Mára jelentősen megváltozott hazánkban a dinnyetermelés, hiszen míg korábban „konzervatív technológiával” zajlott a gyümölcs termesztése, addig ma már körülbelül feleakkora területen, de hasonló mennyiségben termelnek dinnyét. Az agrárkamara korábbi „dinnyeszezonnyitó” rendezvényén ugyanakkor elhangzott, hogy ezzel párhuzamosan ismét nő a termőterület, a tavalyi 2600-hoz képest idén 2900 hektáron termelnek dinnyét Magyarországon. A szakemberek 140-160 ezer tonna termésre számítanak 2023-ban: ebből mintegy 15 ezer tonna sárgadinnye, a többi görögdinnye.
Mennyi dinnyét eszünk?
Magyarországon az egy főre eső évi átlagos görögdinnye-fogyasztás 10 kilogramm, sárgadinnyéből 1,5-2 kilogramm. Utóbbi messze elmarad a nyugat-európai átlagfogyasztástól, ezért a sárgadinnye népszerűsítésében érdemi előrelépésre van lehetőség.
A vásárlók a kisebb és a magszegényebb dinnyéket keresik, a nagy méretűeket ma már jellemzően szeletelt formában értékesítik
– mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy az importot sikerül mérsékelni, az exportot pedig növelni.