Lehet, Karácsony sem tudja, de még mindig Tarlós „rajzolja” Budapestet

2022. március 12. 07:00

A baloldali városvezetés minap bejelentette: saját forrásból indulhat a Széchenyi tér fejlesztése. Arról viszont már nem ejtettek szót, hogy lépésükkel azt a szerződést léptetik hatályba, amelyet még az előző menedzsment indított útjára. Tarlós István a Mandinernek azt mondta, Karácsony Gergelyék sokkal kedvezőbb helyzetben vették át Budapestet, ennek ellenére a városvezetésnek alig sikerül egyről a kettőre jutnia. Sőt.

2022. március 12. 07:00
null
Nagy Gábor

Karácsony Gergely és a baloldali városvezetés rengeteg nyilatkozatban terhes időszakként tekint vissza a 2010-2019 közötti évekre. Így a Lánchíd felújítása vagy a Széchenyi István tér fejlesztése ügyében. Előbbi körülményeit ismerjük: a tendert az A-Híd Zrt. nyerte el, amely a regnáló főpolgármester alatt öt milliárd forinttal drágábban végzi el a munkálatokat, mint amennyiért elődje, Tarlós István idején tette volna. Utóbbi projekt viszont csak most került fel a városmenedzsment „térképére”.

Két év után startol el a tervezés

A Széchenyi István tér megújításának részletes tervezése a mai napig nem történt meg, bár a Lánchíd-felújítás és a rakparti tervpályázat nyomán is napirenden volt az ügy. Hogy a beruházás lendületet kapjon, 2021 májusában átvállalta a kormány a fővárostól. De – mint azt Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) is jelezte közösségi oldalán – az elmúlt egy évben nem történt semmi, leginkább a főváros hibájából.

Most viszont, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes interpretációjában a Fővárosi Önkormányzat megelégelte a „tétlenkedést”, ezért a legutóbbi Fővárosi Közgyűlésen elfogadott koncepció szerint

a Széchenyi tér tervezése fővárosi forrásokból indulhat el.

E döntés (a Lánchíd kapcsolódó közterületeinek tervezésére kiírt közbeszerzés hatálybaléptetése – két év után) egyébként azt is jelzi, hogy szó sincs kormány által kivéreztetett, forráshiányos Budapestről, mint azt városvezetés folyamatosan állítja.

Vajon erről tud a főpolgármester?

Van azonban még egy aspektusa a közgyűlés vonatkozó lépésének, amelyről lehet, hogy még a főpolgármester sincs tisztában. Karácsonyék ugyanis azt a szerződést léptetik hatályba,

amelyet még a Tarlós-féle menedzsment indított el,

mégpedig a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) rögzített elvek mentén. De a koncepciót egy kormányhatározatban is rögzítették: „A megtervezni kívánt létesítmény az 1221/2019. (IV. 23.) Korm. határozat alapján egységes koncepció részeként kell megtervezésre kerüljön.” (Annak mellékletében rögzített elvek mentén – a szerk.)

Ha tehát a főváros mostani döntésében tartani kívánja magát azokhoz a feltételekhez, amelyek mentén a közbeszerzés lefolyt, a szerződéskötés megkötésre került – a tervezés nem bontható részajánlati körökre –, akkor tulajdonképpen Karácsonyéknak azt kell megterveztetniük, amit még az előző főpolgármester és stábja tett le az asztalra.

Átadás, átvétel (Kép forrása: MTI // Kovács Tamás)
Átadás, átvétel (Kép forrása: MTI // Kovács Tamás)

Együttműködés helyett akadályozás

A főváros sokat mondó döntése után felkerestük Tarlós Istvánt, akit először arról kérdeztünk, mit szól ahhoz, hogy a Lánchíd-, a Blaha Lujza téri és a RAK-PARK-fejlesztés után egy újabb, hozzá köthető projektet indítana el Karácsony Gergely. Mint lapunknak fogalmazott:

„A kérdéstől furcsán érzem magam.

Ha anno eszembe jut, talán érdemes lett volna nekem is szüntelenül sopánkodni, bár nem tudom, azt ki írta volna meg? Inkább lesajnáltak volna érte” – mondta. Budapest előző főpolgármestere a Mandinernek leszögezte: nem dolga kategorikusan elbírálni, hogy a jelenlegi vezetés mennyiben teszi jobban, vagy kevésbé jól a dolgát az ő menedzsmentjükhöz képest.

