Most akkor férfi vagy nő az algír bokszoló? Beszállt a vitába a neves pszichiáter professzor, és elmondta a Mandinernek

2024. augusztus 05. 15:14

Bánki M. Csaba pszichiáter professzor vitába száll Krauth Barbara szülész-nőgyógyásszal Imane Khelif nemét illetően. Villáminterjúnk.

2024. augusztus 05. 15:14
Olympic Games Paris 2024 - Boxing
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nyitókép forrása: Mehmet Murat Onel/Anadolu via Getty Images

 

Krauth Barbara szülész-nőgyógyász, mint azt a Mandiner is megírta, arról értekezett a TikTokon a Hámori Lucát legyőző, vitatott nemiségű algériai ökölvívó, Imane Khelif kapcsán, hogy „androgén inszenzivitás szindrómája” van, és ellenére, hogy XY kromoszómával rendelkezik, világéletében nő volt, és az is marad. Az Algériai Olimpiai Szövetség még etikai eljárást is indított Hámori Luca ellen egy kijelentése miatt, miszerint „én sem tartom fairnek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani”. Professzor úr, ön szerint miként értékelhetjük az algír bokszoló nemiségét?

Ha biztosan igaz, hogy ennek a sportolónak „androgén inszenzivitási szindrómája”, rövidítve AIS-e van, akkor ő genetikailag és gonadálisan (ivarmirigyei szerint) férfi, aki esetleg – bár ezt előbb meg kellene vizsgálni – pusztán a külső nemi szervei alapján tűnhet nőnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Kibontaná, miről van szó? 

Az AIS egy X-koromoszómához kötött genetikus rendellenesség, ami a férfihormon (tesztoszteron) érzékelő helyeinek, azaz receptorainak a működését érinti. Többféle génmutáció is okozhatja, a gyakorlatban pedig 

három formája van: komplett (CAIS), részleges (PAIS) és enyhe (MAIS). 

A CAIS emberek testére a tesztoszteron egyáltalán nem hat, a PAIS / MAIS emberekére azonban kisebb-nagyobb mértékben igen, de csak részlegesen és a szokásosnál kevésbé.

Ilyen rendellenességet mai ismereteink szerint közel 200 különféle génhiba (mutáció) okozhat, ezek többsége azonban többé-kevésbé tünetmentes, ezért észrevétlen marad. Némelyik nőkben is elfordul, de bennük természetesen semmiféle eltéréssel nem jár, hiszen a női test kialakításában ez a receptor nem játszik érdemi szerepet. A diagnosztizálható AIS nagyon ritka, százezer újszülöttből legfeljebb 4-5 esetben fordul elő.

Krauth szerint Imane Khelif nő, minden látszat ellenére is. Ön hogy látja?

Az AIS emberek kromoszómáik szerint (XY) férfiak, ebből következően heréik vannak (rendszerint rejtetten, benn a hasüregben), ami szintén férfit jelent. A tünetegyüttes régi, ma már politikailag nem korrekt neve „tesztikuláris feminizáció” volt, ami szó szerint „herés elnőiesedést” jelent, és pontosan kifejezi a lényeget. Azaz azt, hogy 

ezek az emberek a fogantatáskor férfinak indultak, csak mivel a férfihormon bennük (részben vagy egészen) hatástalan, ezért a testük nem tudott szabályos férfivá alakulni. 

Viszont „szabályos nővé” sem, hiszen ahhoz hiányoznak a genetikai előfeltételeik. Ezért bár a fehérnemű alatt ránézésre nőnek látszhatnak, sőt – legalábbis a CAIS személyeknek – a szokásosnál fejletlenebb, valójában gyermeki, és belül vakon végződő vaginájuk is van, de se méhük, se petefészkük nincs, soha nem is volt, ezért nem menstruálnak és meddők.

Ezt is ajánljuk a témában

Való igaz, hogy a férfi formát a tesztoszteron (plusz az egyik származéka) alakítja ki, de nem csak a nemiszerveket, hanem a csontok és az izmok szerkezetét, a vállak és a csípő arányát, az arc csontozatát, a hang magasságát és minden mást is. A CAIS-emberek – de csakis ők, a másik két kategória nem! – ezért látszanak külsőre nőnek, méghozzá sokszor magas, és esetenként akár mutatós nőknek. Nekik ugyanis az egész testalkatuk, a csontozatuk, az izomzatuk is jellegzetesen női alakú. Sajátos módon szeméremszőrzetük nem szokott nőni.

Az olimpiai bokszoló viszont, akiről beszélünk, minden publikus fotón-videón félreérthetetlenül csontos-szögletes, tehát férfias arcú; a vállai szélesebbek mint a csípője, és az izomzata is egyértelműen férfias. 

A hangját nem hallottam. Ez mind tesztoszteron-hatásra utal, ami ugyebár receptorok nélkül nem volna lehetséges. Ő tehát elvileg PAIS/MAIS-ember lehet, de biztosan nem CAIS.

