Meghalt II. Erzsébet

2022. szeptember 08. 19:32

A brit királynő 96 éves volt.

2022. szeptember 08. 19:32
null

A Buckingham-palota csütörtök este hivatalosan is megerősítette a királynő halálát, II. Erzsébet brit királynő 96 éves volt. A Sky news szerint családja körében, békében hunyt el a királynő. A királynő 71 éve volt trónon, a halál a nyári rezidenciáján, Balmoralban érte. 

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Ha minden a korábban megszabott menetrend szerint zajlik, akkor pénteken délelőtt tízkor hívják össze a St. James Palotában az Accession Council nevű tanácsot, amely kikiáltja Károly herceget az új uralkodónak.

Kapcsolódó

Jelenlét a hiányban – búcsú II. Erzsébettől
Mesteri uralkodó volt, miközben valójában semmi rendkívülit nem csinált: úgy viselkedett, mint egy királynő, és kész. Bővebben is érdekel

III. Károly néven uralkodik II. Erzsébet utóda 
A királyi palota hivatalosan is megerősítette a hírt. Bővebben is érdekel

III. Károly király nyilatkozatot adott ki II. Erzsébet haláláról 
A közlemény a Buckingham-palota hivatalos oldalán jelent meg. Bővebben is érdekel

Ez a forgatókönyv a királynő halálát követően
Csütörtökön a brit királynő halálával elindult a London Bridge művelet, amely pontról pontra veszi, mit kell tenni, ha meghal az uralkodó. Bővebben is érdekel

Mesteri uralkodó volt, miközben valójában semmi rendkívülit nem csinált: úgy viselkedett, mint egy királynő, és kész.   A királyi palota hivatalosan is megerősítette a hírt.    A közlemény a Buckingham-palota hivatalos oldalán jelent meg.  Csütörtökön a brit királynő halálával elindult a London Bridge művelet, amely pontról pontra veszi, mit kell tenni, ha meghal az uralkodó. 

Nyitókép: Eddie Mulholland/AFP 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik