Tíz dolog, amiről nem hittük volna, hogy megtörténik 2022-ben

2022. december 24. 13:07

Eseménydús év volt az idei, és számos váratlan dolog is történt itthon és külföldön. Ezek közül válogattuk össze tízet. Nézzük, mi történt a világban 2022-ben!

2022. december 24. 13:07
null
Pálfy Dániel Ábel

Az Úr 2022. évére visszanézve sok minden elmondható, de az semmiképp sem, hogy eseménytelenül telt volna. Ez az évszám biztosan kiemelt helyen fog szerepelni a jövő történelemkönvveiben. Összegyűjtöttünk tíz eseményt, amelynek megtörténtére valószínűleg  kevesen számítottunk egy éve ilyenkor. Nézzük, mi történt 2022-ben!

1. Háború Ukrajnában

Oroszország 2022 február 24-én katonai erővel megtámadta Ukrajnát. A két ország ugyan a Krím-félsziget 2014-ben történt annexiója óta konfliktusban áll egymással, ám arra az amerikai hírszerzést kivéve valószínűleg nagyon kevesen számítottak, hogy több évtizedes békét követően újra nyílt háború tör ki az Európai kontinensen. Kiderült, Putyin orosz elnök célja Kijev gyors elfoglalása és a nyugatbarát ukrán vezetés leváltása lehetett, ám az ukránok váratlan erejű ellenállása, az orosz hadseregben tapasztalt morális és infrastrukturális problémák miatt ez meghiúsult. A nyugati országok támogatásának köszönhetően megerősödött ukrán hadseregnek, és az oroszok taktikai melléfogásainak eredményeként a háború elhúzódó folyamattá vált. Ennek, valamint a konfliktus kompromisszumos politikai rendezését szinte lehetetlenné tevő eszkalációnak eredményeként jelenleg nem látszik, a háború hogyan és mikor érhet véget, és jöhet el újra a béke.

Élőben a háborúról: Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával

01:43 Az orosz haderők a Fehér Ház értesülései szerint is túszul ejtették a csernobili atomerőmű személyzetét A Fehér Ház egyik szóvivője megfogalmazása szerint az USA mélységesen elítéli a túszejtést, valamint azt követeli, hogy engedjék szabadon a dolgozókat - írja az AP. Bővebben...

2. Energiaválság Európában

A koronavírus-világjárványt követően váratlan gyorsaság indultak újra az európai országok gazdaságai, aminek köszönhetően hirtelen óriásit nőtt az energiakereslet. Ez, valamint az Európai Unió nyugati tagállamai némelyikének (például Németországnak) az elmúlt években folytatott – az atomenergia kivezetésére, és a megújuló energiaforrások alkalmazásának bővítését célzó – energiapolitikája válságos helyzetet eredményezett a kontinensen. Ezt a helyzetet súlyosbította drámaian, amikor a háború kitörését követően az EU először csak fenyegetőzni kezdett az oroszoktól importált fosszilis energiahordozókra kivetett szankciók bevezetésével, majd életbe is léptetett ilyeneket. A gáz és olajtőzsde már az első nyilatkozatokra rosszul reagált, az energiaárak az elmúlt évben az egekbe szöktek. A gáz világpiaci ára 2020 óta, két év alatt a tízszeresére (!), de még a 2021-es átlaghoz képest is négyszeresére, az áramé pedig egy év alatt nagyjából ötszötrösére emelkedett, de óriásit nőtt az üzemanyagok ára is. A helyzet azóta sem rendeződött, sőt az Északi Áramlat 1 gázvezeték ellen elkövetett robbantásos merénylet óta ezen az útvonalon nem érkezik gáz az EU területére. 

A szankciós rezsim és áldozatai

Az Európai Unió átlépett egy határt, amikor kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat egyes energiahordozókra. Kinek fájnak jobban az intézkedések? Milyen következményei lehetnek az európai gazdaságra és azon belül Magyarországra? Elemzésünk. Kohán Mátyás és Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