Ami a kolléganő értekezéséből nem derül ki: ő vajon látta ezt az embert ruhátlanul? Csak mert olyan magabiztosan jelenti ki, hogy „nő volt, és az is marad”. Vajon látta a szóbanforgó testrészeket?

Merthogy azok a PAIS/MAIS-emberekben korántsem mindig egyértelműek, olykor inkább „félúton” vannak a férfi és női forma között (ezért is hívták őket régebben, ma már elfogadhatatlan, nem píszí szóval hermafroditáknak). A test egészének alakja ilyenkor egyértelműbb szokott lenni.

Mi a végső konklúziója?

A mai „felvilágosult”, poszt-posztmodern („woke”) ideológia szerint tények vagy igazságok nem léteznek, ezért férfinak vagy nőnek lenni se valóság, hanem csupán „szociális konstruktum” (narratíva, mese, mítosz). Ha ebből indulunk ki, akkor nem csupán az algériai sportoló lehet bármi, aminek önmagát definiálja, hanem azonnal felmerül a kérdés: mi indokolja egyáltalán bármilyen sportágban a férfiak és a nők külön indulását? Miért engedik meg még mindig ezt a „diszkriminációt”?

A valóság ezzel szemben az, hogy a PAIS/MAIS-emberek testét – ha csak részlegesen is – formálja a tesztoszteron, ezért vannak férfiak csontjaik és izmaik. Ebből kifolyólag 

bármilyen küzdősportban (kellő tréning után) vitathatatlan, puszta szemmel látható, tehát tisztességtelen előnyben vannak az igazi nőkkel szemben.

Ahogy a néhai Daniel Moynihan, New York szenátora fogalmazta: „Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de nincs joga saját, külön bejáratú tényekhez.”

A tények pedig azok a dolgok, amik nem szűnnek meg attól, hogy valaki(k)nek nem tetszenek. Az emberi biológia valóban komplex – és csodálatos! –, de minden változatossága szabályos, érthető és megismerhető. A woke értelmezés szerinti (önkényes, tetszés szerinti, a valós tényeket tagadó) „sokszínűség” azonban idegen tőle.

Bánki M. Csaba magyar pszichiáter, pszichofarmakológus kutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MPT Biológiai Pszichiátriai Egyesületének elnöke. Az orvostudományok kandidátusa (1987), doktora (1994). Volt orvos és sebész. 1974 óta a nagykállói Pszichiátriai Szakkórházban (ma Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház) orvos, 1980-2007 között osztályvezető főorvos, 2002-2007 között tudományos-oktatási igazgató, azóta ugyanott tudományos-oktatási szaktanácsadó. 1978-tól pszichiáter szakorvos, 1980-ban farmakológus képesítést nyert. 1984-1986 között a Duke Egyetem vendégprofesszora volt. 2007 óta címzetes egyetemi tanár. Kutatási területe a biológiai pszichiátria, a gyógyszerkutatás, az agyi transzmitterek, a depresszió és az öngyilkosság. Tíz kötet szerzője.

Az interszex emberekből itt és itt olvashat bővebben. Az előzményekről itt olvashat.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

Az együttélés a modus vivendi kompromisszumán nyugszik. Nem azon, hogy elfogadjuk a nembináris zagyvaságot meg a jogvédők hisztijét.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 297 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. augusztus 07. 14:04
És ezt bizonyára tudja ez a fickó az apja, edzője és az egész családja. Csak a NOB nem veszi le a szemellenzőjét.
Pamacs01
2024. augusztus 07. 10:19
A mérleg egyik serpenyőjében egy sajátos, abnormális genetikával rendelező személy áll, a másik serpenyőben pedig több sportág, az olimpiai eszme, a saját egyértelmű szabályaival és vizsgálati módszereivel, és mindezt támogató normális genetikájú emberek milliói, százmilliói, a maguk normalitásával. Hol itt a probléma? Ha van probléma, akkor az mindannyiunkra nézve katasztrofális hatású.
Menhetten
2024. augusztus 06. 20:50
Sok, családalapítással küzdő, pénisszel és herékkel rendelkező férfi a meddőségi kivizsgálás során szembesül vele, hogy kromoszómák tekintetében nem férfi (XY), hanem Klinefelter szindrómás (XXY). Az ő pszichés támogatásuk különösen fontos..
Szekértábor
2024. augusztus 06. 11:25
Én sajnálom a szerencsétlent. Olyan ritka genetikai rendellenességgel született, aminek a hátrányai egy életre eltorzították a testét és a lelkét, az előnyeit (erőfölény) pedig csak sportszerűtlenül használhatja ki, ezért mindenki gyűlöli. Engem a volt NDK úszónőkre emlékeztet, akiket hormonnal tömtek, hogy férfias izomzatuk legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!