő pocsék embernek nevezte Magyart, később a szar emberekről is írt, de azt már nem merte/akarta neki címezni.

Ami még érdemleges történet, hogy a DK kivezényelte az ifjúgyurcsányistáit Kötcsére, hogy balhézzanak egy jót a miniszterelnök beszédére érkezőkkel. Ezenkívül annyit tudhat meg a nyilvánosság, hogy összeült az országos elnökség, a parlamenti frakció, valamint a választókerületi elnökök, megnyilvánulnak néhány szakpolitikai kérdésben. De valójában ez sem érdekel szinte senkit, mint ahogy az sem, hogy parlamenti vitanapot kezdeményeztek a MÁV-ról, miközben Magyar száz kilométereket utazik a vasúton, s dokumentál minden problémát, hiányosságot.

Ezt is ajánljuk a témában

S közben a DK-nak még mindent be kell vetnie, hogy megpróbálja magáról levakarni az óbudai botrányt, ami persze nem lesz egyszerű, hiszen Kiss László polgármestert sikerült jó érzékkel magukhoz csábítani a szocialistáktól 2020 elején.

Magyar Szocialista Párt:

Az MSZP azonban még ennyit sem csinált, az a néhány vérszegény nyilatkozat, amelyet a költségvetésről, a szamárköhögés elleni vakcináról, a vasútról tettek, édeskevés. Ha csak azt nem számítjuk politikai tevékenységnek, hogy megint tisztújító kongresszusra készül a párt. Ezen törlik a társelnöki rendszert, szinte bizonyos, hogy Komjáthi Imre lesz a „vezér”, hiszen szerinte a magyaroknak és különösen a párttagoknak ez kell, ahogy a Mandinernek is fogalmazott. De azt is kijelentette az örök optimista politikus, hogy 

a szeptember végi eseményen nem arról fognak dönteni, hogy ki kapcsolja le a villanyt, 

hanem ismét – ki tudja hányadszor – meg akarnak újulni, hiszen szerinte szükség van Magyarországon egy baloldali pártra.

Ezt is ajánljuk a témában

A választók azonban annyira már nem biztosak ebben, sőt. Ezt jelzi, hogy minden közvélemény-kutatónál rendkívül gyengén állnak, a Medián már az „egyéb pártokhoz” sorolta be őket, a Závecznél mért két százalék is legfeljebb az agónia elnyújtásához elég. Az biztos, hogy az olyan egykori és jelenlegi ászaikra, mint Baja Ferenc, Molnár Zsolt, Horváth Csaba már nem nagyon számíthatnak, hiszen ők most éppen azzal vannak elfoglalva, hogyan ússzák meg a parkolási korrupciós ügyüket, miután az ügyészség vádat emelt ellenük.

Momentum Mozgalom:

A Momentum már átesett a tisztújításon július elején, 

a korábban megbukott Fekete-Győr Andrást legyőzte a korrupcióvadász Tompos Márton.

A parlamenti képviselő a megválasztása után a Facebook-oldalán azt írta, kevesebb beszédre és több cselekvésre lehet tőlük számítani. Az első ígéretét már megvalósította a párt, alig jelentek meg a nyilvánosság előtt, bár beszéltek a tanárhiányról, a vegyi üzemek elleni küzdelmükről és más egyebekről.

S persze volt egy-két akciójuk is, tiltakoztak a rádió épületének lebontása és exelnökük, Donáth Anna ügyészségi kihallgatása ellen, de ezek nagyjából annyira érték el az emberek ingerküszöbét, mint a várbeli kordonbontásaik. Így nem csoda, hogy a közvélemény-kutatók a parlamenti bejutási küszöb alá mérik őket.

Kétfarkú Kutyapárt:

A Kutyapárt visszaesett arra a népszerűségi szintre, amelyen egy-két éve álltak (2-4 százalék), holott már a 10 százalékot ostromolták az év elején, komoly terveik voltak az Európai Parlamentben, de ők is a Tisza áradásának áldozatai lettek. Ez különösebben nem zavarja őket, a nyáron is festegettek, rajzolgattak, buszmegállókat javítgattak, kátyúkat jelentgettek. 

Az önkormányzatokban azonban markánsabban lesznek jelen, több mandátumot szereztek, 

erre tudnak építeni, az pedig, hogy a Hegyvidéket letarolták, gyakorlatilag egyeduralkodók lesznek, nagyon érdekessé teszi a belpolitikát, s nem csak a XII. kerületben. Kovács Gergőék szereplését nyilván árgus szemekkel fogja mindenki követni, ha komoly eredményeket érnek el, az jó esélyt jelenthet számukra a 2026-os parlamenti választáson, ha kudarcot vallanak, gyaníthatóan megy ez a párt is a süllyesztőbe.

Ezt is ajánljuk a témában

Jobbik-Konzervatívok:

A Jobbik eljutott a teljes eljelentéktelenedés fázisába, jó, ha 1-2 százalékot mérnek neki. Csak a belpolitika legelvakultabb figyelemmel követői tudják, hogyan hívják a párt június végén megválasztott elnökét (segítünk, Adorján Bélának). Az új vezér a hivatalba lépése után azt mondta, a Jobbik örök, és azt ígérte, teljes szerkezeti és működési felülvizsgálatba kezdenek, amelynek eredményeként néhány hét leforgása alatt újra kiépítenek egy alulról építkező, az emberekkel napi kapcsolatban működő pártstruktúrát. 