3. Infláció

A háború és a részben ezzel összefüggésben kialakult energiakrízis már most gazdasági válságot okozott, de helyzet a közeljövőben még romolhat is. Egész Európában kilőtt az infláció, és ez a helyzet nem kímélte Magyarországot sem. A decemberi adatok alapján becsült 14,5 százalékos éves pénzromlás rekordinflációnak nem mondható, de a legnagyobb volt, amit az elmúlt két évtizedben mértek. Ezen belül az energiahordozók mellett az élelmiszerek inflációja volt kifejezetten magas, különösen az olyan energiaigényes ágazatok termékeinél, mint a gabona-, hús-, és a tejipar volt nagyon nagy mértékű a drágulás, amihez még hozzátett, hogy egyes kereskedőcégek a helyzettel visszaélve plusz áremeléseket vezettek be. A kormány a helyzet kezelésére egyes alapélelmiszereknél, valamint az üzemanyagoknál ársapkát alkalmazott.. Az infláció Európa többi tagállamában is komoly problémát jelent. A jegybank jó ideje nem látott kamatemeléssel kezelte a helyzetet, egészen 13 százalékig vitte fel az irányadó kamat mértékét. Az előrejelzések szerint 2023-ban enyhülni fog az infláció, év elején tetőzhet, 2024 végére pedig 4-5 százalék körüli szintre fog mérséklődni.

Magyar infláció - hamar lencsenghet

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. Fiatalok számára megdöbbentően magasnak, történelmi tekintetben is kiugrónak tűnnek a jelenlegi magyar inflációs mutatók. A 2022. novemberi 22,5 százalékos érték valóban olyan szinten van, amilyet nem láthattunk még a XXI. században.

4. 430 forintos euró

A gazdasági helyzet a forint árfolyamára is hatással van. Emlékezetes, az euró március 7-én, a háború kitörését követően lépte át a 400 forintos lélektani határt, épp ugyanazon a napon a TTF holland tőzsdén 80 százalékkal, egészen 164 euróig szökött fel a gáz ára. Már ez is sokkoló lehetett, de még messze nem volt vége. Október 12-én a forint olyan szintre gyengült, hogy az euró árfolyam elérte 430-as szintet. A forint gyengülését nyilvánvalóan számos tényező, elsősorban az energiaárak drasztikus emelkedése befolyásolta. A magyar fizetőeszköz december 13-án, közvetlenül az EU-s pénzekkel kapcsolatos megállapodást követően mért közel 10 egységnyi erősödése azt jelzi, hogy a Magyarország és az Európai Unió vezetése közt fennálló viták, és az uniós források visszatartása is komoly szerepet játszottak az elmúlt évben tapasztalt gyengélkedésben.

Látványos ábrán a forintgyengülés okai

A gáz árának emelkedése és a dollár erősödése a felelős a hazai fizetőeszköz elmúlt féléves gyengélkedéséért, jól láthatóan van kapcsolat a mutatók között - olvasható a VG-n. Emlékezetes, az euró március 7-én, a háború kitörését követően lépte át a 400 forintos lélektani határt.

Szárnyal a forint a brüsszeli megállapodás után

Megszületett a megállapodás Magyarország és Brüsszel között. A hír egyértelműen jót tett valutánknak,  kedd reggel a brüsszeli megállapodást követően szárnyalásba kezdett a forint.

5. A Fidesz-KDNP negyedszerre nyert választást kétharmados többséggel

Az április 3-án rendezett magyarországi parlamenti választáson zsinórban negyedszerre kétharmados győzelmet ért el a Fidesz-KDNP pártszövetség. A  győzelem mértékét jól érzékelteti, hogy rekordközeli, 70,21 %-os választói részvétel mellett minden eddiginél több, több mint 3 millió listás voksot kaptak, az egyéni választókörzetek közül 87-ben nyertek jelöltjeik, ezzel pedig 135 képviselői helyet nyertek el az új Országgyűlésben. A hatpárti ellenzéki összefogás szavazatai a kétmilliót sem érték el, és összesen 19 egyéni választókerületet tudtak elhozni. A választási eredmény sokakat meglepett. Leginkább talán a kampányban meglepő magabiztossággal megszólaló baloldali politikusokat, és a pártjaikhoz valamilyen szinten köthető, a baloldali összefogás támogatottságát jelentősen túlmérő kutatóintézeteket. A kormánypárti győzelem ilyen mértékére azonban valószínűleg még a Fidesz-KDNP legoptimistább politikusai sem számítottak.

A kormánypártok azóta is többséget tudhatnak magukénak, ezt mutatja az is, hogy rengeteg helyen nyertek az idei időközi választásokon.

Fideszes rekordgyőzelem

Eddigi legjobb eredményét húzta be április 3-án a Fidesz-KDNP, a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel induló hatpárti ellenzék pedig még a négy évvel ezelőtti eredményén is rontott. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem, a Mi Hazánk azonban bejutott a parlamentbe. Áttekintettük a lehetséges okokat és következményeket.

