Olaf Scholz szemébe mondták, hogy „nem lehet legyőzni Oroszországot ”

2024. szeptember 17. 07:40

Egyúttal figyelmeztették a német kancellárt, hogy a háború további eszkalációja az egész emberiségre nézve is visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

2024. szeptember 17. 07:40
Uzbek President Mirziyoyev - German Chancellor Scholz meeting in Samarkand

Nyitókép: Uzbek Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

„Oroszországot nem lehet katonailag legyőzni” – jelentette ki Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnök Olaf Scholz német kancellárnak az európai vezetőnél tett látogatása során. A Kyiv Independent beszámolója szerint Tokajev egyúttal figyelmeztette a kancellárt, hogy a háború további eszkalációja nemcsak az orosz-ukrán konfliktusban részt vevő országokra, hanem az egész emberiségre nézve is visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Tény, hogy Oroszországot nem lehet katonai értelemben legyőzni 

– hangsúlyozta Tokajev Scholznak. 

A kazah elnök egyúttal támogatásáról biztosította a kínai-brazil béketervet, amely a háború lezárását célozza. Kazahsztán korábban szoros szövetségese volt Oroszországnak, különösen 2022-ben, amikor orosz ejtőernyősök segítettek stabilizálni Tokajev hatalmát az országos tüntetések idején. Az Ukrajna elleni orosz invázió óta azonban Tokajev egyre óvatosabb hangnemet üt meg Moszkvával szemben, és ezzel párhuzamosan fokozza az együttműködést az Európai Unióval. A lap szerint Scholz meglátogatása is ennek az új iránynak a jele.

A nevető harmadik

Asztana fontossága azután kezdett meredeken nőni, hogy az orosz olajra és gázra különféle szankciókat fogadtak el az Európai Unióban, de a háború kitörése óta már pedzegették a németek, hogy nyersanyag terén támaszkodnának a posztszovjet államra.

Ezt is ajánljuk a témában

A malmok lassan őrölnek, Kazahsztán idén jelentette be, hogy igyekeznek gyorsan felfuttatni az nyersolaj-exportjukat Németország igényeire reagálva, és hát ennek szellemében folynak a tárgyalások.

2023 szeptemberében Tokajev játogatott Berlinbe Scholzhoz, ahol megígérte neki, hogy Kazahsztán nem fog segíteni Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában az ukrajnai konfliktus miatt, ugyanakkor tárgyaltak a kazah olajszállításokról Németországba. Majd a berlini csúcson Kazahsztán mellett több közép-ázsiai volt szovjet tagállam vett részt, szintén az energia- és nyersanyagellátás biztosítása kapcsán.

Kazahsztán relatíve semleges állásponton van a háború kapcsán, mindkét féllel jó kapcsolatot ápol, és nem ismerte el a Krím 2014-es, illetve Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon 2022-es orosz annektálását, ugyanakkor nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben, és folytatja a kereskedelmet az oroszokkal is.

Peking maga másfél éve terjesztett elő egy 12 pontos béketervet Ukrajnára vonatkozóan, amely a háború befejezésének általános elveit fogalmazta meg, anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna. A NATO és a Nyugat elutasító volt, Oroszország támogatta a terveket.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor nyugati híroldalak és politikai elemzők rámutatnak, hogy Kazahsztán továbbra is fontos szerepet játszik az orosz hadsereg utánpótlásában. A lap szerint bizonyos kazah cégeknek segítenek Oroszországnak kijátszani a nyugati szankciókat.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Az orosz elit már annyira gyűlöli a Nyugatot, hogy inkább lesz Peking szárnysegédje, mint hogy beálljon a sorba.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 17. 13:30
Szemébe mondták, de a szeme sem rebbent. Mert tudja.
Treeoflife
2024. szeptember 17. 12:52
"Tény, hogy Oroszországot nem lehet katonai értelemben legyőzni " Az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban ezt az egy mondatot kellene minden háborús uszítónak a fejébe verni. Talán gyengeelméjűek, hogy meg sem próbálják megérteni? Oroszország atomhatalom. Ha a létük kerül veszélybe, nem lesz veszteni valójuk, be fogják vetni. Lehet, hogy ők az elsőt, és a második őket pusztítja el, de a következők - amik önindításúak - mindent pokollá tehetnek. Nem, nincs a mentális képességükkel probléma, csupán mocskos üzleti érdekek motiválják őket. Egy felégetett világban sem a hatalommal, sem a vagyonukkal nem fognak semmire menni, ha egyáltalán életben maradnak.
atti64
2024. szeptember 17. 12:22
OLAF EGY IDIOTA BAROM ÁLLAT VAGY TAKARODJ KAPÁLNI A FÖLDEKRE !! IDIOTÁK HOGY KERÜLHETNEK VEZETÖ POZICIOBA??????????????????????????,ANNYI ESZED SINCS MINT EGY BIRKÁNAK BAZD MEG A FAJTÁD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gyaloggos
2024. szeptember 17. 11:56
LE kellene állnia egyébként mindenkinek végre ezzel az orosz-ukrán háborúval, mert PUTYIN kezd begőzölni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!