Egy különös pincéhez vezet az utunk: a Vino Vdovjak kicsi családi pincészet, amelyet Matúš Vdovjak igazgat Nagytoronyán, Tokaj azon részén, amely elcsatoltatott. Matúš korábban tűzoltó volt, majd borászkodásra adta a fejét, és érdekesnél érdekesebb, néha formabontó borokat készít. Kiváncsian kísérletez az amforával, a régióban szokatlan fajtákkal és eljárásokkal. Kicsit talán őrült, de nagyszerű borokat készít. A Mephisto furmint-hárslevelű házasítás, minden benne van, ami csak lehet, de cserébe szinte az ember lelkét kérik – innen az elnevezés. A Szabotázs pedig olaszrizling, amely Tokajban, legalábbis mifelénk, hivatalosan nem engedélyezett fajta, ráadásul héjon tartott narancsbor lett belőle. Matúš az a borász, aki a vendégeivel együtt kóstolja végig a napot, így estére az amúgy is vidám hangulata még vidámabbá lesz – a miénkkel együtt. A Vino Vdovjak borait a tavaly őszi BORmedence rendezvényen első alkalommal lehetett kóstolni Budapesten, a tervek szerint az idei őszön sem lesz ez másképp.
A Château Rúbaňhoz érünk. Rúbaň Fűr szlovák neve, amely Kürttől néhány kilométerre északnyugatra található, a kürtihez hasonló terroiron, ahol ráadásul egész Felvidéken a legmagasabb a napsütötte órák száma, és ez a borok gazdag ízvilágán érződik. A pincészetnél számos Felvidéken keresztezett szőlőfajta bora volt kóstolható, így a fehérborok közül a Svoj sen (Álmom), a Nória, a Devín (Dévény) vagy épp a vörösbort adó Dunaj (Duna) is. Ezekben a fajtákban az a közös, hogy a Kürti Kutatóintézetben történtek a mintatelepítések, és a fajták szelekciójában nagy szerepe volt az egyébként szintén Fűrön született Korpás Andrásnak, a Kürti Kutatóintézet volt vezetőjének, aki közreműködött mind a huszonhat regisztrált új szlovák szőlőfajta nemesítésében, és még metszési módot is neveztek el róla.
Korpás András elmúlt hetvenéves, de mi sem természetesebb számára, mint hogy folytassa szőlőnemesítési kísérleteit. Miután megkóstoltuk a pincészet számos remek borát, volt lehetőségünk Korpás Andrással és szintén szőlőnemesítéssel foglalkozó fiával, ifj. Korpás Andrással beszélgetni, kérdezni nemesítésekről, a szőlőfajták elnevezéseiről. Szóba került egy új nemesítés, amely a piros tramini és az olaszrizling keresztezéséből született, és amelynek fűszeres rizling volt eredetileg a neve, de azt végül a hatóságok nem fogadták el. Mindenesetre a Vino Helen pincészetben sikerült megkóstolnunk a hányatott sorú bort, és igencsak örömünkre szolgált.
A jellegénél fogva a borfesztiválnak nincs B-helyszíne. Ezért, ha megered az eső, hamar szétszéled a közönség. Amikor megjött az eső viharos szele, megfogyatkozott a tömeg. Úgy este tíz környékén. Sokan hazaindultak, mi egy borpince fedett teraszára húzódtunk be. Magyarok és szlovákok egy teraszon „utaznak”. A magyar gazda viccesen megjegyezte, hogy ha mindenki bort kérne, nem tudná őket kiszolgálni. Szerencséjére csak az eső széle érintette a kürti dűlőket.