VÁLASZTÁS 2022 (ÉLŐ): 98,96 százalékos feldolgozottságnál bőven kétharmadon áll a Fidesz

0:55 95,90%-nál is megvan a Fidesznek a parlamenti kétharmad 0:35 94,57%-os a feldolgozottság A Fidesznek 135, a baloldalnak 56, a Mi Hazánknak 7, a magyarországi német nemzetiségnek pedig 1 mandátuma van. 23:45 Matteo Salvini gratulált Orbán Viktornak 23:36 Márki-Zay Péter beszédénél sehol sem voltak „szövetségesei" Se Gyurcsány, se Dobrev, se Karácsony, se Jakab.

6. Amerikai kampánypénzek az ellenzéknél

A Nemzeti Információs Központ novemberben feloldotta a baloldal külföldi finanszírozásáról szóló jelentés titkosítását, és kiderült, hogy a korábban gyanítottnál jóval nagyobb összegekről van szó. Kiderült, hogy az Action for Democracy (AD) elnevezésű amerikai szervezet összesen 1.848.603.106 forint támogatást utalt az ellenzék miniszterenök-jelöltje, Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa számlájára. Ebből az összegből az MMM március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat csoportnak. (A DatAdat GmbH 1,411 millió forintot, a DatAdat Professional Kft. 11,7 millió forintot, a Datapraxis OÜ 1,4 millió forintot kapott.) A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) 1,8 milliárd forintján túl az Oraculum 2020 Kft. is kapott 1 milliárd forintot. Az Oraculum 2020 Kft. az EzaLényeg.hu baloldali propagandaportál mögött álló cég. Az Action for Democracy nevű, az amerikai baloldali politikai körökhöz köthető szervezet egyik vezetője Korányi Dávid, Karácsony Gergely volt tanácsadója. Korányi korábban kijelentette, hogy az összeget többezres nagyságrendű, kizárólag magyar mikroadománkból gyűjtötték össze, ám később kiderült, az adománygyűjtő honlapon összesen 11 (!) adományozó utalt, eszerint biztosan nem mikroméretű adományt. Ráadásul az honlapon semmilyen módon nem kellett igazolni a magyar állampolgárságot, azaz nem volt feltétele az adakozásnak. Korányi egyébként még egy korábbi, a 2018-as magyar választás előtt született írásban kifejtette, hogy a nyugati beavatkozás kritikus fontosságú az „esélyek kiegyenlítésében” Magyarországon. Mindemellett az Action for Democracy egyértelműen kifejezte, milyen céljai vannak, ezek közt pedig olyanok szerepelnek mint például a „kultúra megváltoztatása” hazánkban.

Amerikai pénzek a baloldalon: az ellenzék csak magyarázkodik, olykor hülyének tettetik magukat

Egyre megdöbbentőbb és érdekesebb információk látnak napvilágot az ellenzék amerikai pénzügyi támogatásáról. Márki-Zay Péter a mai napig tagadja , hogy a baloldali pártok választási kampányára ment a pénzt. A volt miniszterelnök-jelölt állítja, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta a dollárokat több ezer, több tízezer embertől, a támogatással pedig a politikai kultúraváltást segíti elő a szervezete.

„A baloldal már belebukott a dollárbotrányba, csak még nem szóltak nekik" - Békés Márton a Mandinernek

Mindenekelőtt Karácsony Gergely felelősségét kell itt felvetnünk, az ő embere szervezte az egészet - állítja a történész-politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója, a Kommentár főszerkesztője. Interjúnk az Action for Democracy nevű szervezet által Magyarországra küldött milliárdokról: az utóbbi évtizedek talán legbrutálisabb külföldi beavatkozási kísérletéről, amelynek célja - a baloldal választási győzelemre segítésén túl - egyenesen „a kultúra megváltoztatása" volt.

7. A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 1:0-ra idegenben pedig 4:0-ra verte meg az angolt, és idegenben legyőzte Németországot is.

A magyar labdarúgó-válogatott Marco Rossi irányításával idén a Nemzetek Ligája legmagasabb szintjén, az A divízió legnehezebb csoportjában szerepelt az olasz, az angol és a német válogatott ellen. A regnáló Európa-bajnok, az Eb-ezüstérmes és a 2014-es világbajnok mind a világ legjobbjai közt szerepelnek. A világranglistán az olaszoktól és az angoloktól is legalább harminc hellyel vagyunk lemaradva, nemzeti csapatunk azonban kiváló teljesítménnyel második lett a csoportban, ezzel elérve, hogy jövőre is az A-ligában szerepelhet, és az első kalapból várhatta a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását. Ezt az eredményt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy oda-vissza megverték az angol csapatot, idegenben pedig a szivárványos színeket is képviselő németeket is.