„Azt tudom, hogy másként értelmeztem a főpolgármester és a Fővárosi Önkormányzat szerepét, és eltérően arányosítottam feladatainak részeit egymással, mint Karácsony Gergely.

Nehéz lenne cáfolni, hogy a főpolgármester ideje nagyobb részét fordítja színtiszta politizálásra, mint törvényben foglalt feladatainak végzésére – fogalmazott a volt városvezető –. De az is valóság, hogy a város pénzügyi helyzetével összefüggésben két és fél év alatt még egyetlen megközelítően pontos adatot sem sikerült mondania. Sem a forrásokról, sem az adósságállományról, sem az adókról.”

Elmaradó, félbemaradt fejlesztések

Tarlóst kérdeztük az FKT korábbi működéséről. A közgyűlésen elfogadott napirendi pont ugyanis arról árulkodik, 2019 előtt az FKT-n olyan szakmai keretrendszert fogadtak el, hogy arra még a közbeszerzés is hivatkozik.

„A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát »édesgyermekemnek« mondhatom – emlékezett vissza a volt főpolgármester –. Korábban is kezdeményeztem, de 2018-ban a miniszterelnök úr segítségével sikerült létrehozni. Ő lett az elnöke, én a társelnök. Gulyás Gergely miniszter úr volt az állandó kapcsolattartó, vele és Fürjes Balázs kormánybiztos úrral a 2019-es választásig eredményesen működtettük a szervezetet.

Kapott a város a kormánytól 80 milliárd forintot az M3-as metró infrastruktúra felújítására, előkészítettük – Tóth József polgármester úr közreműködésével – a XIII. kerület Béke téri tehermentesítő főgyűjtő csatornát, a Galvani hidat, de a Lánchíd-, az Alagút-, a Széchenyi tér – Clark Á. tér felújítását is. 26 pontból álló projektlistát állítottunk össze közösen.

Tarlós leszögezte, nem érti, mi a valódi oka annak, ami a választások után történt. Emlékeztetett: 2010-ben kétszer akkora adóssággal kellett átvenniük a várost, mint amennyivel 2019-ben átadták. Az általuk felvett fejlesztési hitelt pedig csak 2030 és 2044 között kell visszafizetnie a fővárosnak.

„Azt már vagy másfél éve a jelenlegi városvezetés sem vitatja, hogy ott hagytunk viszont 200 milliárd forint tartalékot. Minket ilyesmivel nem kényeztettek 2010-ben. Nem szeretnék belebonyolódni abba a vitába, hogy Karácsony és tanácsadói szerint ma milyen a Főváros pénzügyi helyzete, de az biztos, hogy ez a pénz 2019. december 31-én még ott volt – jelentette ki a volt főpolgármester –.

Hogy a Lánchíd és a Blaha Lujza tér – egyébként teljesen előkészített – munkálatait mintegy másfél éven keresztül miért nem kezdték el, hogy miért vártak két és fél évet a Széchenyi tér és Clark Ádám tér terveivel,

Műszaki, gazdasági értelemben biztosan nem – mutatott rá, hangsúlyozva: magától értetődő, hogy a híd pesti hídfőjénél a villamos alagutat a híddal együtt kellett volna felújítani. „Ennek is megvolt a fedezete. Ha ez a munka késleltetve, külön ütemben történik, akkor ennek kivitelezési idejével értelmetlenül meghosszabbodik a Lánchíd lezárásának időtartama. Elmondtam ezt a ciklusváltáskor, és utána is többször, de hiába” – jegyezte meg.

Képtelen összegekkel dobálóznak

Tarlós érdeklődésünkre reagálva emlékeztetett, a pesti RAK-PARK-projektet be kellett volna már fejezni, de közel sincs olyan állapotban. „A 2010-ben ránk maradt, akkor roncsderbire kvalifikálható M3-as metrószerelvények felújítása során rengeteg övön aluli ütést kaptunk. Egyebek között azért is, mert klímaberendezést nem tudtunk beépíteni – mondta –.

holott – a metróval ellentétben – azokat nyáron a Nap is hevíti. Szálljak fel majd én is ezekre alsógatyában, hőmérővel a kezemben, mint Karácsony anno a metróra?” – kérdezte.

