Vádat emeltek Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Tóth Csaba ellen is a zuglói parkolási rendszer ügyében

2024. augusztus 22. 11:05

Közleményt adott ki a Központi Nyomozó Főügyészség.

2024. augusztus 22. 11:05
null

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat a zuglói és az újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatos ügyben hét ember, köztük Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, Baja Ferenc volt miniszter és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta,

a vádirat Zuglót érintő részének lényege szerint 2016-ban a kerületben bevezetett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le.

„Horváth Csaba – a Fővárosi Közgyűlés tagjaként – és Tóth Csaba – a kerület országgyűlési képviselője – a feladat elvégzésére előre kiválasztott egy gazdasági társaságot. Azért, hogy az érintett cég nyerje el a pályázatot, a két politikus befolyásuk érvényesítését ajánlotta a cég képviselőinek.

A politikusok közreműködésükért a pályázat elnyerését követően, 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10-15 millió forintot kaptak”

– írták.

Hozzátették: 2017-ben egy helyi politikus is megkereste a céget azzal, hogy nem fogja politikai befolyását a parkolási szerződés ellenében érvényesíteni, amiért cserébe több alkalommal 2-3 millió forintot vett át. A cég a vesztegetésre szánt készpénzt fiktív számlák beállításával, illetve befogadásával teremtette elő – jegyezték meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség tudatta azt is,

a vádirat szerint Újbudán – a közbeszerzés elnyerését követően – ugyanez a társaság üzemeltette 2017 és 2020 között a fizetős parkolási rendszert.

A szerződéses jogviszony gördülékeny működése és a jóváhagyásra kerülő teljesítésigazolások problémamentes kiállítása érdekében a cég havi 4 millió forintot fizetett a Polgármesteri Hivatal egyik vezetőjének – írták.

Hozzátették: a gazdasági társaság képviseletében eljáró személy érdekeltségébe tartozó másik cég 2019-ben informatikai szolgáltatásokra irányuló keretszerződést kötött a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt.-vel.

A vádirat szerint

Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő a cég tendernyertességének esetére 30 millió forintot kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza.

Később Baja Ferenc „egy állított szerződéses probléma elhárításáért további 7 millió forintot vett át, ezt követően további havi 2-3 millió forintot kért közbenjárásáért” – írta a főügyészség.

Hozzátették: a vádirat szerint az erről a korrupciós megállapodásról értesülő Molnár Zsolt országgyűlési képviselő befolyására hivatkozással szintén részesedést akart az ügyletből, ezért Baja Ferenc az ő részére a szerződés meg nem támadásáért 40 millió forintot kért, amit a képviselőnek kifizettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a megnevezett politikusokat végrehajtandó szabadságvesztésre, tízmillió forintot meghaladó pénzbüntetésre, továbbá rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. augusztus 22. 21:24
Bajaferi már megint? A szegény ártatlan vodkacsempész.
Obsitos Technikus
2024. augusztus 22. 21:22
Mit szól ehhez a kerület országgyűlési képviselője? (Gy.k. Hadházy Ákos Ányos)
nyugalom
2024. augusztus 22. 13:25
Fletóek hallgatnak! Korrupció? Igen, ezek mindent kilopnak, amihez csak hozzáférnek! Mindig is igy volt. Kamugeli hallgat! Csabikáékat nem vedi az a sunyi proli? Tenyleg alakul a szocikomcsi börtönvalogatott! Vajon hogy üdvözlik egymast a börtönben?
Obsitos Technikus
2024. augusztus 22. 12:55
Szegény Csacsi :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!