Ez utóbbira tétmeccsen legutóbb a Puskás vezette Aranycsapat volt képes. A győzelmek közül kiemelkedik az angol válogatott ellen a wolwerhamptoni stadionban 4:0-ra megnyert mérkőzés. Emlékezetes, a meccs elején az angol szurkolók kifütyülték a magyar himnuszt. Marco Rossi csapata azonban nem ijedt meg, és a kétszer is betaláló Sallai Roland, Nagy Zsolt és Gazdag Dániel góljaival lesöpörte a pályáról az angolokat. A meccset követően a csapatkapitány, Szalai Ádám Orbán Viktort is meghívta az öltözőbe ünnepelni. A válogatottságtól a németek elleni találkozóval visszavonuló csapatkapitány Szalai Ádám búcsúzóul egy különleges győztes gólt szerzett. 

A Nemzetek Ligája legnagyobb meglepetése: Anglia - Magyarország 0-4

A minden várakozást felülmúló szereplés (a sorozat előtti körkérdésünkben a magyar futball ismert személyiségei még a pontszerzést is egyfajta csodának tartották) kapcsán a nagy kérdés: megtudja-e tartani rendkívül előnyös pozícióját Marco Rossi együttese? Anglia: Ramsdale - K. Walker, Guéhi, Stones, R. James - Saka, K.

8. Elhunyt II. Erzsébet brit királynő

Egy 96 éves embernél természetesen lehet számítani arra, hogy az élete véget ér, Erzsébet királynő esetében azonban kicsit más a helyzet. A brit uralkodó, aki 1926 április 21-én született, és idén szeptember 8-án hunyt el,

az állandóságot képviselte az elmúlt száz évben történt hihetetlen mennyiségű és mértékű változás közepette.

II. Erzsébet 1952-ben lépett trónra, és összesen 70 évig és 214 napig uralkodott. Ezzel ő volt a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó, a és a 14. Lajos után a második leghosszabb ideig regnálsó európai uralkodó, egyben a világ leghosszabb ideig uralkodó királynője. Ez idő alatt 15 brit miniszterelnököt nevezett ki, Winston Chuchilltől Liz Truss-ig.Utóda fia, Károly, akit III. Károly néven koronáztak meg. 

A feledhetetlen II. Erzsébet

II. Erzsébet királynő a brit történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója volt. Egész életét a hazája szolgálatának szentelte. Közéleti, diplomácia és politikai jelentősége óriási volt. Nem túlzás azt mondani, hogy feledhetetlen egyéniség volt és egy világ őrzi hálával emlékét. E heti videónkkal neki állítunk emléket.

9. Fradi megnyeri az El-csoportját

Stílszerűen – és időrendben is – a kilencedik pontunk a IX. kerületi örökös magyar bajnokcsapat, a Ferencváros idei Európa-liga szereplése. Labdarúgó-válogatottunk mellett a Fradi is kiváló eredményeket ért el idén. Az Egyesület itthon legyőzte Trabzonsport és a Crvena zvezda csapatát, majd idegenben nyert, hazai pályán pedig döntetlen játszott a Monaco együttesével, ezzel megnyerte az Európa-liga H csoportját, és tavasszal az egyenes kieséses szakaszban küzdhet a továbbjutásért. A Ferencváros az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Bajnokok-Ligájából kieső csapatok és az EL csoportmásodikok párharcainak győztesei közül kap majd ellenfelet. A magyar bajnok a továbbjutásért akár olyan topcsapatok valamelyikével is szembe kerülhet, mit az FC Barcelona, a Manchester United, és az Ajax együttesei. A Ferencváros a sikeres El-szerepléssel eddig is óriási összeget, 8 millió 954 ezer eurót (3,7 milliárd forintot) keresett, de a továbbjutás esetén ez az összeg még növekedhet. Mindemellett a magyar labdarúgás szempontjából is kiemelt jelentőségű a zöld-fehérek sikere, hiszen ennek eredményeként Magyarország UEFA-koefficiense is javult, a korábbi 28. helyről a 24. pozícióba került. 

