Karácsony „lopakodó diktatúrája” és eddigi „teljesítménye” is szóba került a Fővárosi Közgyűlésen

2022. február 23. 12:30

Szakpolitikai pontok megvitatása mellett a választási kampány is beszűrődött a Városházára. Tudósításunk.

2022. február 23. 12:30
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Szerdán ismét összeült a Fővárosi Közgyűlés. Ahogy arra a keddi beharangozónkban is utaltunk, a Karácsony Gergely-vezette városmenedzsment ismét a kormányhoz fordul a hármas metró finanszírozása ügyében. Pedig az előterjesztések tárgyalásakor kiderült: mégiscsak van pénz Budapesten.

A szakpolitikai pontok megvitatása mellett egyébként a választási kampány is beszűrődött a Városházára. Tudósításunk!

***

Lassan két és fél év telt el az önkormányzati választások óta, ideje számot vetni arról, hogy mi történt a hangzatos ígéretekből, hogy is működik a kommunistákat és fasisztákat is összefogó szivárványkoalíció – kezdte napirend előtti felszólalását Borbély Lénárd, Csepel jobboldali polgármestere. A politikus úgy értékelt, kommunikációs városvezetés zajlik Budapesten. Kommunikációs trükkökön kívül semmilyen önálló fejlesztés nem történt a fővárosban, fejlődésnek nyoma sincs – folytatta, kiemelve: amilyen projektek jelenleg is folyamatban vannak, azok vagy korábban megindított fejlesztések, vagy kormányzati szerepvállalású projektek.

„Az ön kommunikációjából úgy tűnik, mintha minden rendben lenne” – mondta Borbély, jelezve, hogy erről szó sincs, elég csak a forgalomlassításokra, dugókra gondolni. És míg Karácsony Gergely Budapest kivéreztetéséről beszél, addig a városvezető bizalmasai fizetésemeléseket, prémiumokat kapnak. A kommunikációs zűrzavart pedig csak tovább tetézik, hogy Budapesten már annyira jól működik minden, már villamosépítésekbe is belekezdhet – utalt a főpolgármester korábbi kijelentésére. Egyetlen egy érdemi beruházás köthető Önhöz, a Városháza parkolójának felújítása. Igaz, a napirenden van olyan pont, amely ettől von el forrást – jegyezte meg.

Két és fél év után kezdjenek el végre dolgozni! – ez a budapestiek kérése.

Fotó: Ficsor Márton / Mandiner
Fotó: Ficsor Márton / Mandiner

Ezt követően a Völner Pál-Schadl György-ügyhöz köthető vizsgálóbizottság működése került előtérbe. Ebben fővárosi ingatlanvásárlásokat vesznek át, a bizottság elnöke a DK-s Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester. A jogi dilemmákról, illetve a kormányhivatal döntéséről – miszerint a fővárosnak nincs se jog-, se hatásköre kerületek felett – részletesebben ITT írtunk részletesebben. A kormánypártok Karácsony „bosszúbizottságának” titulálták a minitestületet, Kovács Péter kertvárosi polgármester a baloldali képviselőknek címezve közölte: „Önök asszisztálnak a főpolgármester lopakodó diktatúrájához!” (Utóbbi megjegyzés némi derültséget váltott ki a szivárványkoalíció tagjai között. Mi több, Pikó András józsefvárosi balliberális vezető Iványi Gábor metodista lelkész ügye nyomán nyílt diktatúrát emlegetett.)

Hassay Zsófia fideszes képviselő, Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester azt pedzegette, hogy a vizsgálóbizottságot egyértelműen a választási hangulat felfokozása érdekében állították fel. Felvetették, miért nem vizsgálnak más eladásokat, mire Soproni Tamás momentumos terézvárosi vezető azt mondta: jogos a felvetés, de mi nem alkalmazunk kettős mércét.

A baloldali többség végül megszavazta, hogy nem ért egyet a kormányhivatal által hozott törvényességi felhívással.

A főpolgármester szerda reggeli Facebook-posztjában azt írta: „Nemcsak megvédjük, fejlesztjük is Budapest zöldfelületeit. Sőt, választási ígéreteimhez híven, új zöldfelületeket is létre fogunk hozni a város sűrűn beépített területein, azért, hogy Budapest valóban egy élhetőbb és vonzóbb lakóhellyé váljon”. És csakugyan, két és fél év után naprendre került egy, Budapest zöldinfrastruktúrájának fejlesztésére vonatkozó javaslat, amelyben 200 millió forintos plusz forrást is feltüntettek. A napirendi pont vitájában azonban Szentgyörgyvölgyi emlékeztetett, épp a főváros volt az, amely a Belváros zöldprojektjét – a zöld buszmegállók létesítését – regulázta meg.

László Imre újbudai DK-s polgármester – némiképp az eredeti napirendi ponttól eltérően – élesen kritizálta a Déli Körvasút tervét, kivitelezését, mert az nem csupán a zöldövezeteket teszi kockára, hanem a helyiek életminőségét. Wintermantel Zsolt, volt újpesti polgármester jelezte, hogy ezeket a kérdéseket a szakértőknek kellene megvitatni. Kovács Péter polgármester megjegyezte: vérszegény ez az előterjesztés, hiszen a koncepcióterveket is csak 2023 végére kellene elkészíteni.

A valóság és az önök által elmondott kommunikáció oly messze áll egymástól, mint a teológia és a geológia”

– utalt arra, hogy a kampányígéretekből nemigen valósultak meg elemek. Az előterjesztést végül elfogadták.

Végül terítékre kerültek a hármas metró akadálymentesítésének és a BKV fejlesztési tervének előterjesztései. A Fidesz-KDNP egy komplex módosító javaslatot csatolt Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes tervezetéhez. Ezzel kapcsolatban a főjegyző kritikákkal élt. „Súlyos következmények lehetnek, ha erre nem találunk erre megoldást. És tudomásul veszük, hogy a főváros ismét a kormánytól akar segítséget kérni, ha már a saját feladatát nem tudja ellátni” – mondta Wintermantel, felvázolva a koncepciójukat. Kis Ambrus általános főpolgármester-helyettes viszont a vita alatt jelezte, hogy a kormánypártok javaslata e formában nem támogatható. A baloldali többség nem is fogadta be. Az eredeti előterjesztést viszont megszavazta a közgyűlés,

így Karácsonyék ismét a kabinethez fordulnak pluszforrásokért.

Nyitókép forrása: Ficsor Márton / Mandiner

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. február 23. 16:55
Milyen teljesítményről beszél?
Sacap
2022. február 23. 15:35
A rendszerváltás óta megválasztott legrosszabb polgármestere. Sikerült felülmúlni Demszkyt is. Köszi Orbánfóbiások!
furunkulus13
2022. február 23. 14:39
A Karácsony vezette gengszterbanda eddigi teljesitménye a dupla nulla, a zéró a köbön! Ezek csak lopni, a fészbukon siránkozni, és mindent elqurni tudnak, járványkezeléstől, városszépitésig!!!Nagyszerűen demonstrálják, mi vár az országra, ha kollektivan elhülyülünk, és ezeket a rémisztő brigantikat a hatalom közelébe engedjük!!
pesti051
2022. február 23. 14:04
"így Karácsonyék ismét a kabinethez fordulnak pluszforrásokért." Karácsonyt nem mondanám szemérmes koldusnak, akinek ugye a közmondás szerint üres a tarisznyája. Inkább pofátlannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!