Tarol a kormánypárt az időközi választásokon, hatalmas pofonokba szalad bele az ellenzék

2022. november 14. 15:55

Vasárnap a szekszárdi időközi választásokon kapott ki a baloldal jelöltje, összeszedtük az elmúlt időszak legfontosabb időközijeinek eredményét, melyből látni, saját körzeteiben sem fekszik a terep az ellenzéknek.

2022. november 14. 15:55
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Vasárnap Nagyrédén és Szekszárdon is tartottak időközi választást, előbbinél feloszlatta magát az egész testület, míg utóbbinál  Csillagné Szánthó Polixéna halála miatt kellett körzetére időközit kiírni. A Heves megyei településen csak független jelölt indult, azonban Szekszárdon már kiélezett volt a küzdelem, ám végül Szollár Zoltán, a Fidesz jelöltje nyert a szavazatok 58 százalékával. 

A választáson három jelölt indult: egy az Éljen Szekszárd Egyesület, egy a Fidesz–KDNP és egy a Mi Hazánk Mozgalom színeiben. A választáson 2745-en vehetnek részt. Az 58 százalékot, azaz 719 szavazatot elért Szollár mögött az Éljen Szekszárd jelöltje, Jantner Lászlóné végzett 475 vokssal. ( 38,48 százalék). A harmadik helyen a Mi Hazánk politkusa, Babos László zárt, aki 3,24 százalékot kapott. A részvétel az időközi önkormányzati választásokhoz képest relatíve magas, 45 százalékos volt.

Fölényesen nyert a megyeszékhelyen tartott időközin a Fidesz

Fölényesen, 58 százalékkal nyert a Fidesz jelöltje, Szollár Zoltán a Szekszárdon tartott időközi önkormányzati választáson. A tolnai megyeszékhely 4. számú egyéni választókerületben azért tartottak időközi választást, mert a választókerület korábbi képviselője meghalt. A választáson három jelölt indult: egy az Éljen Szekszárd Egyesület, egy a Fidesz-KDNP és egy a Mi Hazánk Mozgalom színeiben.

Az első komolyabb pofon, amelybe az áprilisi országgyűlési választásokat követően az ellenzék beleszaladt, a marcali időközi volt, ahol a 6. egyéni választókerületben Miszi Zsuzsanna Fidesz-KDNP-s jelöltet választották meg a helyiek. A kormánypárti képviselő a szavazatok 56 százalékát kapta, ellenzéki ellenfele, Takács Bernadett 146 vokssal a szavazatok 44 százalékát tudhatta magáénak. 

Egy héttel később is tartottak időköziket országszerte, az eredmény akkor is kiábrándító volt a baloldalnak, ám egy térkép mutatja legjobban ott az eredményeket:

Budapesten csupán a negyedik kerületben ünnepelhetett győzelmet az ellenzék. A kerületet Vasvári László (DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd) nyerte meg, aki 48 százalékot szerzett, míg a Fidesz-Újpestért Egyesület jelöltje, Drabant Fruzsina a szavazatok 41 százalékát kapta meg. A másik három fővárosi kerületben kormánypárti indulók nyertek. Az ötödik kerületben Nagy Gergő 71 százalékkal, a hetedik kerületben Ripka András 46 százalékkal, a nyolcadik kerületben Gondos Judit 63 százalékkal nyert.

A június végi választásokon a megyeszékhelyeket tekintve három fideszes és két civil jelölt nyert, összellenzéki politikus sehol sem aratott sikert. Békéscsabán Varga Tamás (civil) 55 százalékkal, Egerben Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP), 42 százalékkal, Nyíregyházán Halkóné Dr. Rudolf Éva (3. körzet, Fidesz-KDNP), 74 százalékkal, Dr. Ulrich Attila (1. körzet, Fidesz-KDNP) 76 százalékkal, Szegeden Ruzsa Roland (Fidesz-KDNP), 55 százalékkal nyert.

Ebben az időpontban Sárváron is voltak választások: a pozícióért

Szegeden sem volt minek örülni ellenzéki szempontból, ugyanis Rusza Roland a voksok 59 százalékával győzött. Nyíregyházán az összes ellenzéki párt beállt Dr. Pápai László mögé, ám még ez sem volt elég, a szavazok mindössze 16 százalékát gyűjtötte össze a baloldal, a pozícióra kiírt választást a Fidesz-KDNP jelöltje Halkóné Dr. Rudolf Éva a voksok háromnegyedét kapta

Még júniusban nagy figyelem követte a Békés megyei Méhkerék időközijét, ahol újra indulhatott polgármesteri pozíciójáért a lemondott kormánypárti politikus, Tát Margit. A régiúj polgármester 805 szavazatot kapott; míg két független ellenfele, Gherman Sámuel 349-et, Gherasim Dániel pedig 20-at.  