Szevasz, tavasz! Ferencváros - AS Monaco 1-1 - az EL nyolcaddöntőjébe jutott a magyar bajnok!

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a vendégek szakvezetője, Philippe Clement többek között elmondta: „mivel a Ferencváros erőssége a kompakt csapatjáték, azaz a csatárok nemcsak a góllövésből, hanem a védekezésből is kiveszik a részüket, muszáj nekünk is megteremtenünk az egyensúlyt a csapaton belül, hiszen a sok kapott gólunk nemcsak a védők hibája, hanem éppen annak az együttműködésnek a hiánya, amely ellenfelünket jellemzi.

 

10. A Katargate-ügy; óriási korrupciós botrány az Európai Parlamentben

Decemberben kirobbant az európai Unió eddigi legnagyobb korrupciós botránya. Belgiumban egy rendőrségi razzia keretében őrizetbe vették és vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili,  görög szocialista európai parlamenti képviselő, az EP alelnökét és további három gyanúsítottat, köztük a görög politikus élettársát, Francesco Giorgit. A rendőrség emellett  1,5 millió euró készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le. Giorgi, aki egy belga szocialista EP-képviselő asszisztense később beismerő vallomást tett, és elmondta, hogy tagja volt egy az EP-ben Katar és Marokkó érdekeit érvényesíteni próbáló lobbiszervezetnek. Az ügyészség gyanúja szerint egy szervezett csoport úgy próbálta befolyásolni az EP egyes döntéseit, hogy az a a két említett állam érdekeit szolgálja. Azóta kiderült az is, hogy az ügyben legalább hatvan európai politikus érintett, többségük a szocialista és a néppárti frakció tagja. az EP alapos kivizsgálást ígért és felfüggesztette Kaili alelnökségét. A politikus azóta szintén beismerő vallomást tett. A Katargate-ügyhöz egyébként a fél európai baloldalnak köze van.

A fél európai baloldal érintett a katari korrupciós botrányban

Mint az várható volt, Eva Kaili, a 600 ezer eurónyi katari pénzzel tettenért szocialista EP-alelnök nem sokáig maradt egyedül a slamasztikában: a belga hatóságoknak már múlt héten azt vallotta, hogy a nála talált katari pénz valójában nem az övé, hanem Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselőé.

Nyitókép: Mandiner illusztráció

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2022. december 24. 13:59
Nos, annyit korrigálnék, hogy a németeket nem a Puskásban verte meg a magyar válogatott, hanem idegenben! Itthon 1-1 lett.
h040183
2022. december 24. 13:57
7. Marco Rossi, nem Rissi. 9. Crvena Zvezda, nagybetűvel mindkettő. Látom már beütött a bejgli a szerkesztőségben.
Ekeke
2022. december 24. 13:29
2022-t és előtte levő két évet meg az utána következő istentudja még hányat a következő viccel lehet összefoglalni. Öreg bácsi kinéz a reptérre. Egyszer csak megszólítja az egyik pilóta: -Hé öreg bácsi nem jön el velem egy körre a gépemmel? Az öreg bácsi igent mond. A gép 3 km magasan egyszer csak elkezd zuhanni. Bácsi megszólal: -Gondoltam. -Nyugalom csak csinálok néhány mutatványt.-szól a pilóta Másodjára csinál egy dugóhúzót. -Bácsi megint megszólal: Erre is gondoltam. pilóta: -Nyugalom semmi pánik!! Harmadjára a hátára fordítsa a gépet. Bácsi: Na erre viszont nem gondoltam. Pilóta leteszi a gépet , megkérdezi: mire mondta a levegőben? Hát tudja, hogy behúgyozom arra gondoltam,arra hogy be is szarok szintén gondoltam. De nem gondoltam volna hogy ez mind a nyakamban ömlik!
Párhuzamos különvélemény
2022. december 24. 13:24
A 10-ből kettő foci, basszus... A többi OK, csak nem mind való a top-10-be. Mert pl. a kemény keresztény-ellenes nyomulást már nem merte beleírni. Legalább az egyik foci helyett beírta volna pl. a magyar bírók politizálását. Vagy azt a szürreális ámokfutást, amit a brüsszeli bürokraták folytatnak Magyarország ellen, mert már rég tagállamok nélkül kéne működnie ennek a posztmarxista új uniónak. Vagy a szólásszabadság beszűkítését, a félelemlégkör megteremtését a haladó nyugaton, hogy már nem mernek megszólalni az emberek, mert félnek, hogy kicsinálják őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!