Így verte tönkre a jobboldal az ellenzéket az idei időköziken – mutatjuk a számokat!

2022. december 19. 12:00

Több mint tízszer annyi mandátumot szereztek a kormánypártok, mint a baloldal, amely csak a fővárosban tudott felmutatni pár győzelmet.

2022. december 19. 12:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Az idei utolsó, vasárnapi voksolással együtt 178 településen vagy fővárosi kerületben tartottak idén időközi önkormányzati választásokat az áprilisi országgyűlési választást követően.

Ezeken az esetek döntő többségében független jelöltek indultak és győztek, de természetesen szép számmal akadtak pártjelöltek is az indulók és a nyertesek között. Összeállításunkban ugyanakkor csak a valós pártjelölteket vettük figyelembe, azokat nem, akik valamelyik politikai erő támogatásával, de hivatalosan függetlenként indultak.

Az eredmények alapján futball-nyelven szólva felborult a pálya,

a kormánypártok összesen 69 mandátumot szereztek, ebből 18 helyen polgármester-jelöltjük, míg 51 településen vagy kerületben képviselő-jelöltjük győzött

ellenzéki vagy független jelöltekkel szemben.

Ezzel szemben az ellenzék mindössze 5 egyéni képviselői helyet tudott elhódítani és mindössze egyetlen polgármesteri posztot – de azt sem a baloldali összefogás, hanem a Mi Hazánk jelöltje szerezte meg, a Nógrád megyei Cserháthalápon.

 

A fővárosban sem rúgott labdába az ellenzék

Budapesten összesen 14 kerületi szavazást tartottak, egyéni képviselői körzetekben. A főváros az egyetlen pontja az országnak, ahol a baloldal valamelyest meg tudta mutatni a magát,

de itt is eléggé leszerepelt, csak négy mandátumot tudtak elhozni a Fidesz-KDNP-vel szemben.

Még olyan, 2019-ben a baloldal által elhódított városrészekben sem sikerült győzniük, mint az I. kerület vagy éppen Erzsébetváros illetve Józsefváros, de meglepetésszerű volt a most vasárnapi, XX. kerületi vereségük is.

A Fidesz-KDNP a legnagyobb, baloldal felett aratott győzelmét a XVI. kerületben produkálta, ahol jelöltjük 68 százalékkal lett első, míg a DK jelöltje 12 százalékkal harmadik.

A II. kerület választáson ugyanakkor az ellenzéki jelölt 24 százalékot vert rá kormánypárti riválisára.

A legszorosabb küzdelem a két tábor között a XXII. kerületben zajlott, ahol végül mindössze tíz szavazat döntött a Fidesz jelöltjének a javára.

Tarol a kormánypárt az időközi választásokon, hatalmas pofonokba szalad bele az ellenzék

Vasárnap Nagyrédén és Szekszárdon is tartottak időközi választást, előbbinél feloszlatta magát az egész testület, míg utóbbinál Csillagné Szánthó Polixéna halála miatt kellett körzetére időközit kiírni. A Heves megyei településen csak független jelölt indult, azonban Szekszárdon már kiélezett volt a küzdelem, ám végül Szollár Zoltán, a Fidesz jelöltje nyert a szavazatok 58 százalékával.

Ezzel együtt

a baloldal a fővároson kívül szinte teljesen észrevétlen maradt, mindössze Isaszegen tudtak nyerni egy körzetet.

Néhány érdekesség

Két olyan kerület volt (IV. és XI.) ahol két körzetben is választást tartottak: Kőbányán az egyik körzetet a baloldal, a másikat a kormánypártok hódították el, míg Újpesten mindkét egyéni képviselői helyet az összellenzéki jelölt vitte el.

Ugyanakkor születtek érdekes eredmények. Etyeken például úgy nyert a Fidesz, hogy a polgármesteri poszt mellett tizennégyen pályáztak a hat  egyéni képviselői posztra, ebből hatan a kormánypártok színeiben.

Minden Fidesz-KDNP jelölt megnyerte a körzetét.

Ugyanez ismétlődött meg – csakhogy ellentétes előjellel – Nagytarcsán, ahol feltehetőleg a korábbi fideszes polgármestert büntették a helyiek. Olyannyira, hogy a kormánypárt nem csak a polgármesteri posztot nem tudta elhódítani, de egyik egyéni jelöltjük sem jutott mandátumhoz a hat fős testületben, ahová csak függetlenek kerültek be.

Nagytarcsa mellett több olyan település is akadt, ahol független jelölt győzte le a kormánypártit, (például Békéscsabán, Kiskőrösön, Alsónánán), de Salgótarjánban például a Mi Hazánk és a Munkáspárt is elindult, mégis az MSZP és a DK támogatásával, hivatalosan függetlenként induló jelölt nyert.

Olyan választást ugyanakkor nem találtunk, ahol összellenzéki jelölt független jelöltet tudott volna legyőzni. Csak fordított esetre volt példa, igaz az Orosházán induló független jelöltet a kormánypártok támogatták.

Nyitókép: szavazás a 2019-es önkormányzati választáson. (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd) 

 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hengörfej
2022. december 19. 20:19
az összes választáson 20-25% a részvétel, és a magabiztos győzelem is éppenhogy a fele választópolgárilag a 2019 önkormányzati választásokon szerzett voksoknak. Gazdaságiulag is van probléma, sok a kikacsingató, ha ez a tendencia folytatódik, és az "ellenzéknek" vhogy sikerül megmozgatni a lakosság egy részet, nagy bajok lehetnek 24-ben. Szerintem itt most a nagy örömmámor helyett azért el kellene gondolkozni a mozgosításokon, engem sem keresett meg senki, hogy kerületemben választás lesz, és hogy el kellene menni... valami itt nagyon nem jó. :(
kulakman
2022. december 19. 19:45
Mer'a níp ' változást akar igaz fletóártánya+jakabpetya!
masikhozzaszolo
2022. december 19. 19:27
Értem én, hogy ha a kameraállás olyan, meg ha nem is, ami nagy az nagynak is látsszon. De Pesterzsébetek az 51% Fidesz győzelem, a korábbi ellenzéki 54%-nál azért kisebb. Tudom, időközi. De én csak olyan kis bakfismellet veregetnék, nem nagyobbat. Nem, nem ofil.
Fideszkutya
2022. december 19. 17:51
Jobboldal :DDDD A kommunista Fidesz? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!