Akcióban Karácsony pártja (Kép forrása: Facebook)
Akcióban Karácsony pártja (Kép forrása: Facebook)

Ugyancsak az elmaradó, késésben lévő fejlesztésekről szólva kifejtette, Karácsony klímaforradalmáraitól folytatólagosan támadott és blokkolt Római-parti árvízvédelem a lényeget tekintve megállt.

„»Közösségi tervezést« hirdettek (egy katasztrófavédelmi műtárgyról), de fogadni lehet rá, az általuk végtelenségig erőltetett Királyok útjai nyomvonalon 5 év alatt egy kapavágás sem fog történni.” A volt főpolgármester szerint a „Biodóm” egyszerűsített befejezésére úgyszintén volt pénzmaradvány, de a kormány is ajánlott hozzá több milliárdot, azonban azt az új vezetés valamiért nem akarta folytatni. „Inkább elkezdtek a közvélemény által ellenőrizhetetlen, képtelen összegekkel dobálózni.”

Egy mondat és más semmi

Tarlós rámutatott arra a kommunikációs kettős mércére, amellyel főpolgármestersége idején meg kellett küzdenie. „Ha most a Szilágyi Erzsébet fasorban megmetszik a fákat, azt az ellenzéki média vastag betűs címmel úgy hirdeti, hogy »Megújul a Szilágyi Erzsébet fasor«.

Ha Karácsony átad a Pöttyös utcai metróállomáson egy liftet, arról azt olvasom: »Épül-szépül a főváros«. (Demszky is imádott apró részteljesítéseket ünnepélyesen átadni.) »Karácsony Gergely teljesíti ígéreteit, kihirdette a klímavészhelyzetet« – írják máshol. Ha bele gondol, ez egy mondat, és más semmi” – fogalmazott portálunknak a volt városvezető.

De akkor most mit csinál a főpolgármester?

Tarlós jelentősebb, Karácsonyék által kezdeményezett projektekről nem tud, a most futó fejlesztéseket még 2019 előtt indították útjára. Kifejtette, „annyit el kell ismerni, hogy az Ukrajnából érkező háborús menekültek ellátásából – a kormány mellett – a főváros és a kerületek is kiveszik a részüket”, ám Karácsony eközben is intenzíven politizál. „Facebookon, és azon kívül. Gratulál a német SPD-nek; akciózik külföldi liberális-zöld polgármesterekkel a kormány ellen; katonapolitikai kommenteket tesz közzé, üzenget hol Ursula von der Leyennek, hol az amerikai, hol az orosz elnöknek, hol a kínai KP politikai bizottságának; máskor éppenséggel támogatja külföldieknél a hazája szankcionálását.

A volt városvezető szerint az sem baj, ha Karácsony nem téveszti el, ki az ő partnere, és ki nem. „Nekem főképp az arányokkal van bajom. Létezik egy önkormányzati törvény, amelyben elég jól összefoglalják a főpolgármester feladatait” – jegyezte meg.

Nyitókép: MTI // Bruzák Noémi

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2022. március 22. 10:29
Létezik egy önkormányzati törvény, amelyben elég jól összefoglalják a főpolgármester feladatait ----------------- KG vajon hányszor nézi?
flesh ripper
2022. március 12. 19:46
https://www.origo.hu/foto/galeria/20220311-befejezodott-az-operahaz-felujitasa-galeria.html https://www.origo.hu/foto/galeria/20220311-befejezodott-az-operahaz-felujitasa-galeria.html https://www.origo.hu/foto/galeria/20220311-befejezodott-az-operahaz-felujitasa-galeria.html
Láncfűrészes Attasé
2022. március 12. 09:41
Tarlós simán lefeküdt a klíma nélküli korrupt oroszmetró kamuprojektnek, becsicskult, mint egy csicska a fakockamérnök úr. Pedig hogy verte a mellét, hogy ő aztán nem, dehogy, á. A magyarok pedig beszopatták a fideszkompániát amúgy tök jogosan. Onokázzon, ne hőbörögjön, az idő lejárt, kampó-basszó.
Búvár Kund
2022. március 12. 09:11
Hogy csak legfontosabbat mondjam... Vissza az "x"-et a nevek mellé!!!!!! Elhiszem, hogy jót akartatok, de kurva szarul sikerült, ráadásul meg se szólal senki a manditól! Legalább annyit, hogy " dologozunk a hiba kijavításán" . Mi a facért épp a választások előtt pár héttel kellett hozzányúlni? Pont az egyik legjobb funkciót sikerült kicsináljátok!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!