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tiszavárkonyban két független jelölt és a Fidesz-KDNP jelöltje indult a polgármesteri tisztségért, a hat képviselői mandátumért pedig tizenhét jelölt versenyzett. A település képviselő-testülete még tavaly oszlatta fel magát, mondván nem tudnak együttműködni a polgármesterrel. Ennek ellenére most újra Hegedüs István lett a polgármester a településen. A július elején tartott voksoláson Hegedüs István független jelölt 266 szavazattal (40,36%) elnyerte a polgármesteri széket. Második helyen a szintén független színekben induló Kuklics Erika végzett 231 vokssal (35,05%). A Fidesz-KDNP jelöltje Bognárné Szabó Melinda pedig 162 szavazattal (24,58%) zárt.

Szeptemberben Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében rendezett időközi választást. A Fidesz-KDNP jelöltje a voksok 56,24 százalékával győzött, pont kétszáz szavazattal kapott többet, mint összellenzéki kihívója. Sebe-Gazdig Judit, a DK, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a Velünk a Város Egyesült jelöltjének az sem segített nyerni, hogy a héten Gyurcsány Ferenc személyesen kampányolt a borsodi megyeszékhelyen mellette.

Budapesten sem megy ez az ellenzéknek

Komoly kampány zajlott az ősz legelején tartott budapesti időköziken, a kormányoldal és az ellenzék is beleadott apait-anyait, ám a baloldalnak nem nagyon volt minek örülnie, hiába vetették be a legnagyobb politikusaikat is a kampányhajrában. Óbudán érkezett az első kijózanító pofon, ahol lemondás miatt tartottak időközi helyi önkormányzati választást. A szavazáson

Egy héttel később az I. kerületben is időközit tartottak Gelencsér Ferenc Momentum-elnök megüresedett helyére. Az ellenzék itt is összefogott Korsós Borbála mögött, még Karácsony Gergelyt is előszedték a kampányfinisben, ám ez sem volt elég: a Fidesz-KDNP jelöltje, Fazekas Csilla megdöntötte a képviselő-testület baloldali többségét.

Szeptember közepe sem alakult sokkal jobban az ellenzéknek: a híresen ellenzéki Zuglóban is a kormánypárt jelöltje nyert hetven szavazattal. Ugyanekkor a XI. kerületben is volt időközi, ahol a Fidesz jelöltje, Jankó István a szavazatok 51,67 %-át szerezte meg. Legnagyobb ellenfele, az ellenzéki pártok támogatottságát maga mögött tudó Devecseri Mátyás a voksok 41 százalékát kapta.

Sovány vigasz a baloldalnak, hogy a másik újbudai körzetet négy százalék híján tartották meg. Lados Tamás a szavazatok 52 százalékát megszerezve tudott nyerni a fideszes jelölttel, Elekes Tamással szemben. Elekes a szavazatok 47.99 százalékát szerezte meg, Lados Tamást a DK, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP is támogatta. Egy héttel később az újpesti időközin minimális különbséggel, 64 szavazattal győzött a baloldali Maholányi Zsolt, kinek kormánypárti kihívója, Jókay Attila 631 szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy a választók 46,23 százaléka szavazott rá, a két jelölt között mindössze 64 szavazat döntött. 

Október elején volt az utolsó sikere az ellenzéknek, mikor a II. kerületi időközin újra a baloldal nyert, megtarthatták a körzetüket, ahova már három éve is ellenzéki képviselőt választottak

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2022. november 15. 08:43
423 balfasz merre jár, itt nem akar valami épületeset böfögni, vagy ilyeneket nem olvas mert így is elég közel van az agyvérzéshez??
Akitlosz
2022. november 14. 20:31
Mi az a saját körzet? Létezik ilyen? Fel vannak osztva a körzetek, hogy melyik kié? Csak mert már győzött valaki egy körzetben, attól még nyert ott bérelt helyet.
pragmatika
2022. november 14. 20:02
hmm. Szegedet is elbukták a ballibsik. Szekszárdot is. :) Na, mi a véleményetek ballibsikéim ? Hallgatom. ( A kávém már itt van.)
Isten jobb keze
2022. november 14. 19:29
Ez persze nem annak szól, hogy a fidesz milyen jó, és szép! Mintsem annak amit agymosásnak hívnak ! Fidesz teljesen elbutitotta az amúgy okos Magyarokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!