III. Károly néven uralkodik II. Erzsébet utóda

2022. szeptember 09. 06:41

A királyi palota hivatalosan is megerősítette a hírt.

2022. szeptember 09. 06:41
null

II. Erzsébet halála után a királyi palota megerősítette, III. Károly néven fog uralkodni utóda. Károly abban a pillanatban lett uralkodó, hogy édesanyja, II. Erzsébet elhunyt. III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna.

Károly néhai nagyapjának, a csütörtökön elhunyt királynő édesapjának szintén négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét, vagyis a Györgyöt választotta és VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig.

Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót.

„Szeretett Édesanyám, a Királynő Őfelsége halála a legnagyobb szomorúság pillanata számomra és családom minden tagja számára. Mélységesen gyászoljuk a megbecsült Uralkodó és szeretett Édesanya eltávozását. Tudom, hogy az elvesztése mélyen érinti az országot, a Birodalmat és a Nemzetközösséget és számtalan embert a világ körül. A gyász és a változás ezen időszakában megnyugtató és erősítő családom és magam számára az a tisztelet és mély szeretet, amely a királynőt életében övezte” – olvasható a király nyilatkozatban.

Kapcsolódó

Jelenlét a hiányban – búcsú II. Erzsébettől
Mesteri uralkodó volt, miközben valójában semmi rendkívülit nem csinált: úgy viselkedett, mint egy királynő, és kész. Bővebben is érdekel

Meghalt II. Erzsébet
A brit uralkodó 96 éves volt. Bővebben is érdekel

III. Károly király nyilatkozatot adott ki II. Erzsébet haláláról 
A közlemény a Buckingham-palota hivatalos oldalán jelent meg. Bővebben is érdekel

Ez a forgatókönyv a királynő halála után
Csütörtökön a brit királynő halálával elindult a London Bridge művelet, amely pontról pontra veszi, mit kell tenni, ha meghal az uralkodó. Bővebben is érdekel

Nyitókép: Jane Barlow / POOL / AFP

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2022. szeptember 09. 12:09
Azért ha jól megnézzük, az öreglány jó nagy szarkupacot hagyott erre a Charles gyerekre.
VeraMayer
2022. szeptember 09. 08:39
Mark Twaintől (Huckleberry Finn): "Én nem lennék király!" - "Aztán miért nem?" - "Még hogy csak egy nevem legyen, mint egy néger rabszolgának!"
VeraMayer
2022. szeptember 09. 08:37
Világos, a II. után a III. következik. ;)
balbako_
2022. szeptember 09. 08:30
73 évig volt trónörökös.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!