Ebből eddig az valósult meg, hogy Adorján bement a fia kollégiumába, s megállapította, hogy az épület nagyon le van pusztulva. Emiatt 

Orbán Viktornak és Pintér Sándornak nyílt levelet írt, amelyben beszámolt a tarthatatlan állapotokról.

Párbeszéd:

A Párbeszéd még papíron működik, de a legutóbbi értékelhető hír az volt velük kapcsolatban, hogy közvetlenül a júniusi választás után elhagyta őket a párt talán legpotensebb tagja, Tordai Bence. Ugyan a Facebookon még mindig Karácsony Gergellyel hirdetik magukat, de lassan már a főpolgármesternek is kínos, hogy milyen a hátországa.

A közösségi médiában továbbra is imamalomszerűen bírálják a kormányt a gazdaság, az egészségügy, az oktatás állapota, az ide hozott és tervezett akkumulátorgyárak, az aszály miatt, az ügyészséget pedig azért, mert Donáth Annát gyanúsítottként hallgatta ki. Ám ez az „aktivitás” legfeljebb arra elég, hogy ne lehessen rájuk végleg azt mondani, hogy bezárt a bolt.

LMP:

A nyár talán legaktívabb régi baloldali pártja az LMP volt, ha Ungár Péter társelnök one man show-ját aktivitásnak lehet nevezni. De azután augusztus végén kilépett a szervezetből az egyik volt társelnök, Schmuck Erzsébet – a Facebook-oldalán azt írta, „ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az ő pártja, Ungár párt!” –, valamint a parlamenti frakció meghatározó tagja, Keresztes László Lóránt.

Ezt is ajánljuk a témában

De talán ennél is nagyobb csapás volt a számukra, hogy Ungárnak egyik pillanatról a másikra elege lett a facebookozásból, 

és gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől, miután közölte, kicsekkoltak az eddigi ellenzéki összefogásból. A többiek képtelenek pótolni, hiába tárnak fel nap mint nap súlyos környezetszennyezéseket, indítanak petíciót Lázár János lemondása érdekében vagy lépnek fel annak érdekében, hogy szűnjön meg a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelessége.

A többiek:

De talán náluk is kétségbeejtőbb a többi kicsi helyzete. És gyakran komikus is, például akkor, amikor Jakab Péter szövetséget ajánl Magyar Péternek, hogy a két politikai erő, a Nép Pártján és a Tisza párt együtt buktassa meg az Orbán-kormányt, Magyarék vigyék a tömeget az utcára, javasolja Jakab, ők viszont benyújtják a határozatot a parlamentben.

De az is inkább a szánalmas, mint a komolyan vehető hír kategóriájába tartozik, hogy a 

2RK megkezdte bemutatni a parlamenti képviselőjelöltjeit. Az egyikük, maga a pártelnök, Vona Gábor, 

a másik Pekárné Farkas Emese, aki kijelentette, az egyéni választókerületekben is két vállra akarják fektetni a kormánypártot és a NER-t.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa is működik még, a közösségi médiában viszonylag aktívak, különösen sokat foglalkoznak vasúttal, persze ez sem véletlen, hiszen azt az ősellenségük, Lázár János felügyeli. Ám Hódmezővásárhely polgármestere az utóbbi időbe mintha passzivitásba vonult volna, ritkán szólal meg. 

S ott van még a Szocialisták és Demokraták, amely több mint egy hónapja posztolt legutóbb a Facebookon, akkor a Dunai Vasmű állapotáért aggódtak. Ezenkívül a munkásságuk kimerül abban, hogy a párt legfőbb arca (rajta kívül még egy van…), Mesterházy Attila olykor-olykor feltűnik valamelyik tévéstúdióban.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcsi
2024. szeptember 16. 10:12
Magyarország megérdemelne már egy normális ellenzéki pártot. De nem ilyen Tisza Pártot!!! MP vett magának egy pártot, hogy indulhasson az eu választáson (19 tag, összeollózott program, mindenhol csak MP nyilatkozhat...) MP "hiteles" - NER-ből jött, élvezte VIP ellátásokat, túlárazott szerződéseket kötött, a feleségét lehallgatta, Ötkertben bulizott, de hogy??? Jún. 9 óta utazgatott, bulizott, hőmérőzött, utazott a MÁV-val, most meg a gáton😎😎😎...,de mikor dolgozik az Eu Parlamentben? Megy a facebook show : mindennap új fotó, fél igazságok, hergelés... Legnagyobb ellenzéki párt??? Talán facebook párt! 30% -on áll - nem lehet elírás történt - szerintem már 130 %-on áll!!!😎😎😎Majd 2026-ban kiderül!!!
2024. szeptember 16. 09:15 Szerkesztve
skywalker ! Elhuzhatnál már a picsába a 20 csillio kommenteddel,okádod ki magadból a sok baromságot ami èpp eszedbe jut.Ahogy látom ez poén neked ,ès a sajàt szórakoztatásodra csinálod.Viszont szètbaszod a kommentszekciót,amit èn sajnálok.
lemez
2024. szeptember 16. 08:53
Poloska reklámcsapata olyan zenés reklámfilmet csinált a bájgúnár globalista csapatáról,hogy be lehet nevezni vele az oscarra.Ott nem a viz a lényeg.Ezek filmezni mentek agyaúristen.
Skywalker_bp
2024. szeptember 16. 08:39
Nem állunk meg félúton, Orbánizmus pusztuljon. 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻🌊🌊🌊✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!